11.3.2015 22:33

Συμμαζεύει τις δαπάνες για τον πολιτισμό

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΣΤΙΧΑΣ»

Περικοπές και αναδιανομή των κονδυλίων για τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις έφερε η κατάθεση του Τομεακού Προγράμματος Πολιτισμού που συζητήθηκε διεξοδικά στο αποψινό Περιφερειακό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη Χριστιάνα Καλογήρου και τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Θ. Βαλσαμίδη να δίνουν το «παρών» από τα έδρανα της Χίου.

Στο εγχείρημα της σύνταξης του Τομεακού Προγράμματος αναφέρθηκε από τη Σάμο η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φωτεινή Θαλασσινού σημειώνοντας ότι η απόπειρα να συντάξει ενιαίο κατάλογο με όλους τους φορείς πολιτισμού των τριών νησιών ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Στόχος όπως σημείωσε στην εισήγησή της η κ. Θαλασσινού είναι για πρώτη φορά να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Βορείου Αιγαίου μέσα από την οργάνωση των δομών αλλά και τη συνεργασία με τους Δήμους. Αναφέρθηκε δε, στην άμεση ανάγκη χωρικής και χρονικής εξάπλωσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τέτοιο τρόπο που αφενός θα καλύπτουν την ημερολογιακή διάρκεια ενός έτους κι αφετέρου να μπορούν να γίνουν γνωστές κι εκτός Περιφέρειας αποτελώντας πόλο έλξης για ξένους επισκέπτες.

Ελάχιστα κονδύλια

Η σημαντική πάντως είδηση προήλθε έπειτα από ερώτηση το Κ. Γανιάρη προς την κ. Θαλασσινού για το ύψος των κονδυλίων που διατεθούν για τις πολιτιστικές δράσεις. Όπως ανέφερε η τελευταία συνολικά θα δαπανηθούν 160.000 ευρώ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας, ποσό που θεωρήθηκε ελάχιστο από τον συνδυασμό Γιακαλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Γανιάρης δεν μπορεί όλο το ποσό για τα νησιά να είναι 160.000 ευρώ όταν μόνο η Χίος χρειάζεται πάνω από 40.000 ευρώ για το «Φεστιβάλ Μαστίχας».

Συνεργασία με τα τοπικά Σωματεία

Η απάντηση από την κ. Θαλασσινού υπήρξε άμεση που έκανε λόγο για μεγάλους προϋπολογισμούς στον παρελθόν που δεν επέφεραν όμως και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

«Σαφώς σε τέτοιες διοργανώσεις θα ζητήσουμε και τη βοήθεια των τοπικών πολιτιστικών σωματείων», εξήγησε η ίδια, φράση που εκλήφθηκε από την αντιπολίτευση  ως προάγγελος επιπλέον περικοπών στις δαπάνες για τις πολιτιστικές δράσεις.

Καμία πρόβλεψη για το ΔΗΠΕΘΕ

Τέλος ερωτώμενη από την Αγλαϊα Κυρίτση για το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου η Φ. Θαλασσινού σημείωσε ότι ουδέποτε κατατέθηκε αίτημα χρηματοδότησης του Περιφερειακού Θεάτρου από τη διοίκησή του για δράσεις που προγραμματίζει στο μέλλον.

Σε ότι αφορά στην υπόλοιπη συνεδρίαση αυτή εξαντλήθηκε σε τυπικά θέματα, με τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης να σημειώνουν ότι η λύση της τηλεδιάσκεψης δεν είναι «διά πάσα νόσον…» καθώς η αυτοπρόσωπη παρουσία των συμβούλων δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνολογία. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ