19.7.2012 16:46

Στην Αμαλιάδα ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων

Εξ αιτίας και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται, το Λαογραφικό Μουσείο Αμαλιάδας δέχεται πολλούς επισκέπτες το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσα σ΄αυτές είναι και η επίσκεψη του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων Χίου.
Ο Όμιλος βρέθηκε στην πόλη μας ως προσκεκλημένος του Λαογραφικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «οι ρίζες» στην ετήσια εκδήλωσή του, που πραγματοποιήθηκε στην Κουρούτα Αμαλιάδας το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012.
Τα μέλη του χορευτικού του Ομίλου Καρδαμύλων Χίου - τμήμα χορευτικό συνόδευε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Ρίζες» Θεόδωρος Χρυσανθακόπουλος και το μέλος Χρήστος Λάμπρου, στα πλαίσια ανάδειξης της πόλης μας. Ήδη είχαν την ευκαιρία της περιήγησης στη Λαϊκή Αγορά και την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας Πλατυτέρας - Φραγκαβίλας (11ος μ. Χ.)
Η περιήγηση - ξενάγηση στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου ήταν πολύ ευχάριστη. Η δική τους ενασχόληση με τον πολιτισμό και ειδικά το Λαϊκό Πολιτισμό έδωσε ένα άλλο χρώμα στις διαδικασίες, ήταν η ζωντανή επικοινωνία με την Παράδοση. Ήταν πολλά αυτά που τους εντυπωσίασαν. Άλλα ως κοινά στοιχεία της Χίου και της Ηλείας π.χ. Η φύλαξη- αποθήκευση προϊόντων για το χειμώνα από τη νοικοκυρά σε σακκούλια φτιαγμένα από βαμβακερό ύφασμα υφασμένο στον αργαλειό, για να αερίζονται και να μη βγάζουν μαμούνια, ως τραχανά, χυλοπίτες, όσπρια διάφορα, βότανα για αφεψήματα κ.α. Άλλα ως διαφορετικά π.χ. η μάκινα ήταν άγνωστη σ' αυτούς καθότι η σταφίδα που καθαρίζεται από τη μάκινα δεν είναι προϊόν της Χίου.
Ο Χοροδιδάσκαλος κ. Σιταράς Κωνσταντίνος στάθηκε με πολύ ενδιαφέρον στις παραδοσιακές ενδυμασίες, επεσήμανε και ανέλυσε στους χορευτές και παρευρισκόμενους, που τον παρακολουθούσαν με το ίδιο ενδιαφέρον, τα στοιχεία των παραδοσιακών ενδυμασιών που σηματοδοτούν την εξέλιξη και τον μοντερνισμό.
Την ξενάγηση πραγματοποίησε του μέλος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο Ηλείος», υπεύθυνη Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου κ. Εύη Πάλλα - Χρονοπούλου, η οποία ανέφερε:
 
«Ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική η παρουσία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Καρδαμύλων Χίου. Εντυπωσιακή, γιατί ήξεραν τι ήθελαν να καταλάβουν από το χώρο. Συγκινητική, γιατί φεύγοντας αναφερόταν στο τι τους έκανε εντύπωση. Ανάμεσα:
Το πορτρέτο του ιερέως Ν. Ευθυμίου, που έζησε στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και στην αρχή της Επανάστασης, με το καλιμαύκι του ως Τούρκικο σαρίκι και το αντερί με τη γούνα, ως επανωφόρι Πασά.
Η «λάμπα» ασετυλίνης, το φωτιστικό εξωτερικών χώρων.
Το μούσκουλο του Άη Γιώργη, για τις κροτίδες του Αγίου και της Ανάστασης.
Τέτοιες παρουσίες με τις στάσεις και τις απόψεις δίνουν νόημα και περιεχόμενο στον Πολιτισμό. Αξιώνουν πολύμοχθες προσπάθειες για την όποια διάσωση διαφύλαξη και αξιοποίηση της Παράδοσής μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ