20.10.2014 8:58

Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρόσα»

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς λίγο μετά τις 6:30 της Δευτέρας, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την 30ή Δεκεμβρίου, η Άγκυρα έχει «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ρωσία πραγματοποιεί από τη Δευτέρα μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων που εφάπτεται της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Ένα 24ωρο αργότερα ξεκινά και η κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ σε παραπλήσια περιοχή.

Στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεδρία. Την είδηση της εισόδου του τουρκικού πλοίου επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτκού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό οικόπεδο 9.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ' ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και από εκεί θα μεταβεί, στις 9 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, όπου θα συνέλθει η πρώτη τριμερής σύνοδος κορυφής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ