25.1.2012 23:43

Στο παρά πέντε μαθαίνουν τα έργα

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Αδιάβαστη φαίνεται ότι θα πάει σήμερα το απόγευμα η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση του σώματος που έχει ως μοναδικό θέμα την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2012.
Τουλάχιστον τα 2/3 των αιρετών μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωναν άγνοια για το περιεχόμενο της εισήγησης κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση αλλά και για πιθανές σκοπιμότητες της δημοτικής αρχής στο θέμα του Τεχνικού Προγράμματος κι αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα εξελιχθεί η απογευματινή διαδικασία.
Η συμπολίτευση
Δραματική καθυστέρηση που μειώνει τη δυνατότητα της σε βάθος μελέτης των έργων που περιέχονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αναγνωρίζει και μεγάλη μερίδα της πλειοψηφίας τονίζοντας ότι η εισήγηση θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα στα χέρια τους.
Π. Ρισκάκης: «Δεν είμαι αρμόδιος»
«Το έχω διαβάσει το τεχνικό πρόγραμμα όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω στα ερωτήματά σας. Ίσως αν καλούσατε τον κ. Φυτούση να μπορούσε να σας πει ότι χρειαστείτε».
Στ. Καμπούρης: «Σημαντική καθυστέρηση»
«Επί των τύπων υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ενημέρωση των συμβούλων»
Β. Μυριαγκός: «Έτσι έχει μάθει»
«Δεν έχω πάρει τίποτα στα χέρια μου. Με έχουν ειδοποιήσει ότι το Σάββατο έχουμε προσυνεδρίαση στον συνδυασμό. Να πάω να συζητήσω τι; Αφού δεν έχω λάβει τίποτα ακόμα. Είναι οι γνωστές τακτικές. Υποθέτω ότι η κάθε ενότητα θα έχει καταγράψει τις ανάγκες της, οι οποίες θα έχουν αποτυπωθεί στο τεχνικό πρόγραμμα. Είναι μία κατάσταση απαράδεκτη. Αυτά θα τα πω και στην προσυνεδρίαση, θα τσακωθώ ξανά αλλά δυστυχώς ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Έτσι έχει μάθει να δουλεύει και έτσι δουλεύει».
Μ. Γιαννάρας: «Στην προσυνεδρίαση…»
«Έχουμε προσυνεδρίαση το Σάββατο. Δεν μας έχουν στείλει ακόμα τις εισηγήσεις. Δεν είμαι ενημερωμένος προσωπικά για το τεχνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι την ενημέρωση θα τη λάβουμε στην προσυνεδρίαση».
Α. Καλαγκιάς: «Καμία ενημέρωση»
«Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα αλλά τουλάχιστον όσοι είμαστε στον συνδυασμό της πλειοψηφίας έχουμε κανονίσει προσυνεδρίαση το Σάββατο οπότε και θα μας ενημερώσουν οι πιο αρμόδιοι».
Δ. Μάντικας: «Να φρόντιζαν να ενημερωθούν»
«Έχω ενημερωθεί για το τεχνικό πρόγραμμα σε ότι τουλάχιστον αφορά τις αρμοδιότητές μου. Δεν ξέρω τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι συνάδελφοι αλλά εγώ φρόντισα να ενημερωθώ».
Μ. Κοντούδης: «Έχουμε χρόνο»
«Δεν έχω λάβει κάτι σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα. Ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιας μορφής ενημέρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο οπότε και θα δούμε εκτενέστερα ότι αφορά επιμέρους στοιχεία».
Οι αντιπολιτεύσεις
Δριμύτατη κριτική τόσο για την καθυστέρηση της επίδοσης της εισήγησης στους συμβούλους αλλά και για τον τρόπο σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Νέα Αντίληψη» και «Λαϊκή Αγωνιστική Συσπείρωση», εξαπολύοντας τα βέλη τους τόσο κατά του δημάρχου Π. Λαμπρινούδη αλλά και κατά του προέδρου του σώματος Ηλ. Κλεισσά.
Γ.  Χαλλιορής: «Επιεικώς απαράδεκτοι»
«Δεν μας έχει δοθεί ακόμα το τεχνικό πρόγραμμα. Έχουμε λάβει πρόσκληση για τη Δευτέρα και υποτίθεται ότι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής θα το είχαμε στα χέρια μας. Αυτό θα έπρεπε να έχει δοθεί από την Πέμπτη. Έχουμε εσωτερικό κανονισμό που λέει ότι την ημέρα που επιδίδεται η πρόσκληση δίνονται και οι εισηγήσεις. Είμαστε 2 μέρες πριν και ακόμα τίποτα. Καταλαβαίνετε ότι έτσι παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.
Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει συγκληθεί η επιτροπή διαβούλευσης. Συγκλήθηκε μία φορά χωρίς να είναι τότε έτοιμο το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν είχε όμως απαρτία και δεν έγινε. Από εκεί και μετά δεν συγκλήθηκε ξανά .
Το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα ήταν περίπου 100 σελίδες και περιελάμβανε περίπου 600 έργα. Να μας απαντήσει η δημοτική αρχή πώς μπορούμε να μελετήσουμε ένα – ένα τα έργα μέσα σε δύο ημέρες. Το πρόβλημα είναι ότι η δημοτική αρχή για μία ακόμη φορά δεν έκανε σωστή δουλειά. Πίεσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να της δώσουν ένα προσχέδιο το οποίο θα περάσουν ως κύρια εισήγηση και στην πορεία το χρόνου θα ξεκινήσει η ολική τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος.
Κατά τον Καλλικράτη, πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία από την οποία έχουν τηρηθεί ελάχιστα μέχρι στιγμής. Πρώτα οι δημοτικές και οι τοπικές κοινότητες κάνουν συνεδριάσεις καταγράφοντας τα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή τους, μετά συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή αποτελούμενη από τους αντιδημάρχους και τον δήμαρχο προκειμένου να μπουν οι κύριοι άξονες του προγράμματος, μετά η τεχνική υπηρεσία φτιάχνει τη μελέτη, περνάει από την επιτροπή διαβούλευσης και τέλος από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά λοιπόν να μας εξηγήσουν πότε έγιναν και με ποιο τρόπο».
Στ. Μιχαηλίδης: «Να σταματήσει το παπατζιλίκι»
«Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε ενημερωθεί για το τι περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα. Εξίσου απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι έχουν περισσότερη ενημέρωση οι δημοσιογράφοι από ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα πρέπει κάποτε να σταματήσει ο δήμαρχος να πουλάει παπατζιλίκι».
Δ. Παπαληός: «Είναι αδιόρθωτοι»
«Δεν το έχω δει ακόμα. Δεν το έχω πάρει ακόμα. Δεν ξέρω τι θα βρεθούμε να συζητήσουμε το απόγευμα της Δευτέρας. Είναι μεσημέρι Παρασκευής και ακόμα δεν έχουμε λάβει την εισήγηση».
Μ. Σκούφαλος: «Μας θεωρούν ηλίθιους»
«Επικρατεί ένα αίσχος γύρω από το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χρόνος πλέον για να το μελετήσουμε. Φαίνεται η προχειρότητα με την οποία δουλεύει η δημοτική αρχή αλλά παράλληλα φανερώνονται οι σκοπιμότητες του δημάρχου. Θέλει να ξεπετάξει ένα τεχνικό πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μνημονιακά πρότυπα, προκειμένου να μπορέσει να κάνει το δεκανίκι της συγκυβέρνησης. Δεν τους ενδιαφέρει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα στη βάση των λαϊκών αναγκών αλλά να δώσει δύο τρεις χιλιάδες ευρώ δεξιά και αριστερά για να μπαλώσει τρύπες.
Έπρεπε να πάρουμε την εισήγηση όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμό λειτουργίας μαζί με την πρόσκληση που μας εστάλη για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Έχουμε φθάσει μεσημέρι Παρασκευής και ακόμα δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας τίποτα ».
Κ. Κωστάλα: «Υπόλογοι δήμαρχος και πρόεδρος Δ.Σ.»
«Θα πρέπει πρώτα από όλα να μας εξηγήσει η δημοτική αρχή γιατί η συζήτηση του τεχνικού προγράμματος  γίνεται άρον –άρον, γιατί δεν έχει μοιραστεί στους συμβούλους, και γιατί κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να περάσει; Όλα αυτά είναι θέματα που θίξαμε και μαζί με τον Μ. Σκούφαλο στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλ. Κλεισσά και οποίος έριξε το μπαλάκι και κατηγόρησε τον δήμαρχο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημερινή συνεδρίαση θα καταδείξει σαφώς μέχρι ποιο βαθμό είναι μελετημένο και ορθά σχεδιασμένο ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης στον πρόσφατα ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ