27.8.2012 8:36

Συνολική απαγόρευση του κυνηγιού ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

 
Την συνολική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών δεν αφήνει περιθώρια για τα πτηνά να επιβιώσουν. 
Όπως αναφέρει σε επιστολή της  η Μαρία Μπογή, εκ μέρους της Πολιτικής Κίνησης Χίου των Οικολόγων Πρασίνων, η συνέχιση του κυνηγιού υπό τις παρούσες συνθήκες είναι επιβλεβλημένη, ώστε να σωθούν και τα τελευταία καταφύγια άγριας πανίδας του νησιού. 
Αναλυτικά η κ. Μπογή επισημαίνει: 
 
"Η  καταστροφή της Χίου από τις φωτιές είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου μέρους της πανίδας των περιοχών που επλήγησαν. Από τα ζώα που γλίτωσαν το θάνατο, άλλα προσπαθούν πληγωμένα να επιβιώσουν κι άλλα, όπως τα πτηνά, να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές. Με αυτή την τραγική εξέλιξη γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγορευτεί αμέσως το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Χίου.
Δυστυχώς η ολική απαγόρευση κυνηγιού για τη Χίο κράτησε μόνο μια εβδομάδα και από την προσεχή Δευτέρα 27/8 το κυνήγι θα ξεκινήσει κανονικά στο νησί. Έστω και την τελευταία στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν την πρόταση τους και απευθύνουν έκκληση στην Διεύθυνση Δασών Χίου να προχωρήσει στην οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο. Συντασσόμαστε με το σχετικό αίτημα των 9 μεγάλων οικολογικών οργανώσεων αλλά και της σχετικής επιστολής της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.
Είναι αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο νησί για την επανάκαμψη της πανίδας μετά τις φωτιές. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προστασία των περιοχών που δεν έχουν καεί και πού αποτελούν καταφύγιο πανίδας παγιδευμένα πλέον σε νησίδες άκαυτων βιοτόπων. Ουσιαστικά το κυνήγι εκεί αποτελεί γενοκτονία, περισσότερο απ' ότι στα καμένα. Αν δεν επιζήσει ικανός αριθμός άγριας πανίδας εκεί, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ποτέ αναπληθυσμός των καμένων περιοχών. Η μερική και κατά τόπους απαγόρευση μόνο στις καμένες περιοχές είναι ανεπαρκής για τη σωτηρία της λιγοστής πανίδας που διασώθηκε
Εκτιμούμε ότι με την εβδομαδιαία απαγόρευση κυνηγιού η Διεύθυνση Δασών παρεκκλίνει από την αποστολή της που είναι η προστασία των δασών και της πανίδας και μετατρέπεται σε κέντρο εξυπηρέτησης συμφερόντων ισχυρών κυνηγετικών ομάδων που πιέζουν για συνέχιση του κυνηγιού, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα μικροκομματικά – ψηφοθηρικά συμφέροντα οδηγούν στη σιωπή του πολιτικού κόσμου του νησιού απέναντι στο πρόβλημα. Για εμάς το θέμα αποτελεί καταστρατήγηση του δικαιώματος για αυτοδιοίκηση και επιλογή του τρόπου ανάπτυξης μιας τοπικής κοινωνίας που πολύ σωστά επιθυμεί ήπια, οικολογική ανάπτυξη και οικοτουρισμό και όχι εξόντωση της πανίδας που έχει καταφύγει στην περιοχή της".
Εμείς ξέρουμε τούτο:
Η Γη δεν ανήκει στον Άνθρωπο,
αλλά ο Άνθρωπος ανήκει στην Γη.
Κάθε κακό που βρίσκει τη Γη,
βρίσκει και τον Άνθρωπο.
Και κάθε πλήγμα του Ανθρώπου
στο Υφάδι της Ζωής,
είναι πλήγμα ενάντια στον εαυτό του. (Ινδιάνικη ρήση)

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ