21.5.2015 10:54

Στην Τουρκία με το Erasmus + ο ΠΣΑΜΕΑ

Η προσβασιμότητα, είναι το μείζον πρόβλημα για τα ΑμεΑ όχι μόνος την Ελλάδα αλλά δε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξαν τα μέλη του παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία από το ταξίδι τους στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη Eskisehir, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, όπου συμμετέχει ως φορέας ο Π.Σ.Α.μεΑ.

Το πρόγραμμα διήρκησε  εννέα ημέρες και φιλοξένησε δύο ομάδες, την Πολωνική και Ελληνική συμμετοχή, καθώς και εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στόχος του Erasmus+ είναι η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, μέσω της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων ανθρώπων  που μοιράζονται ίδια ή παρόμοια προβλήματα και ανησυχίες.

Η ελληνική συμμετοχή αποτελείτο από οκτώ άτομα, ηλικίας 18-30, με διαφορετικούς τύπους και βαθμούς αναπηρίας. Αρχηγός της ομάδας μας ήταν η Αθηνά Λυκουρίνου, εθελόντρια του Συλλόγου, η οποία αποδείχθηκε ιδανική τόσο για την υποστήριξη της ομάδας, όσο και για την ευόδωση των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος. Στόχος της ομάδας μας ήταν να έχουμε μια δυναμική παρουσία παρακάμπτοντας τις δυσκολίες μετακίνησης και αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των νέων ατόμων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος αλλά και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής και ευρωπαϊκής κοινότητας  για ζητήματα αναπηρίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού μας ήταν η προσβασιμότητα, που αποτελεί το μείζον  πρόβλημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, καθιστώντας  συχνά αδύνατη την μετακίνηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες, με επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τις κοινωνίες μας. Για το λόγο αυτό προσπαθήσαμε να ορίσουμε την Προσβασιμότητα ως το κυρίαρχο μήνυμα του προγράμματος, οργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Σε συνεργασία με τους διοργανωτές μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές προσδοκίες με σεβασμό και πνεύμα συνεργασίας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ