28.7.2015 17:35

Συνήγορος του Πολίτη: Δεν υπάρχει σχέδιο για τους πρόσφυγες στα νησιά

Ν. Μηταράκης: «Κόλαφος για την κυβέρνηση η υποτιθέμενη μεταναστευτική πολιτική»

Την απουσία αποτελεσματικού επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης, για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν κλιμάκια της ανεξάρτητης αρχής και ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.
Η άνευ προηγουμένου ροή μεταναστών και προσφύγων, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει οδηγήσει σε ασφυξία τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές, οι οποίες αδυνατούν πλέον από μόνες τους να εφαρμόσουν πλήρως τις διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Συνήγορος τονίζει ότι η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης των ανθρώπων και η μέριμνα για τα δικαιώματά τους αποτελούν ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας.
Τα κλιμάκια της αρχής διαπίστωσαν, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στην καλύτερη περίπτωση αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις ροές που δέχονται και στη χειρότερη εφαρμόζουν ένα μικρό μόνο μέρος από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Κατά το Συνήγορο, κέντρα πρώτης υποδοχής δεν λειτουργούν ακόµη και στη Λέσβο όπου σχετική πτέρυγα έχει κατασκευασθεί και παραμένει κλειδωμένη, οι αλλοδαποί διαμένουν σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε σκηνές στο ύπαιθρο και δεν σιτίζονται επαρκώς.
Η διασπορά των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς (των πρώην υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, ως προς την αρμοδιότητα Μετανάστευσης), έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα συντονισμού σε τοπικό επίπεδο.
Κάποια κενά, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος, καλύπτονται προσωρινά από εθελοντικές προσφορές κλινοσκεπασμάτων, ειδών προσωπικής υγιεινής και τροφίμων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την ιδιωτική πρωτοβουλία και από τοπικά δίκτυα αλληλεγγύης, ενώ υπηρεσίες υγείας παρέχονται πολλές φορές από οργανώσεις, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να εκπονηθεί έκτακτο τοπικό σχέδιο διαχείρισης για κάθε νησί χωριστά, με την ενεργό εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών υπηρεσιών, να ενισχυθεί η στελέχωση των αστυνομικών και λιμενικών αρχών στα νησιά αιχμής, καθώς και της υλικοτεχνικής τους υποδομής, να διασφαλίζεται η άμεση τοποθέτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων με την ίδρυση και λειτουργία επιτόπιου ξενώνα όπου είναι δυνατόν, να αξιοποιηθούν τα εργαλεία της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση κλπ.

Ν. Μηταράκης: «Κόλαφος για την κυβέρνηση η υποτιθέμενη μεταναστευτική πολιτική»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας & Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση και την υποτιθέμενη μεταναστευτική της πολιτική.

Τα κλιμάκια της αρχής, ύστερα από επιτόπιους ελέγχους, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στην καλύτερη περίπτωση αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις ροές που δέχονται και ότι η διασπορά των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς (των πρώην υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, ως προς την αρμοδιότητα Μετανάστευσης), έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα συντονισμού σε τοπικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι ο συνήγορος του Πολίτη ζητά από την κυβέρνηση να εκπονήσει τάχιστα έκτακτα σχέδια διαχείρισης (για κάθε νησί χωριστά) μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αντίδραση από τους αρμόδιους υπουργούς. Η Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν πρέπει να κατανοήσουν ότι η αδράνεια τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη νησιωτική Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να σπρώχνουν αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα κάτω από το χαλί και να αναλάβουν άμεσα και επί της ουσίας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ