23.1.2014 14:51

Στον Ναυτίλο ο Στ. Βογιατζής

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ «ΕΒΑΛΑΝ» ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

Ένα μοναδικό και παράτολμο εγχείρημα, μια «παντρειά» των αρχαίων ελληνικών έργων με των σύγχρονων,  είναι αυτό που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Bozar των Βρυξελών, με την έκθεση Ναυτίλος

Η έκθεση αποτελεί μια από τις βασικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει με αισιόδοξη ματιά έργα Ελλήνων δημιουργών από το 3200 π.Χ. αλλά και έργα τέχνης του σήμερα. Η έκθεση αυτή είναι εξίσου σημαντική για τη Χίο μας, αφού σε αυτή συμμετέχει ο Στ. Βογιατζής.

Ο «Ναυτίλος» αποτελείται από επτά ενότητες, οι οποίες συνδυάζουν τα αρχαία και τα σύγχρονα έργα: Γένεση (site specific εγκατάσταση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου), Οικολογίες (κυκλαδικά), Θαλάσσιοι δρόμοι (μινωικά-μυκηναϊκά), Οδύσσειες (αρχαίοι αποικισμοί), Ηγεμονία (κλασική Αθήνα), Οικουμένη (ελληνιστικός κόσμος), Πίστη (θεότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και site specific έργο του Μάριου Σπηλιόπουλου). Περιλαμβάνει δε, σύγχρονες δημιουργίες των Κατερίνας Καλούδη, Γιώργου Γυπαράκη, Σπύρου Στάβερη, Στρατή Βογιατζή, Γιώργη Γερόλυμπου, Αφροδίτης Λίτη, Βλάση Κανιάρη, Λεωνίδα Τούμπανου, Στράτου Καλαφάτη, Σωκράτη Μαυρομμάτη, Οπυς Ζούνη, Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Ντέννης Βαχλιώτη, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Νίκου Μάρκου, Νίκου Αλεξίου, Ευτύχη Πατσουράκη, Λίζης Καλλιγά κ.ά.

Στην έκθεση ναυτίλος στις Βρυξέλες θα παρουσιαστεί η βραβευμένη εργασία του Στρατή βογιατζή για τους ψαράδες της Μεσογείου με τίτλο “Άνθρωποι της Θάλασσας”. Η εργασία αυτή χρειάστηκε πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί και πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Μαρόκο, Τυνησία, Αλβανία, Ιταλία και Αίγυπτο. Έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στη Γαλλία photomed festival, στη Βυρηττό Beirut Souks, στη Γένοβα Sala Dogana και Μαδρίτη Fesival Vision.

«Ο Νυατίλος» θα παραμείνει στις Βρυξέλλες έως τον Απρίλιο και στις 10 Μαΐου θα ανοίξει τις πύλες για το ελληνικό κοινό, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ