15.1.2014 11:16

Στη Χίο με μια κιθάρα και μια βαλίτσα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΗΣ: Ο ΘΗΒΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΣ ΜΑΓΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ ΤΟΥ

Η Χίος κατά καιρούς είναι πλανεύτρα. Μαγεύει τον επισκέπτη της με τις ομορφιές της και τη διαφορετικότητα της, σε τέτοιο βαθμό τον έλκει, που πολλές φορές εκείνος τα παρατά όλα και αποφασίζει να την κάνει μόνιμο τόπο κατοικίας του.
Άλλο ένα θύμα αυτής της «πλάνης» είναι και ο Δημήτρης Στάθης. Μουσικός και τραγουδιστής, τραγουδοποιός θα λέγαμε καλύτερα. Βρέθηκε στο νησί μας πέρσι , όταν είχε έρθει σαν μουσικός και, γνωρίζοντας το, αποφάσισε πως μια μέρα θα ερχόταν να ζήσει μόνιμα εδώ.
«Έτσι ήρθα, με μια βαλίτσα στο χέρι και με την κιθάρα μου για να ζήσω εδώ. Ήρθα μαζί με τον συμπατριώτη σας, τον Δημήτρη Τσιβγούλη, που παίζει βιολί και στην αρχή φιλοξενήθηκα σπίτι του. Μετά εκείνος έφυγε για δουλειά εγώ έμεινα και τελικά εγκαταστάθηκα στη Χίο», εξιστορεί ο Δημήτρης το πώς έγινε «Χιώτης» από τον προηγούμενο Αύγουστο.
Μιλώντας μαζί του ανακαλύπτεις πως είναι ασύλληπτα ερωτευμένος με τη Χίο. «Δεν είναι το γραφικό νησί που έχει κόσμο και ζωή μόνο το καλοκαίρι. Έχει κόσμο όλο τον χρόνο και τον χειμώνα με τους φοιτητές, έχει γενικότερα πράγματα να κάνεις».

Έχει την έκφραση εκείνου που πραγματικά θέλει και βρίσκεται εδώ, μια έκφραση που λείπει ίσως σε πολλούς από μας.

Μικρό νησί, πολλοί μουσικοί

Η μουσική παράδοση της Χίου ταιριάζει με τον τόπο καταγωγής του, τη Θράκη, και δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον μεγάλο αριθμό μουσικών που διαθέτει το νησί μας. «Το νησί είναι πάρα πολύ μικρό και οι μουσικοί πάρα πολλοί».
«Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, όμως, αν προσφέρεις κάτι καλό, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Όταν παίζουμε με τους Δροσουλίτες, μετά πολλοί ρωτούν για το κανονάκι γιατί είναι ένα μουσικό όργανο που δεν είναι γνωστό σε όλους και τότε ξεκινούν κι ενδιαφέρονται για κάτι διαφορετικό».

Και αθλητής

Κι αν νομίζατε ότι μόνο η μουσική περιγράφει το Δημήτρη Στάθη, γελιέστε. Εκτός από μουσικός ήταν και παραμένει αθλητής. Υπήρξε Βαλκανιονίκης στο Στίβο και μετά τη Γυμναστική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησε, αποφάσισε να γίνει φυσιοθεραπευτής. Με αυτά τα πτυχία και τις γνώσεις απασχολείται και σε ένα από τα κορυφαία γυμναστήρια της Χίου. Τώρα πώς μπορεί και τα συνδυάζει όλα αυτά μόνο εκείνος μπορεί να το απαντήσει.
Α.Κ.


Τα τραγούδια της Αρετής

Καλλιτέχνης πολυτάλαντος αφού γράφει στίχους, συνθέτει και τραγουδά, ο Δημήτρης έχει ήδη στο ενεργητικό του μια δισκογραφική δουλειά στην  οποία συνεργάστηκε με την Αρετή Κετιμέ, με τον τίτλο «Πίνακας ζωγραφικής».
«Συνεργαστήκαμε με την Αρετή στον πρώτο δίσκο, ερμήνευσε τα τραγούδια μου, την εκτιμώ σαν φωνή και σαν άνθρωπο», αναφέρει γι αυτή τη συνεργασία, ενώ παράλληλα προχωρά και στην επόμενη δουλειά του. «Υπάρχει στην Αθήνα ένας πυρήνας τραγουδοποιών, ο Κ. Πλούσιος, ο Δ. Σίντο, ο Ν. Σαμαράς που έχουν κι εκείνοι κάποια πράγματα στα σκαριά και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι κοινό».
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο χώρο της δισκογραφίας υποστηρίζει ότι  είναι πια πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να προσεγγίσεις μια δισκογραφική. «Αυτό ίσως είναι καλό. Πρέπει ο καλλιτέχνης να παίξει πρώτα τα κομμάτια του στον κόσμο. Πολλά καινούργια κομμάτια τα δοκιμάζουμε στα live».


Οι Δροσουλίτες

Στο νησί μας παίζει με διάφορα σχήματα, μαζί με τους αδερφούς Αυγουστίδη κάθε Πέμπτη στο Ρούσσικο και κάποια Σάββατα με τους Δροσουλίτες στο Ρόδι. Οι Δροσουλίτες είναι ένα σχήμα το οποίο αποτελείται από τον Ματθαίο Μπουμπάρη στο ακορντεόν, τη Λαμπρινή Κάμπουρα στο κανονάκι και τον ίδιο στη κιθάρα και το λαούτο και παίζουν κυρίως διασκευασμένα λαϊκά και ανατολίτικα ακούσματα. Παράλληλα ενδέχεται να εμφανιστούν σύντομα και στο Αψέντι τις Παρασκευές.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ