20.7.2013 14:41

Στον αέρα ο “Αξάνεμος”

Νέφος πολιτιστικής διάσπασης πλακώνει το μεσαιωνικό χωριό

Τον κίνδυνο να φυσήξει για τελευταία χρονιά ο «Αξάνεμος» στην Καλαμωτή επισημαίνει με επιστολή της στον «π» η Μαρία Σαραντινούδη επιρρίπτοντας ευθύνες στην πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Καλαμωτής για μη συνεργασία με τους Καλαμωτούσους της Αττικής.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Καλοκαίρι 2010.

Μια δροσερή αύρα φυσάει στην Καλαμωτή. Διώχνει σύννεφα μελαγχολίας ηττοπάθειας μιζέριας απογοήτευσης από τα πρόσωπα των Καλαμωτούσων.

Φύσηξε «ΑΞΑΝΕΜΟΣ»

Με το φύσημα του ανανεώνει την ατμόσφαιρα του χωριού φουσκώνει τα στήθη όλων μας από περηφάνια για το χωριό μας .Ενώνει όλες τις ηλικίες, όλα τα γύρω χωριά σε μια προσπάθεια να φτάσει σε όλη την Χίο. Και το καταφέρνει.

Το φεστιβάλ «Αξάνεμος» μια ιδέα του Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής τείνει να γίνει θεσμός από την πρώτη κιόλας χρονιά. Σε όλη την Χίο ο κόσμος το μαθαίνει, το ερωτεύεται, το πλαισιώνει, το απογειώνει. Τρία συνεχόμενα καλοκαίρια τον Αύγουστο παρέες της προκυμαίας της Απλωταριάς στις παραλίες κλείνουν ραντεβού για το βράδυ στην Καλαμωτή.

Το όνομα του χωρίου μας ακούγεται από χιλιάδες στόματα κάθε μέρα. Κανένα όνομα προσώπου ή συλλόγου δεν ακούγεται. Μόνο ΚΑΛΑΜΩΤΗ!!

 Δέκα πέντε χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν αυτά τα τρία χρόνια από το χωριό.

Περπάτησαν τα προσεχτικά φωτισμένα σοκάκια του, απόλαυσαν την  έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή της Καλών Τεχνών Δημ. Κοκκινίδη, παρακολούθησαν μέσα στα μεσαιωνικά χαλάσματα υπέροχες θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακά μουσικά δρώμενα με αναγνωρισμένους πανελληνίως καλλιτέχνες. (Υρώ Μανέ, Γ. Χατζιμιχελάκη.) Ταξίδεψαν με τις νότες του Θ. Μικρούτσικου με τα Υπόγεια Ρεύματα στις θάλασσες του Καββαδία, ξεσηκώθηκαν με την κιθάρα του Μάλαμα, αναρριχήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορειού για να απολαύσουν την Πανσέληνο αγναντεύοντας το πέλαγος ακούγοντας Γκάτσο και Λοΐζο από το Τρίφωνο όπου συμμετέχει ο χωριανός και φίλος Γιώργος Περαντάκος.

Εκδηλώσεις που μιλούσαν στην καρδιά μας, γαλήνευαν  την ψυχή και το μυαλό μας Εκδηλώσεις που μόνο όσοι μένουν στην Αθήνα έχουν  το πλεονέκτημα  να τις παρακολουθούν. Κι εμείς είχαμε την τύχη μέσα στην λαίλαπα των μνημονίων να τις έχουμε στην πόρτα μας, στο χωριό μας με ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο.

Πάσχα 2013

Οικονομική κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την χώρα. Ο πολιτισμός από τους κυβερνώντες θεωρείται πολυτέλεια, όπως άλλωστε και η εργασία, η υγεία, η παιδεία, η αξιοπρέπεια.

Ο «Αξάνεμος» ζητάει βοήθεια, ώθηση, συνεργασία ισότιμη από τους τοπικούς συλλόγους του χωριού, για να μπορέσει να  φυσήξει και φέτος. Για να διώξει έστω και για 10 ημέρες από το χωριό μας τον πολιτιστικό σκοταδισμό που πλακώνει την χώρα.

Η προσφορά όλων μας δεδομένη. ‘Όλων, εκτός της προέδρου του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής (Π.Ο.Κ.) κ. Ρούλας Βαρλά., η οποία  θεώρησε (παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο) ότι ο «Αξανεμος»  θα καπέλωνε (δική της η έκφραση) τις δραστηριότητες  που είχε προγραμματίσει ο ΠΟΚ για το καλοκαίρι. Έτσι η συνάντηση και η προσπάθεια συνεργασίας ανάμεσα στους δύο πολιτιστικούς συλλόγους έληξε άδοξα. Κρίμα.

Δύο μήνες μετά με έκπληξη πληροφορούμαι ότι η στείρα αντιπαράθεση δεν έμεινε μόνο στα λόγια από τον ΠΟΚ.

Σε μία επιεικώς  απαράδεκτη επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ Γανιάρη ανάμεσα σε άλλες  γραφικότητες δηλώνει ότι δεν είναι ηθικό και νόμιμο να δραστηριοποιείται κι άλλος  πολιτιστικός  σύλλογος στο χωριό από την στιγμή που υπάρχει ο ΠΟΚ, Ο ΟΠΟΊΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ.!!!!!!!!!!      

       Επίσης επιδίδεται σε ανακρίβειες ότι δήθεν ο «Αξάνεμος» ήταν αυτός που δεν δέχτηκε καμιά συνεργασία με άλλον σύλλογο.

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις στο συμβούλιο του ΠΟΚ.

1.      Σε ένα χωριό με πολιτιστική παράδοση όπως η Καλαμωτή δεν είναι μόνο νόμιμο αλλά είναι και επιβεβλημένο να δραστηριοποιούνται όχι μόνο δύο, αλλά περισσότεροι σύλλογοι που να προσφέρουν τέχνη και πολιτισμό στον βαθμό και με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας.

2.      Ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των συλλόγων είναι πάντα θεμιτός όταν γίνεται με γνώμονα την προβολή ΜΟΝΟ του χωριού.

3.      Η συνεργασία μεταξύ των συλλόγων είναι επιβεβλημένη όταν και όποιος την ζητήσει και θα πρέπει πάντα να γίνεται επί ίσοις όροις !. Σε καμία περίπτωση η προσωπική προβολή ,η δόξα, και οι κομματικές ταυτότητες δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε σαν έννοιες σε μια τέτοια προσπάθεια.

4.       Ο ηγέτης μιας ομάδας ο οποίος έχει ένα θετικό έργο να επιδείξει στην πορεία του ,πρέπει να ξέρει πότε θα πρέπει να αποχωρήσει ώστε να αφήσει αυτό το έργο παρακαταθήκη στην επόμενη νέα γενιά που έρχεται και όχι να τον θυμούνται οι μετέπειτα για τις διασπαστικές κινήσεις που έκανε.

 

Κλείνοντας κάνω έκκληση και στους δύο συλλόγους γνωρίζοντας πόσο αγαπάνε το χωριό να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια συνεργασίας.

 Μην μας κόψετε τον αέρα που αναπνέουμε !

 Μην μας στερήσετε τον «Αξάνεμο»".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ