29.10.2014 10:54

Στο Ομήρειο το ‘’ Πιτσιμπούργκο’’ ( ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η θεατρική εταιρία ‘’αγγελοπετριά’’, μετά από την καλοκαιρινή περιοδεία της θεατρικής παράστασης ‘’ Πιτσιμπούργκο’’ της Σώτης Τριανταφύλλου στα χωριά της Χίου, παρουσιάζει την παράσταση και στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις 20.30 το Σάββατο και στις 19.00 την Κυριακή.

 

Το έργο

Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, μετά από οκτώμιση μήνες, από τον ξενιτεμένο, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, άντρα της Δημοσθένη.

''Τίλως είσαι Ελέγκω μου; Τρως; Κοιμάσαι; Αχ, να ΄μουνα κει πέρα την Πρωτοχρονιά, να πηαίναμε στον Βροντάδο να τρώγαμε τα μαμούλια της Μαριόγκας!''

Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο.

'' ΥΓ. Τώρα θυμήθηκα πως αυτοκίνητα έχομε κι εδώ, πάνε κι έρχονται σαν δαίμονες. Εγώ εν τα δα, μου το ‘πε η Ερήνη''.

Απ την άλλη η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ, ''Βρέχει νερό μαύρο, αφ τα εργοστάσια Ελέγκω μου''. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία.

’τούτη η πόλη σε κάνει μίσπιλα και σε τρώγει σιγά σιγά και μετά κάμει ένα φτου και σε φτύνει’’ Το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί αποπροσανατολισμένος να βρει το δρόμο του.

Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει. Ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες.  

Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό'' . '' Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μου ‘ρθε λιγοθυμιά''.

 Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.

 

Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Παίζουν: Κώστας Πέτρου, Αρκαδία Ψάλτη

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ