30.6.2014 19:12

Στη βουλή το θέμα των βοσκήσιμων εκτάσεων της Χίου

Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο Χιώτης Βουλευτής Κ. Μουσουρούλης με αφορμή την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ποιμένων Χίου «ο Άγιος Μάμμας», στην οποία παραθέτουν το πρόβλημα της ανυπαρξίας βοσκήσιμων εκτάσεων μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Χίο τον Αύγουστο του 2012, ανάμεσα στις συνέπειες που ακολούθησαν συμπεριλαμβάνεται και εκείνη της αδυναμίας οριοθέτησης επαρκούς αριθμού βοσκοτόπων. Το αποτέλεσμα είναι η κτηνοτροφία να έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα και οι επαγγελματίες του χώρου να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Με το άρθρο 60 του ν. 4264/2014, άρθρο 103 παρ. 2, περί βοσκοτόπων και ρυθμίσεις βόσκησης, αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι η χρήση βοσκής εντός των εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία ασκείται ελεύθερα στον βαθμό που δεν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη και ανάπτυξη, καθώς και οι παραγωγικές, υδρονομικές, αισθητικές και λοιπές λειτουργίες των οικοσυστημάτων, που συγκροτεί η φυόμενη στις ανώτερες εκτάσεις βλάστηση.

Σας επισυνάπτεται η επιστολή του Συλλόγου Ποιμένων Χίου, όπου σκιαγραφείται η κατάσταση, όπως την βιώνουν οι ίδιοι, μετά την πυρκαγιά στο νησί. Στην επιστολή κατατίθενται προτάσεις και λύσεις, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ως μιας πτυχής του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της Χίου», σημειώνει στην αναφορά του ο Κ. Τριαντάφυλλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ