14.11.2013 18:08

«Στοπ» Κουβέλη στα σενάρια επιστροφής στην κυβέρνηση

Τέλος στα σενάρια επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης, από την Καβάλα όπου βρίσκεται. 

Ο κ. Κουβέλης δείχνει να απορρίπτει μια τέτοια προοπτική, η οποία υποστηρίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και από στελέχη του ίδιου του κόμματός του. 

Ο κ. Κουβέλης, στην εισηγητική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη της βόρειας Ελλάδας και μετά τον "ντόρο" που προκλήθηκε από τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, σημείωσε: "Δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε". 

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Κουβέλης ουσιαστικά απάντησε στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία χθες δήλωσε πως "ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να κληθεί η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας".

Ο κ. Κουβέλης εξήγησε τους λόγους της απόρριψης μιας τέτοιας πρότασης ως εξής:

"Όταν αποφασίσαμε τον Ιούνιο του 2012 να στηρίξουμε κυβέρνηση, το κάναμε γιατί θέλαμε να δώσουμε λύση για τη χώρα και την κοινωνία. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και το ευρώ και να μην οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει.
 
Η αποχώρησή μας ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών. Δεν εξασφαλίζονταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηρίζονταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε.

Προγραμματική συμφωνία είχαμε και τότε, όταν συγκροτούσαμε και στηρίζαμε την κυβέρνηση, αλλά η προγραμματική αυτή συμφωνία από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά δεν τηρήθηκε.
 
Η ΔΗΜΑΡ για τις πολιτικές της επιλογές, τις πολιτικές της αποφάσεις έχει ένα κριτήριο: την άσκηση της πολιτικής για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Μιας πολιτικής που είναι δυνατόν να οδηγήσει στη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία".

Δύο «γραμμές» εντός της ΔΗΜΑΡ

Παρ' όλα αυτά, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται δύο γραμμές επί του θέματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Βασίλης Οικονόμου εμφανίζεται θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον υπάρξουν κάποιες προυποθέσεις, όπως υπογραμμίζει. 

Αντίθετα, ο βουλευτής κ. Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5", δήλωσε: "Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία είναι στο πεδίο της πολιτικής φαντασίας. Ευχαριστούμε, δεν παίρνουμε".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ