13.3.2014 4:19

Στους ανακριτές που ερευνούν τα εξοπλιστικά η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου

Την έγγραφη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα του τραπεζικού της λογαριασμού στην τράπεζα «HSBC Private Bank (Suisse)» στη Γενεύη, με καταθέσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, έδωσε, σύμφωνα με πληρηφορίες, στους ανακριτές, κ. Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, η κυρία Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου. 

Η κυρία Κουράκου κλήθηκε από τους ανακριτές διαφθοράς με την ιδιότητα του μάρτυρα, στο πλαίσιο της έρευνας που εκείνοι διενεργούν για τον εντοπισμό της προέλευσης των χρημάτων που κατατέθηκαν στο λογαριασμού της ιδίας. 

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός παρέμεινε ανοικτός από το 2000 μέχρι το 2010, ενώ το επίμαχο χρηματικό ποσό επαναπατρίστηκε, με βάση το νόμο Αλογοσκούφη.

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Παπαντωνίου διώκεται ήδη για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, καθώς και για φοροδιαφυγή, μετά τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ. 

Ωστόσο, αυτό που τώρα αναζητούν οι δικαστικές αρχές και αρμόδιοι ελέγκτικοί μηχανισμοί, είναι η προέλευση του επιμαχου χρηματικού ποσού και εάν είναι νόμιμη.

Κατά την παραμονή της στο ανακριτικό γραφείο, η κυρία Κουράκου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε «ναι» στους ανακριτές για το άνοιγμα του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού. 

Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αρνητικοί στο άνοιγμα του τραπεζικού τους λογαριασμού εμφανίστηκαν οι κουμπάροι του Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίοι επίσης κλήθηκαν από τους ανακριτές διαφθοράς. 

Πρόκειται για το ζεύγος Κανδαλέπα, οι οποίοι κλήθηκαν από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς για δύο εμβάσματα, ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ, που φέρονται να στέλνουν στο λογαριασμό της κυρίας Κουράκου στην ελβετική τράπεζα.

Καταθέτοντας στους ανακριτές, ο κουμπάρος του πρώην υπουργού φέρεται να υποστήριξε ότι τα χρήματα ανήκαν στον Γ. Παπαντωνίου και τη σύζυγό του και εκείνος τους εξυπηρέτησε για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος ερευνούν την προμήθεια των υποβρυχίων και των ASRAD. Πλέον, θα αναμένουν τις απαντήσεις των ελβετικών αρχών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η προέλευση των χρημάτων είναι νόμιμη ή όχι.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανάκριση για την προμήθεια των TOR-M1. Ήδη έχουν καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση (Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Καμάρη, Πάνο Γερμανό και τους αδελφούς Χριστοδουλίδη).

Ζαγιάντ «φωτογραφίζει» Ζήγρα - Τι απαντά ο ξάδερφος του Άκη Τσοχατζόπουλου

Και ενώ οι έρευνες των ανακριτών διαφθοράς προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αίσθηση προκαλεί η επιστολή του καταζητούμενου για την υπόθεση των ΤΟR-Μ1, Φουάντ αλ Ζαγιάντ, η οποία έφθασε και στα χέρια του ανακριτή Γ. Μαλλή.

Με την επιστολή του ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος γνωστοποιεί ότι βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλο βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, τον οποίο δεν κατονομάζει, αλλά τον «φωτογραφίζει». 

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τον πρόσωπο αυτό: «Έχει μεγάλο λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στο Λίβανο, ο οποίος είναι αδήλωτος στις ελληνικές αρχές».

Με αφορμή την επιστολή του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που έφτασε στα χέρια του ανακριτή, ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, συνήγορος του Νίκου Ζήγρα, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Ο κύριος Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, φερόμενος ως μόνιμος κάτοικος Κύπρου, απέστειλε από τη Δαμασκό της Συρίας, μέσω Λιβάνου, επιστολή στην οποία, παρότι δηλώνει πως δε γνωρίζει τον ονομαζόμενο Ζήγρα, τον φωτογραφίζει, ως κάτοχο μεγάλου τραπεζικού λογαριασμού στο Λίβανο και μάλιστα αδήλωτου στις Ελληνικές αρχές. Επειδή θα ήταν ευτύχημα για τον ελληνικό λαό να υπάρχουν χρήματα στο όνομα του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος εδώ και ενάμισι χρόνο έχει συναινέσει να επιστραφεί όποιο περιουσιακό στοιχείο βρεθεί στο όνομά του οπουδήποτε στον κόσμο, ως πληρεξούσιος δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα, ζητώ από τον επιστολογράφο-φυγά να δημοσιοποιήσει και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού και τις χρηματορροές από και προς αυτόν, για να κινήσω άμεσα τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ