8.8.2014 13:25

Το σύνδρομο του πρωτάρη δοκιμάζει τη νέα δημοτική αρχή

Η μορφή της πρώτης αντίδρασής της θα κρίνει το βαθμό της συνοχής της

Η δημοσιοποίηση των πρώτων κραδασμών στη νέα δημοτική πλειοψηφία έχει χαλάσει το κλίμα ευφορίας για την επικείμενη ορκομωσία. Η αποκάλυψη της στήλης για την γεμάτη «καρφιά» επιστολή Πυργάρη στο Μαν. Βουρνού έβγαλε στον αφρό κι άλλες δυσαρέσκειες, με πιο δυνατές εκείνη των Μπουμπάρη και Νικολαϊδη. Για το μεν πρώτο πληροφορίες θέλουν το Μαν. Βουρνού να του έχει προτείνει θέση επικουρική δίπλα σε αντιδήμαρχο αλλά εκείνος να την αρνείται, καθώς πιστεύει ότι η εμπειρία του θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί και να της δοθεί η δυνατότητα να … δράσει αυτοτελώς. Για τον Πυργούση νέο δημοτικό σύμβουλο μαντάρα τα έκανε μια βιαστική διαρροή ότι θα αναλάβει το Νομικό Πρόσωπο, η οποία χρεώνεται σε μέλος της ομάδας των «4», και η αστραπιαία διάψευση, την ώρα που η οικογένεια Νικολαϊδη είχε αρχίσει να … κερνά στο Πυργί για το αξίωμα στον υιό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η πρόθεση του δημάρχου να πέσει το βάρος στην ανασύνταξη της δημοτικής λειτουργίας πήγε περίπατο και μπήκε σε … πρώτο πλάνο το ερώτημα κατά πόσο μια δημοτική παράταξη με ελάχιστη ακόμα συνοχή είναι σε θέση να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς.

Τα «κοράκια»

Συνέχεια στον πρόωρο εμφύλιο έδωσε η απόφαση του Λ. Πυργάρη να μην παραστεί στην καθιερωμένη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Άπαντες το εξέλαβαν ως επίσημη εκδήλωση της δυσαρέσκειας του, κυρίως γιατί γύρω από το όνομα ενός κήρυκα του εθελοντισμού μπήκαν θέματα αμοιβής. Κανένας δε δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει την τελική κατάληξη της υπόθεσης μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τα πρώτα απόνερα από τη δημιουργία του δημοτικού σχήματος επέτρεψαν σε όσους … περιμένουν στη γωνιά τη νέα δημοτική αρχή να παραλληλίσουν συμπεριφορές με εκείνες που καταγράφηκαν επί Πολύδωρου. «Τίποτα δεν αλλάζει», σχολίαζαν. «Τα πάντα έχουν ως άξονα τις έμμισθες θέσεις», επιμένουν τα … κοράκια.

Μα θα ‘ταν και παραδοξότητα να πιστεύει κανείς ότι οι δημοτικές παρατάξεις από μόνες τους είναι στοιχείο προσδιορισμού της ατομικής ακεραιότητας. Ο ωφελιμισμός κατοικοεδρεύει σε όλη την κοινωνία και συνεπώς σε κάθε δημοτική παράταξη, σαφώς με τις διαβαθμίσεις του. Είναι πια στο χέρι του επικεφαλής να … τον βάλει στη θέση του ή να του επιτρέψει να αναγορευτεί σε καθοδηγητή των εξελίξεων.

Θα κρίνει

Η αντίδραση Βουρνού στις πρώτες δοκιμασίες θα προσδιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη διαμόρφωση των ισορροπιών εντός της «Πρωτοβουλίας» Το εύρος της πυγμής εκ μέρους του νέου δημάρχου, κυρίως βέβαια η ικανότητα του να πείσει το σύνολο των συνεργατών του για το βάσιμο των επιλογών του είναι παράγοντας καθοριστικός γιθα όσα έπονται. Για άλλη μια φορά ανακύπτει επίσης η ανάγκη σταδιακής ενεργοποίησης του συνόλου του συνδυασμού ως ευρύτερου οργάνου διαβούλευσης.

Τέλος, αν οι πρωτάρηδες της νέας δημοτικής αρχής επιτρέψουν στη σκόνη που σηκώθηκε να σκεπάσει την ουσία, την αλλαγή μοντέλου διοίκησης του Δήμου, θα είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με το … ξεσκόνισμα επί μήνες και στο τέλος – τέλος να απορροφηθεί πολυτιμος χρόνος και ικμάδα για θέματα ήσσονος σημασίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ