12.2.2014 9:17

Στοίχημα και ανταρσία στη μάχη της Αθήνας

Τις εκλογικές μηχανές τους ζεσταίνουν τα κόμματα, καθ' οδόν προς τις διπλές κάλπες του Μαΐου, ενώ - εν μέσω εσωκομματικών συγκρούσεων και τριβών - ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους υποψηφίους για τις κρίσιμες μάχες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
Θέση στην αφετηρία ενός προεκλογικού μαραθωνίου με έπαθλο τον Δήμο Αθηναίων πήραν, ουσιαστικά, από χθες σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, έπειτα από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για γαλάζια στήριξη στον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Η επιλογή φέρνει τη ΝΔ αντιμέτωπη με το «αντάρτικο» του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έσπευσε χθες να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα, προσδοκώντας να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της λαϊκής Δεξιάς. 
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί νέο σχέδιο για το ευρωψηφοδέλτιο, με το οποίο ευελπιστεί να μεταβάλλει τον προσεχή Μάιο το πολιτικό σκηνικό, καθώς η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία αλλάζει τα δεδομένα και, εν πολλοίς, και τη λίστα των υποψηφίων που είχε αρχίσει να καταρτίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Με φόντο τις αλλαγές στην εκλογή των ευρωβουλευτών, εξάλλου, νέα σημεία προσέγγισης και ισορροπίας αναζητούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η κίνηση των 58, αναγνωρίζοντας εκατέρωθεν ότι μια σύμπλευση στις ευρωεκλογές αυξάνει τον ζωτικό χώρο για την Κεντροαριστερά.

Η κλήση από τον Αντώνη Σαμαρά στο κινητό του Αρη Σπηλιωτόπουλου έγινε χθες λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και με αυτό συμπληρώθηκε ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ των υποψηφίων για τον Δήμο Αθηναίων. Το γαλάζιο θρίλερ για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ωστόσο, θα συνεχιστεί έως τις κάλπες, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης έσπευσε λίγη ώρα αργότερα να ανακοινώσει και τη δική του υποψηφιότητα - που οδηγεί σε έναν πρωτόγνωρο εσωκομματικό εμφύλιο, με πρωταγωνιστές δύο εν ενεργεία βουλευτές.
Η επιλογή Σπηλιωτόπουλου, πάντως, κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα για τη ΝΔ και κηρύσσει την έναρξη μιας τρίμηνης μάχης για την πρωτεύουσα, που στο ξεκίνημά της δείχνει αμφίρροπη. Επιβεβαιώνει ωστόσο την απόφαση της γαλάζιας ηγεσίας να υπάρξει παντού αυτόνομη κάθοδος της ΝΔ και να αποφευχθούν συμπράξεις με το ΠαΣοΚ, το οποίο στην Αθήνα στηρίζει εκ νέου τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ. Το ίδιο μήνυμα θα στείλει η ΝΔ και μέσω Θεσσαλονίκης, καθώς θα επιδιώξει να αποτρέψει την επανεκλογή του Γιάννη Μπουτάρη (τον οποίο στηρίζουν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ) με τη υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή του κ. Καλαφάτη έχει «κλειδώσει» και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα που αποσυντονίζει τη γαλάζια βάση και τον τοπικό μηχανισμό της ΝΔ.
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου προέκυψε μετά την άρνηση ή την απροθυμία άλλων κεντρικών στελεχών (Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Δένδιας κ.λπ.) να δώσουν τη μάχη της Αθήνας, αλλά και την άρνηση της κομματικής ηγεσίας να στηριχθεί μια νέα υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Για τον πρώην δήμαρχο, που επιζητεί τη ρεβάνς από τον κ. Καμίνη, είχε ανάψει οριστικά κόκκινο από την περασμένη εβδομάδα, σε κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. Εκείνος υπήρξε αμετάπειστος, διαμηνύοντας ότι θα έκανε στην άκρη μόνον από μια υποψηφιότητα του κ. Δένδια ή του Μάκη Βορίδη.
Η περίπτωση Σπηλιωτόπουλου άρχισε να εξετάζεται από το Μέγαρο Μάξιμου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έπειτα και από το σινιάλο του πρώην υπουργού ότι θα αντιμετώπιζε θετικά μια πρόταση να τεθεί επικεφαλής του γαλάζιου συνδυασμού. Μεσολάβησε και στην περίπτωσή του συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος του ζήτησε να βρίσκεται εν αναμονή - η οποία έλαβε τέλος χθες το απόγευμα, όταν στο Μέγαρο Μάξιμου έφθασαν και τα αποτελέσματα μετρήσεων που δείχνουν ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος καταγράφει σημαντικό προβάδισμα έναντι του κ. Κακλαμάνη τόσο στη γαλάζια βάση όσο και στο σύνολο των ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα.

Η ΔΗΛΩΣΗ. Μετά το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα ο κ. Σπηλιωτόπουλος προέβη σε δήλωση με την οποία προαναγγέλλει ότι θα επιδιώξει να κινηθεί εκτός των κομματικών τειχών. «Δηλώνω παρών στην πρόσκληση-πρόκληση για μια Αθήνα αυξημένης αισθητικής, για μια Αθήνα όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα αισθάνονται ασφάλεια, μια Αθήνα ικανή να τροφοδοτήσει τις δημιουργικές δυνάμεις όλων μας. Για μια Αθήνα που αγαπάμε και θέλουμε να κερδίσει τη θέση που της αξίζει», ήταν το πρώτο μήνυμά του. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε σε συνομιλητές του ότι θα επιδιώξει να έχει μια «πολιτισμένη αντιπαράθεση» με τον κ. Κακλαμάνη, ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι κατά τη συγκρότηση του συνδυασμού του θα επιδιώξει ένα «άνοιγμα στην κοινωνία».
Με το στίγμα ενός ανεξάρτητου υποψηφίου με «αυτοδιοικητική συνέπεια και συνέχεια» θα επιδιώξει να κινηθεί και ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα. «Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι Πρώτα η Αθήνα», ανέφερε - σε μια έμμεση αιχμή για την απόφαση του Πρωθυπουργού και τον ρόλο του εσωκομματικού αντιπάλου του.
Ο πρώην δήμαρχος προαγγέλλει ότι διατηρεί το όνομα του συνδυασμού του (Πρώτα η Αθήνα), ενώ θα επιχειρήσει να διατηρήσει και τη βασική ομάδα των υποψηφίων συμβούλων του. Αλλά είναι προφανές ότι με την απόφαση να βγει στο «αντάρτικο» κατά των επιλογών της κομματικής ηγεσίας απομακρύνεται από τη ΝΔ.

«Κλειδώνει» η Θεσσαλονίκη, γρίφος η Αττική
Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα μειώσει και τους εσωκομματικούς κραδασμούς από τη σύγκρουση Ιωαννίδη - Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η Περιφέρεια Αττικής - με την υποψηφιότητα του απερχόμενου δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, να παραμένει σε κεντρική θέση. Κομματικές πηγές πάντως δεν απέκλειαν χθες τη μάχη στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να κληθεί να δώσει κυβερνητικό μέλος, επαναφέροντας τη συζήτηση σε περιπτώσεις όπως του Γιάννη Μιχελάκη ή του Αδωνη Γεωργιάδη.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ