8.2.2013 13:02

Στη Χίο η έδρα του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού

• ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΕΟΑΕΝ

Στη Μυτιλήνη έπεσε ο πρώτος σπόρος για τη σύσταση Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού, στη Χίο θα ριζώσει, καθώς, όπως δηλώνει στον «π» ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η έδρα του για το Βόρειο Αιγαίο έχει συμφωνηθεί να εγκατασταθεί στο κτίριο επί της Λιβανού 52, εκεί που σήμερα στεγάζεται ο ΕΟΑΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και αναπτύσσεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κλίμακα στις Περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, χάρη στις ενέργειες του κ. Γ. Σπιλάνη. Τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του παραχωρούνται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο υπέγραψε ήδη συμφωνητικό με την Περιφέρεια, η οποία θα πρέπει να εντοπίσει και τους ανάλογους πόρους για την υποστήριξη του.

Έδρα του για το Νότιο Αιγαίο καθορίζεται η Ρόδος, με το μεταπτυχιακό Τμήμα Τουρισμού της Χίου να αποτελεί το βασικό κίνητρο για να οριστεί ως έδρα του στο Βόρειο Αιγαίο το νησί μας.

Για την παρουσίαση του Παρατηρητηρίου βρέθηκε στη Μυτιλήνη ο δ/ντης Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Luigi Cabrini, αλλά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις δεν επέτρεψαν την παρουσίαση του και στο νομό μας, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη, θα συμβεί σύντομα.

Ο ρόλος του

Αντικείμενο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου αποτελεί:

• Η καταγραφή των σημαντικών τουριστικών πόρων και δραστηριοτήτων ανά νησί. Δημιουργία τουριστικής εικόνας ανά νησί-προορισμό

• Η καταγραφή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τη τουριστική προσφορά, ζήτηση και απόδοση ανά νησί

• Η ανάλυση της κατάστασης ανά νησί και παρακολούθηση-αξιολόγηση των τουριστικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή 

• Η υποστήριξη των τοπικών φορέων – διαχειριστή προορισμού σχετικά με (α) την αξιολόγηση της κατάστασης ανά νησί – προορισμό και (β) την επεξεργασία προτάσεων δράσης για τη διαχείριση του προορισμού σε ότι αφορά τη προσφορά τουριστικών υπηρεσιών από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την προβολή-προώθηση του προορισμού

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ