7.1.2013 11:17

Συμβούλιο Επικρατείας: Αλλαγές στο «χάρτη» των βουλευτικών εδρών

ΜΕ ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΧΙΟΣ

Πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται αλλαγές (αυξομειώσεις) στις βουλευτικές έδρες, μετά την τελευταία γενική απογραφή πληθυσμού του Μαΐου 2011.

 

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (Ε' Τμήμα) έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το σχετικό σχέδιο Π.Δ., ενώ παράλληλα έκρινε νόμιμο και ένα ακόμη σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά την κατάργηση Γενικής Διεύθυνσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το Π.Δ. με το οποίο επέρχονται αυξομειώσεις σε 14 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μετά την απογραφή της 9ης Μαΐου 2011. Οι μεγαλύτερες αυξομειώσεις επέρχονται στην Αττική.

 

Ειδικότερα, στο Υπόλοιπο Αττικής θα εκλέγονται πλέον τρεις ακόμη βουλευτές (από 12 γίνονται 15) με αντίστοιχη μείωση τριών βουλευτών στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών (από 17 γίνονται 14). Επίσης, δύο επιπλέον βουλευτικές έδρες θα υπάρχουν στη Β’ Αθηνών (44 αντί 42) και στη Β’ Θεσσαλονίκης (9 αντί 7), ενώ στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες προστίθεται ή αφαιρείται από μία βουλευτική έδρα (ο συνολικός αριθμός των εδρών που μετακινούνται είναι δέκα), ενώ μία επιπλέον έδρα κερδίζουν οι εκλογικές περιφέρειες των νομών Θεσπρωτίας (2 αντί 1), Μαγνησίας (6 αντί 5), Κυκλάδων (4 αντί 3). Αντίθετα, χάνουν από μία έδρα οι νομοί Σερρών (6 αντί 7), Τρικάλων (4 αντί 5), Καρδίτσας (4 αντί 5), Ηλείας (5 αντί 6), Αχαΐας (8 αντί 9), Αιτωλοακαρνανίας (7 αντί 8), Βοιωτίας (3 αντί 4).

 

Οπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση (224/2012) του ΣτΕ Τα κριτήρια για την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στηρίζονται στις προϋποθέσεις που καθιερώνουν οι συνταγματικές επιταγές (άρθρο 54 παράγραφος 2) και το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012. Επομένως, το Π.Δ. είναι συνταγματικό και νόμιμο. Ομως, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να εξετάσει «αν θα ήταν χρήσιμο στη διοικητική πρακτική η συσχέτιση της διοικητικής διαίρεσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού και γεωγραφικώς με τους νομούς της χώρας».

 

Κατάργηση Διεύθυνσης

Το δεύτερο σχέδιο Π.Δ. αφορούσε την κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 220/2012 γνωμοδότησή του, έκρινε νόμιμο και αυτό το σχέδιο, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες διορθώσεις νομοτεχνικού περιεχομένου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ