24.10.2013 7:41

Στο στόχαστρο ο Στουρνάρας

Με το πολυσυζητημένο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης στην «φαρέτρα» του, πηγαίνει σήμερα το πρωί στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με αυτό, αφενός θα διαβεβαιώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους βουλευτές του ότι δεν έρχονται νέα μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις, αφετέρου θα καταστήσει σαφές ότι πλέον υπάρχει σχέδιο, διαμηνύοντας την πρόθεσή του να μην επιτρέψει νέες διαρροές που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες στο μέλλον.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χθες, λίγο μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας M. Lajcak, ότι «το γεγονός ότι σήμερα εγκρίναμε, ο Πρωθυπουργός κι εγώ, ως αρχηγοί των δυο συνεργαζομένων στην κυβέρνηση κομμάτων, την Προγραμματική Συμφωνία, σημαίνει ότι παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», ζητώντας ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης για το μέλλον. «Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, προστατεύοντας τις πιο αδύναμες κοινωνικές δυνάμεις και διασφαλίζοντας την κοινωνική και εθνική συνοχή, να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους και πως «είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δε μπορούμε νʼ αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό».

Πέραν από τη μη λήψη νέων μέτρων, ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού και του ίδιου, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, αφού μόλις την προηγουμένη είχε στείλει το μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, ότι είναι οι δύο τους που αποφασίζουν την πολιτική που χαράσσει η χώρα, αρνούμενος να σχολιάσει ό,τι δεν συνιστά δική τους απόφαση. Στην πραγματικότητα, στην Χαριλάου Τρικούπη έχει δωθεί ήδη το σήμα για «πυρ ομαδόν» κατά του υπουργού Οικονομικών, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τις διαρροές περί «δήθεν μέτρα» που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Σαφείς ήταν οι αιχμές που άφησε μιλώντας στον realfm 97,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ για «επικοινωνιακό παιχνίδι» κάποιων στελεχών. Κάλεσε μάλιστα αυτά τα στελέχη, χωρίς να τα ονομάσει, να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια που κάνει η χώρα πιο σοβαρά και να μην συμπεριφέρονται ως η διαπραγμάτευση να ξεκινά την Παρασκευή, όταν γράφονται τα κείμενα για τις κυριακάτικες εφημερίδες και να ολοκληρώνεται την Κυριακή όταν αυτά δημοσιεύονται...

«Σήμερα που βρισκόμαστε και πάλι σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο ακούγεται τον τελευταίο καιρό διάφορα μέτρα πάλι, νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών, εγώ νομίζω ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο από την κυβέρνηση, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από τα δύο κόμματα είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα εξέδωσε ως και ανακοίνωση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά διαρροές περί παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό. «Οι διαρροές που αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας και σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση συντάξεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», σημειωνόταν στην ανακοίνωση, όπου αφήνονταν σαφείς αιχμές για σκοπιμότητες των υπευθύνων. «Δημιουργούν μάλιστα εύλογες απορίες για την σκοπιμότητά τους όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει δηλώσεις περί του αντιθέτου», σημείωναν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ