16.3.2013 12:25

Στην Τουρκία με τον Φάρο

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 23-25 Μαρτίου 2013

Τριήμερη εκδρομή σε ΤΣΕΣΜΕ  – ΒΟΥΡΛΑ – ΣΜΥΡΝΗ – ΝΥΜΦΑΙΟ – ΣΑΡΔΕΙΣ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ BOZDAG –ΣΩΚΙΑ – ΤΣΕΣΜΕ διοργανώνει ο Φάρος Βαρβασίου για το τριήμερο από 23- 25 Μαρτίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013: Τσεσμέ –Σμύρνη 
Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ. Έλεγχος διαβατηρίων ( ή ταυτοτήτων νέου τύπου), επιβίβαση στο F/B «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ» και στις  08.30 αναχώρηση για Τσεσμέ, όπου θα φθάσουμε μετά από 35 λεπτά.  Τελωνειακές διατυπώσεις και άμεση επιβίβαση στο πούλμαν με προορισμό το χωριό των Βουρλών. Μέχρι το 1922 ο Βουρλάς είχε 35.000 Έλληνες οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα.  Το 1922 ήταν η 5η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Εδώ λειτουργούσε και η Β’ Αναξαγόρειος Σχολή. Περιήγηση στις όμορφες γειτονιές του χωριού με τα διασκορπισμένα ελληνικά σπίτια που σώζονται ακόμα. Κατόπιν, αναχώρηση για την πόλη της Σμύρνης, όπου για δεκάδες αιώνες χτυπούσε η καρδιά του μικρασιατικού Ελληνισμού. Η Σμύρνη σήμερα είναι η τρίτη σε πληθυσμιακό μέγεθος πόλη της Τουρκίας και σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Άφιξη μετά από περίπου μισή ώρα και επίσκεψη στο ιστορικό Ασανσέρ, απ’ όπου θα έχουμε πανοραμική άποψη του κόλπου της Σμύρνης. Ελεύθερος χρόνος στο πολύβουο παζάρι  της πόλης ,το Κεμέραλτί. Εδώ βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά οθωμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο χάνι από το 18ο αιώνα. Επόμενος σταθμός μας είναι ο Ρωμαιοκαθολικός  Ναός  του Αγίου Πολυκάρπου, που χρονολογείται από το 1690 μ.Χ, με αγιογραφίες τόσο στα λατινικά όσο και στα ελληνικά.  Ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν επίσκοπος Σμύρνης και μαρτύρησε το 2ο αιώνα π.Χ. Κατόπιν, τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*sup . ( ANEMON FUAR). Ελεύθερος χρόνος. Αξίζει να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του Alsancak και να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλία της Σμύρνης ( μία όμορφη ζώνη περιπάτου που εκτείνεται από το   Alsancak έως το παλιό τελωνείο που σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο  είναι το Konak Pier (Κονάκι).   Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013: Σμύρνη – Νυμφαίο – Σάρδεις – Χιονοδρομικό κέντρο Bozdag (Τμώλος) –Πυργί – Odemis (Οδεμήσιο)

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για το Kemalpasa ( αρχαίο Νυμφαίο) και τον παλαιό Κασαμπά ( σημερινό Turgutlu), όπου κατοικούσε σημαντική ελληνική κοινότητα έως το 1922, περιοχή επίσης γνωστή για τα αμπέλια και την οινοπαραγωγή της. Στη συνέχεια άφιξη στις αρχαίες Σάρδεις,  πρωτεύουσα της αρχαίας Λυδίας και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Επόμενος σταθμός μας είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Bozdag στα βουνά του Τμώλου με το θαυμάσιο αλπικό τοπίο. Ελεύθερος χρόνος και γεύμα. Επίσκεψη στην λίμνη Golcuk. Κατόπιν, αναχώρηση για το χωριό Πυργί ( Birgi), οικισμό εξαιρετικής ομορφιάς με μακρά ιστορία και ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το Odemis (Οδεμήσιο), που διακρίνεται για τις φυσικές του ομορφιές. Το απόγευμα επιστροφή στη Σμύρνη. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013: Σμύρνη – Κάμπος Μαιάνδρου - Δωμάτια (Doganbey) – Σώκια –Τσεσμέ 
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση για τα Σώκια ( άλλοτε Μαιανδρούπολη), σημαντικό εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής των εκβολών του Μαιάνδρου ποταμού. Στην πόλη και στα γύρω χωριά κατοικούσαν πολλοί Έλληνες έως το 1922, οι οποίοι έχτισαν σύγχρονο σχολείο και ίδρυσαν πολιτιστικό σύλλογο. Κατόπιν,  επίσκεψη στο χωριό  Δωμάτια ( Doganbey σήμερα), όπου διατηρούνται πολλά ελληνικά στοιχεία σε πολύ καλή κατάσταση καθώς και ο παραδοσιακός χαρακτήρας τους. Επόμενος σταθμός μας είναι το χωριό Κελεμπέσι ( σήμερα Gullubahce) στις πλαγιές του βουνού της Μυκάλης, που νομίζει κανείς ότι είναι ενωμένο με τη Σάμο. Εδώ, θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που σώζεται ακόμα με το καμπαναριό της και στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Μεταφορά στο λιμάνι του Τσεσμέ. Έλεγχος διαβατηρίων και αναχώρηση για Χίο στις 18.00.

 

Τιμή κατ΄ άτομο: 160 €          Επιβάρυνση μονόκλινου: 45 €

 

Τι σας προσφέρουμε:
1. Εισιτήρια πλοίου Χίο –Τσεσμέ -Χίο
2. Πούλμαν καινούριο & κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
3. 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο ANEMON FUAR 4* sup. στη Σμύρνη με ημιδιατροφή
4. Τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό
5. Ασφαλιστική κάλυψη

Δεν περιλαμβάνονται:
1. Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων
2. Μεσημεριανά γεύματα , ποτά, αναψυκτικά και φιλοδωρήματα
3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του ΦΑΡΟΥ κάθε απόγευμα (εκτός Κυριακής)      Ώρες:   4:30 έως 7:30 μ.μ.   τηλ. 22710 20621

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 30 ατόμων έως 20 Μαρτίου 2013

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ