2.7.2012 18:23

Συναντήθηκαν Γιακαλής - Στυλιανίδης

Στην προγραμματισμένη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα.
Οι Περιφερειάρχες αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Ξηρού και στελεχών του ΥΠΕΣ, εξέθεσαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες, αλλά και τις προτάσεις τους για τις μεγάλες αλλαγές στο Κράτος, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Συγκεκριμένα οι Περιφερειάρχες, αφού εξέφρασαν την άποψη ότι η χώρα μας διέρχεται μια βαθύτατη οικονομική, διοικητική και κοινωνική κρίση, ανέφεραν λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι Περιφέρειες.
Ο κ. Γιακαλής απευθυνόμενος προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, τόνισε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα κάλυψης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την αποπληρωμών των δικαιούχων από τις μεταφορές των μαθητών, αλλά και την διευθέτηση του θέματος με την αποπληρωμή των δικαιούχων της δακοκτονίας.
 
 
Ειδικότερα οι Περιφερειάρχες ζήτησαν και συζήτησαν:

• Να καθιερωθεί άμεσα προληπτικός έλεγχος αλλά και έλεγχος των μέχρι τώρα πεπραγμένων των Περιφερειών (πρώην Νομαρχιών) καθώς επίσης να αρχίσει να λειτουργεί ο ελεγκτής νομιμότητας, όπως προβλέπει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». 
• Την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με το Κράτος, αλλά κυρίως με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία πρέπει να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο από το σύνταγμα ρόλο της. 
• Την κωλυσιεργία από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου στα εντάλματα πληρωμής που στερούν πόρους από την πραγματική οικονομία, αλλά και την τακτική τους να προχωρούν σε έλεγχο σκοπιμότητας και όχι μόνο έλεγχο νομιμότητας, όπως επιβάλλει ο νόμος και το σύνταγμα. 
• Η μείωση των ΚΑΠ κατά 40% τα δύο τελευταία χρόνια αποστερεί από τις Περιφέρειες τις δυνατότητες αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε ορισμένες δε και προβλήματα κάλυψης των λειτουργικών τους αναγκών. 
• Την άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ταχύτερη υλοποίηση από τις Περιφέρειες του ΕΣΠΑ. 
• Όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα και οι ίδιες να μην μπορούν να αποπληρώσουν χρέη προς ιδιώτες (π.χ. για την μεταφορά των μαθητών), καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις απαλλοτριώσεις σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων. 
• Νέο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». 
• Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από τις Περιφέρειες. 
• Να δοθεί προτεραιότητα για οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ