21.2.2017 9:57

Συνέλθετε και συνεργαστείτε!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ

Οι ροές μεταναστών και προσφύγων εξασθενούν. Οφείλεται στη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, επαίρονται οι κυβερνητικοί παράγοντες κι έχουν δίκιο, ως ένα βαθμό. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της σταδιακής ομαλοποίησης στη Συρία και του μηνύματος ότι το σφράγισμα του ευρωπαϊκού διαδρόμου, παρά τη θέληση της Ελλάδας, εγκλωβίζει στη χώρα μας για μακρύ διάστημα όσους έστησαν το ευρωπαϊκό τους όνειρο και στο τέλος τους επιστρέφει από εκεί που ήρθαν.

Η ελαφρά αριθμητική εξασθένηση της έντασης της προσφυγικής κρίσης της προσδίδει διαστάσεις επικίνδυνης στασιμότητας. Η Ευρώπη δεν στριμώχνεται στην εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων. Η κυβέρνηση έχει χρόνο να απλώνει τον τραχανά της κι οι τοπικές αρχές νοιώθουν ότι η πίεση του προβλήματος προς αυτές οπισθοχωρεί.

Όλοι εξυπηρετούνται από την πτωτική τάση της έντασης του προβλήματος, πέρα από τις τοπικές κοινωνίες που το βιώνουν. Με τους ρυθμούς αναχωρήσεων στο νησί μας παγιώνεται ένας αριθμός λίγο κάτω από τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Εγκλωβισμένοι στη Χίο οι περισσότεροι άνω των τριών μηνών, φτωχοποιημένοι, με ορατό το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Τουρκία. Η μικροεγκληματικότητα ανθεί, το δημόσιο σύστημα υγείας επιβαρύνεται, ο τουρισμός αλλοιώνεται, η μετάβαση στην κανονικότητα είναι άδηλη.

Η μετατροπή του προσφυγικού σε ημερήσια ρουτίνα είναι η πιο επικίνδυνη φάση του προβλήματος, ίσως περισσότερο κι από την περίοδο έξαψης του. Καταστέλλει κάθε αποφασιστική πρωτοβουλία αναζήτησης πραγματικών λύσεων, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έκλεισε ο κύκλος του προβλήματος.

Τοπική Βαβέλ

Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι οι υπεύθυνοι (;) τοπικοί φορείς επιλέγουν το δρόμο του εμφυλίου. Έπεσαν στην κυβερνητική παγίδα εξαίρεσης της Χίου από την επιβολή Προαναχωρησιακών Κέντρων και επιδίδονται σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα πάνω στην προσφυγική σκακιέρα. Δήμος Χίου, Περιφερειακή Ενότητα και Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα έκοψαν κάθε κανάλι μεταξύ τους επικοινωνίας, ο καθένας κάνει του κεφαλιού του και δίνουν την αίσθηση ενός κατακερματισμένου τοπικού μετώπου.

Οι δημοτικές ενέργειες δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους τις τελευταίες ημέρες στην προάσπιση των «πρωτείων». Με τη συγκρότηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής κόπηκαν οι γέφυρες επαφής με την Παγχιακή Επιτροπή, ενώ εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στις τοποθετήσεις τους αφήνουν διαρκώς υπονοούμενα για την Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης δείχνει να αφορμίζεται από το προσφυγικό για ένα πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης με τη δημοτική αρχή.

Η Παγχιακή Επιτροπή περιχαρακώθηκε στη διατύπωση των θέσεων της και  δυσκολεύεται να ελιχθεί σε περιβάλλον διαπραγματεύσεων.

Μοναχικούς παράλληλους δρόμους ακολουθούν και οι δυο βουλευτές, ο καθένας από τη σκοπιά του.

Διπλός δρόμος

Το προ μηνών αρραγές μέτωπο έχει διαλυθεί. Ο κάθε φορέας προασπίζεται την εικόνα του και λιγότερο το συμφέρον του νησιού. Οι πολίτες παρακολουθούν συμπτώματα παλαιότερων εποχών να μαστίζουν και τις σημερινές αρχές. Διαπιστώνουν ότι παίζουν στα ζάρια το μέλλον του νησιού σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα και θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες από όσες επιζητά η κοινωνία. Διάλογο, καλή προαίρεση και συνεννόηση απαιτεί από τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο η κοινωνία, να τους δει μονιασμένους, για την προστασία του νησιού. Θα τα επιβάλλει ή θα τους αποβάλλει. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ