24.10.2013 6:52

Στο πειθαρχικό οι 268 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που δεν απογράφηκαν

Συνολικά 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων από τους 1.968 που είχαν υποχρέωση απογράφηκαν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Η προθεσμία απογραφής έληξε στις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ το υπουργείο είχε δώσει δύο παρατάσεις, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος που προκλήθηκε από την υψηλή συμμετοχή των τελευταίων ωρών.

Η ατομική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων επιλέχθηκε ως λύση μετά την άρνηση έξι από τα οκτώ ιδρύματα που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας να στείλουν τους καταλόγους με τα στοιχεία των υπαλλήλων τους στο ΑΣΕΠ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, για τους 268 υπαλλήλους που δεν απογράφηκαν θα επιληφθούν τα πειθαρχικά συμβούλια των ιδρυμάτων τους.

Οπως λένε στο υπουργείο, «από τη στιγμή που ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η τροπολογία που προβλέπει νομικές κυρώσεις για όσους Διοικητικούς Υπαλλήλους που δεν απογράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας «Οδυσσέας», ήθελε να δώσει ευκαιρία για 14 ακόμη ώρες μέχρι το μεσημέρι και μετά λίγες ακόμα σε όσους δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα να απογραφούν». Η πρόθεση είναι εκτόνωση της κατάστασης, λένε οι ίδιες πηγές, δηλαδή να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι και να τεθούν σε αξιόλογηση από το ΑΣΕΠ και όχι να τεθούν σε αργία, λόγω μη συμμετοχής στην απογραφή.

Συγκρουσιακά επιμένουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών που, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζουν: «Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ιδιαίτερα τα μέλη Δ.Ε.Π., σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά το Πανεπιστήμιο, να βοηθήσουν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, στην αντίσταση του Πανεπιστημίου, έναντι όλων εκείνων που βυσσοδομούν εις βάρος του και επιδιώκουν την υποβάθμισή του και την αναστολή της λειτουργίας του.

Απέναντί μας υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που προσπαθούν αυτή τη στιγμή να διαλύσουν τον υποστηρικτικό διοικητικό μηχανισμό του Πανεπιστημίου, με απώτερο στόχο το διδακτικό προσωπικό και την υποβάθμιση των σπουδών που θα έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση των πτυχίων των αποφοίτων μας».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και στην ιστοσελίδα 'anoixtesxoles 'έχουν ψηφίσει για το λόγο αυτό περίπου 20.000 φοιτητές.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος απήυθυνε έκκληση προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, «να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα», όπως τόνισε κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αργία των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεν αυτοαπογραφούν.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε πως τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ έχουν απογραφεί στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. «Αυτό που φέρνει η σημερινή ρύθμιση, που είναι και συμπλήρωση του κώδικα για τους δημόσιους υπαλλήλους, είναι ότι όσοι δεν απογράφονται θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις - και ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους νομοταγείς υπαλλήλους. Συνεπώς πρόκειται για μια ρύθμιση που ζητά απ' όλους να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

«Μπορεί κάποιοι να αισθάνονται πως αδικούνται. Υπάρχουν ένδικα μέσα δια των οποίων μπορούν να ζητήσουν το δίκαιό τους. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να κρατούμε τα Ιδρύματα κλειστά καταπατώντας τα δικαιώματα των υπολοίπων συνανθρώπων μας» παρατήρησε ο υπουργός Παιδείας

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν: «Το υπουργείο Παιδείας αντί για τη "λίστα διαθεσιμότητας" των 1.349 απολύσεων, παραλαμβάνει αύριο το πρωί 1.250 δηλώσεις ανυπακοής των υπαλλήλων των ΑΕΙ, οι οποίες απευθύνονται στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ' Διοικητικού Προσωπικού».

Επίσης, οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Ως Μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θέλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστημίου το σχέδιο διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι, αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα οδηγηθούμε σε αδυναμία να επιτελέσουμε στοιχειωδώς το διδακτικό και ερευνητικό μας έργο. Πιστεύουμε μάλιστα ότι η συνεχιζόμενη απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αίρει τις όποιες προϋποθέσεις ανάπτυξης έχει η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ