20.6.2014 9:24

Στην Αθήνα ο κινέζος Πρωθυπουργός

Έφτασε στην Ελλάδα  ο κινέζος πρωθυπουργος Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη. Τον κινέζο πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο ΕΛ.Βενιζέλος ο Αντώνης Σαμαράς.

Η επίσκεψη αρχίζει με την κατ' ιδίαν συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά.

Την Παρασκευή οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Ικόνιο για να εγκαινιάσουν τη συνεργασία COSCO-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην Τσεχία.

Την ίδια μέρα, οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στπ Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες στο τραπέζι

Υψιστη πολιτική σημασία δίνει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τριήμερη επίσκεψη του κινέζου ομολόγου του Λι Κετσιάνγκ που πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Πέμπτης τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Εξάλλου η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της ελληνικής οικονομίας με την οικονομική υπερδύναμη Κίνα καθίσταται για το Μέγαρο Μαξίμου στρατηγικής σημασίας.

Σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα δίνει μεγάλο αγώνα για να βγει από τον λαβύρινθο του Μνημονίου, η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι μονόδρομος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική στρατηγική είναι μονοδιάστατη, αλλά αντίθετα ότι έχει χαραχθεί για να εξυπηρετεί τους εθνικούς στόχους.

Υπάρχει μια κινεζική παροιμία που λέει: «Γνωρίστε τον εχθρό σας και τον εαυτό σας και δεν θα νικηθείτε σε χίλιες μάχες». Η Ελλάδα και η Κίνα είναι προφανές, όπως προκύπτει από τις οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις τους, ότι είναι φίλες χώρες και η συγκεκριμένη παροιμία, σύμφωνα με τους γνώστες της κινεζικής κουλτούρας, μπορεί να διαβαστεί ως εξής: «Μόνο εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και τους ξένους συνεργάτες τους μπορούν να ελπίσουν να φθάσουν σε κατανοητική και καρποφόρα συνεργασία».

Η κινεζική πλευρά θέλει, όπως αποδεικνύεται από πολλές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, να γνωρίσει καλύτερα έναν βασικό συνεργάτη της που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο που εξυπηρετεί την Κίνα για το άνοιγμά της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πρωθυπουργός για τους Κινέζους είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, ενώ ακόμη σχολιάζουν θετικά το γεγονός ότι τους έδωσε το προσωπικό του κινητό, όπως έπραξε πρόσφατα στη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου και η οποία δεν έγινε γνωστή, με τον Λι Χατζούν, ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα σύμφωνα με το «Forbes» και η εταιρεία του, Hanergy Holding Group (ενεργητικό 20 δισ. δολάρια, με 10.000 εργαζομένους), ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ και γενικά για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Από το φθινόπωρο του 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιξε τον δρόμο του... μεταξιού και επισκέφθηκε ως πρωθυπουργός την Κίνα και λίγο αργότερα τη Μόσχα, σε μια εποχή κατά την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος κυριαρχούσε στη διεθνή σκηνή, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και υπήρξαν επισκέψεις και από τις δύο πλευρές: και από την Αθήνα για το Πεκίνο και το αντίστροφο, πάντοτε με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας.

Η τριήμερη επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ αποτελεί για τη δικομματική κυβέρνηση μείζον γεγονός, στο οποίο δίνεται πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η κινεζική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να επενδύσει στην ελληνική οικονομία και εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, όπου έχει ισχυρή παρουσία, να επεκταθεί και στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού κ.τ.λ.

Η κινεζική βοήθεια

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά πολλά οφέλη από τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα, η οικονομία της οποίας είναι δεύτερη από πλευράς μεγέθους μετά αυτήν των ΗΠΑ, και αυτό θα φανεί και από την υπογραφή των διμερών συμφωνιών που αφορούν τον τουρισμό, τις υποδομές, τη ναυτιλία και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Ηδη τα κεφάλαια από την Κίνα που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ αν προχωρήσουν οι επενδύσεις της κινεζικής πλευράς στην ελληνική οικονομία.

Η Κίνα επιθυμεί εκτός από την ενίσχυση της παρουσίας της στο λιμάνι του Πειραιά, μέσω της Cosco, να αποκτήσει την πλειοψηφία του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα, καθώς και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, λιμάνια, πλην των δύο μεγάλων σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, κ.ά., ενώ μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, η State Grid International of China, είναι μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων για το 66% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το κέντρο βάρους της Κίνας, καθώς ήδη το αξιοποιούν οι εταιρείες Huawei και η ZTE, που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα διαμετακομιστικά κέντρα για τα προϊόντα τους, ενώ μεγάλες κινεζικές εταιρείες επενδύουν σε real estate (χρηματοοικονομικός οργανισμός China Development).

Υποδοχή και ξενάγηση

Τον κινέζο πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και την 14μελή κυβερνητική αντιπροσωπεία θα υποδεχθεί ο έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Γεωργία Σαμαρά λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ. Σαμαράς και η σύζυγός του θα ξεναγήσουν το πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά θα του παραθέσουν δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου με ελληνικό μενού, όπου την τιμητική του θα έχει το λάδι!

Το πρωί της Παρασκευής οι δύο πρωθυπουργοί θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, θα έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες και διευρυμένη συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παραστούν στην υπογραφή των συμφωνιών και θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ «Κίνα - Ελλάδα Ναυτιλία, Επενδύσεις και Εμπόριο». Επίσης ο κινέζος ηγέτης θα συναντηθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η αρχική επιθυμία του Λι Κετσιάνγκ ήταν να επισκεφθεί την Κρήτη και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα βρεθεί με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας το Σάββατο, ενώ θα επισκεφθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Συνάντηση Δένδια με κινέζους τραπεζίτες

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και οι προοπτικές επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (China Development Bank, CDB) υπό την πρόεδρό της κ. Zheng Zhijie, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Κίνας κ. Li Keqiang.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι προοπτικές για:
-Την ανάπτυξη κέντρων Logistics σε συνδυασμό με τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη,
-Την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου και άλλων τροφίμων στην Κινεζική αγορά,
-Τη δημιουργία κοινών επενδυτικών Funds στην Ελλάδα, όπως και για τη συμμετοχή τους στον τραπεζικό τομέα της χώρας μας.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece κ. Στέφανος Ησαΐας.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ