25.7.2012 10:19

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες

 
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ με βάση της νέες εξελίξεις για την επέλαση της πολυεθνικής Ιμπερντρολα  στα νησιά μας και στο νησί μας με πρόσχημα  Αιολικά Πάρκα, επιμένει στα παρακάτω:
1) Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το παραχωρεί στους ιδιώτες για εκμετάλλευση και μάλιστα σε έργα που είναι πληρωμένα από τον ίδιο το λαό.
Το ηλεκτρικό ρεύμα σαν κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους. Η κατασκευή υποδομών, η διάθεση του και η συντήρηση των δικτύων, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να γίνεται χωρίς καμιά παρέμβαση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ντόπιων ή πολυεθνικών.
2) Όσον αναφορά για τις θέσεις εργασίας που εξαγγέλλει η Περιφέρεια Β.Α.Αιγαίου, και που αναμασά ο Δήμος Χίου και διάφοροι άλλοι, πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας  αντιστοιχεί  μία θέση εργασίας για κάθε 24 εκ. ευρώ που επενδύονται, ποσό τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πόσες θέσεις θα δημιουργούνταν σε άλλους τομείς με τέτοια ποσά. Όσο για τις θέσεις εργασίας που προαναγγέλλονται κατά την κατασκευή του έργου, η εμπειρία από Αιολικά Πάρκα που δημιουργούνται είναι ότι υπάρχουν μεταφερόμενα συνεργεία διαφόρων εργολάβων με άθλιες συνθήκες  εργασίας, αμοιβών, και ατέλειωτα ωράρια, γεγονός που το έχουμε ζήσει στο νησί και με άλλα έργα όπως ο άξονας Χίου Καρδαμύλων , 1ο Γυμνάσιο κλπ.
3) Η χρηματοδότηση τέτοιων έργων γίνεται  συνήθως από προγράμματα όπως  το ΕΣΠΑ, δηλαδή τσάμπα λεφτά του  ελληνικού λαού στους επιχειρηματίες  και μόνο ένα μικρό ποσοστό θα βάλουν από εξασφαλισμένο δάνειο και αυτό, για να κερδοφορούν  ασύστολα σε βάρος μας.
 Τα λεφτά αυτά του Ελληνικού λαού, που βγαίνουν από τα χαράτσια και τη βάρβαρη φορολογία που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την ευλογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα δίνει στους εργολάβους και στους μεγαλοεπενδυτές  τύπου Ρόκας Ιμπερντρόλα  δώρο, για την δήθεν ανάπτυξη, που θα επιφέρουν με το έργο τους και μετά μάλιστα η τρικομματική συγκυβέρνηση να λέει ότι δεν έχει λεφτά!!
4) Το όποιο έργο γίνει από τους επίδοξους επενδυτές, που παρουσιάζονται ως σωτήρες, λίγο πολύ από την ενημέρωση της Περιφέρειας αποδείχτηκε ότι το πληρώνουμε και θα το πληρώσουμε χρυσό, σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ!!
Με το χαράτσι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πληρώνουμε έξτρα σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ και ετοιμάζονται να το αυξήσουν κι άλλο , ενώ έχει ήδη ειπωθεί από επίσημα χείλη ότι το κόστος για τη ΔΕΗ  είναι 45 ευρώ  περίπου για τη Μεγαβατώρα, ενώ θα την πληρώνει στην Ιμπερντρόλα η ΔΕΗ 130 ευρώ τη μεγαβατώρα (!) η οποία με τη σειρά της τα το μετακυλύει στις πλάτες μας.
5) Όσο για το περιβάλλον που διαφημίζουν ότι αυτές οι πηγές ενέργειας είναι φιλικές προς αυτό, ρωτάμε αλήθεια πόσο φιλικές μπορεί να είναι οι τεράστιες καταστροφές δασών και ισοπεδώσεις βουνών, προκειμένου να τοποθετηθούν οι τεράστιοι όγκοι μπετόν στην παρθένα γη; Οι δρόμοι που θα διανοιχτούν μέσα από παρθένα δάση; Ποιο φυσικό κάλλος , αλλά και ποιά συμφιλίωση με το περιβάλλον μπορούν να έχουν οι τεράστιοι πυλώνες 100 μέτρων ύψους,  με τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην πανίδα του περιβάλλοντα χώρου όπου λειτουργούν και σε ακτίνα χιλιομέτρων; Οι καταστροφές παραλιών και οι αλλαγές χρήσης γης ή ακόμα και η δέσμευση περιουσιών;
Τέλος, οι προτείνοντες το συγκεκριμένο έργο μιλούν για ανάπτυξη.
Ανάπτυξη για ποιόν; Για τις ανάγκες του λαού μας ή για τα κέρδη των Πατρικίων του πλούτου;
Τι ανάπτυξη χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας;
Έχουμε μια σειρά δυναμικές πηγές ανάπτυξης του τόπου: α)τη μαστιχοκαλλιέργεια β)την κτηνοτροφία γ) την αλιεία δ) την αμπελοκαλλιέργεια- οινοποιία και την ελαιοκαλλιέργεια και ε) τα πολιτισμικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου μας που αποτελούν και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Πολιτιστικά μνημεία, Νέα Μονή, Ανάβατος, Μουνδών κλπ μεσαιωνικά και παραδοσιακά χωριά, φυσικά μνημεία, σπήλαια, παραλίες απείρου κάλλους, περιπατητικά μονοπάτια, μνημεία θρησκευτικού τουρισμού, πνευματικές αναφορές με τις ομηρικές σπουδές και τόσα άλλα που ο χώρος και δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους.
 Αυτοί οι τομείς υλικής και πνευματικής- πολιτισμικής παραγωγής έχουν όχι μόνο εγκαταλειφτεί  από την πολιτεία, αλλά δέχονται επίθεση από παντού  και αυτοί που ακόμα  ασχολούνται με τα παραπάνω ψάχνουν τρόπο να απεγκλωβιστούν, βλέποντας μπροστά τους την χρεοκοπία, αν δεν έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Τα χωριά μας μαραζώνουν, τα μνημεία μας γκρεμίζονται, το νησί ερημώνει!
Η μαστιχοκαλλιέργεια, από πηγή πλούτου για τους κατοίκους, έχει γίνει βάσανο η όποια καλή σοδιά αφού οι τιμές για τους παραγωγούς είναι μειούμενες. Η δε κτηνοτροφία πάει από το κακό στο χειρότερο. Η παράκτια αλιεία διώκεται προς όφελος των μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
 Αν λοιπόν αναπτύξουμε την αγροτική παραγωγή, προστατέψουμε το αγροτικό προϊόν με τιμές ασφαλείας, απαγορέψουμε την είσοδο παρεμφερών προϊόντων που παράγονται στο τόπο μας, αναπτύξουμε την μεταποίηση γύρω από τα προϊόντα μας, χωρίς να αποκλείουμε και την παραγωγή ενέργειας σε μικρή κλίμακα που αντικειμενικά χρειάζεται ο τόπος, αναπτύξουμε τον τουρισμό, «χωρίς βραχιολάκια»,  όπως ονομάζονται οι τουρίστες του κατευθυνόμενου  τουρισμού και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες του τόπου, προστατέψουμε, αναστηλώσουμε και διαφυλάξουμε τα πολιτισμικά, πνευματικά και φυσικά μας μνημεία, τότε αυτή η ανάπτυξη, είναι για το συμφέρον του λαού των νησιών μας. Για αυτό μιλάμε για ένα δημόσιο και ενιαίο φορέα ενέργειας ενταγμένο σε έναν κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τους ντόπιους και ξένους μεγαλοκεφαλαιούχους!
Αυτή είναι η ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
 
Η ανάπτυξη που σήμερα μας προτείνουν, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια χοντρή μπίζνα των μεγαλοεταιρειών, που δρουν στον τομέα της ενέργειας, μια χοντρή μπίζνα των συγκυβερνήσεων της πλουτοκρατίας τύπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή όποιας άλλης κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής απόχρωσης, με παραπέρα επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών μας και της παραπέρα ερήμωσης που βιώνουν.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ, ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
 
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 11ΠΜ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΡΟΚΑΣ -IBERDROLA

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ