17.6.2013 22:56

Στην Αθήνα ο Σόιμπλε

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, είχε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τον κ. Σόιμπλε στην Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συμφώνησε με τον κ. Στουρνάρα ότι η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ενώ οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και το θέμα της δημιουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα στηρίζει προγράμματα ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Β. Σόιμπλε ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα στον νέο Έλληνα Πρέσβυ στο Βερολίνο, κ. Παναγιώτη Ζωγράφο, που τον επισκέφθηκε σήμερα, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του. Ακολουθεί το κείμενο σε ακριβή μετάφραση: «Στην Ελλάδα είναι ορατές οι πρώτες επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σιγά-σιγά διαγράφεται το περίγραμμα ενός πιο σταθερού οικονομικού μέλλοντος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε τον πλήρη σεβασμό μας στον ελληνικό λαό και υποβάλλουμε τα σέβη μας στην ελληνική κυβέρνηση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις για την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό από τις επιτυχίες αυτές, με υποθετικές ερωτήσεις του τύπου «τι θα γινόταν εάν...». Ένα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου με μεγάλη επιτυχία. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η τρόικα και οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελλάδα τη βοήθεια τους. Είχα κατά το Σαββατοκύριακο συμφωνήσει με τον φίλο και συνάδελφό μου Γ. Στουρνάρα, ότι μαζί με την συνεπή συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος, θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα να ενισχύσουμε τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν τόσο την ανεργία, όσο και τη νεανική ανεργία. Με προσκάλεσε στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί το πως θα μεταφέρουμε σύντομα την εμπειρία από την διμερή πρωτοβουλία με την Ισπανία, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτές με τη σειρά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όπως θα ήταν για παράδειγμα η με ταχείες διαδικασίες ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του Eurogroup και του Ecofin την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο τις λεπτομέρειες».

kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ