29.8.2013 22:28

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στη Χίο

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Το ακανθώδες ζήτημα της προστασίας των ελληνικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, την πρόβλεψη για επιχειρησιακή δραστηριότητα της  FRONTEX στα τουρκικά παράλια και τη διανομή του βάρους των εκτοπισθέντων πληθυσμών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., ανάλογη με τις δυνατότητες του καθενός, θέτει με γραπτό ερώτημά του στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ο Βουλευτής Χίου και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, κ. Κώστας Τριαντάφυλλος.

 Η ερώτηση αποτυπώνει την πολλαπλώς εκφρασμένη ανησυχία για την προστασία των συνόρων μας, ανησυχία που εντείνεται μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν νέο προσφυγικό κύμα.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Βουλευτής-Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ καταθέτει γραπτό ερώτημα στην Επιτροπή και αυτό καταδεικνύει τη ζωτικότητα του θέματος, το οποίο καθίσταται πρωταρχικής σημασίας.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών, πολλές φορές και μικρών παιδιών,  τείνει να γίνει μια θλιβερή καθημερινότητα στα δελτία ειδήσεων της Ελλάδας, η οποία αποτελεί την κύρια πύλη στο ευρωπαϊκό όνειρο για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Οι δυνάμεις της FRONTEX, δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, καθώς δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν το κύμα των παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

 Αντιθέτως, το 2012, όπως καταγράφεται και στην ίδια την ετήσια έκθεση της FRONTEX,  σχετικά με την ανάλυση κινδύνων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. για το 2013, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στην είσοδο και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Σε αυτό συνετέλεσε και η δημιουργία του φράχτη στον Έβρο.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για  άλλες καθυστερήσεις και η Ευρώπη πρέπει να βρει τον τρόπο να ενισχύσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα της FRONTEX, η οποία πρέπει να την επεκτείνει και στις γείτονες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε το «ταξίδι θανάτου» να ανακόπτεται πριν ακόμα αρχίσει από τις ασιατικές και αφρικανικές ακτές.

Επιπλέον, η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί πρέπει να διανέμονται στα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τη δυνατότητα κάθε χώρας (οικονομία, υποδομές, πληθυσμός).

Ο κ. Τριαντάφυλλος,

Ερωτά την Επιτροπή Υπουργών:

  • Τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο της FRONTEX;
  • Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου οι δυνάμεις της FRONTEX, σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αρχές, να επιχειρούν στις ακτές της Τουρκίας και όχι στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε να αποτρέπονται από την εκκίνηση τους τα θανατηφόρα ταξίδια και το πρόβλημα να λυθεί στην εκκίνησή του;»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ