22.10.2013 14:45

Στη Βουλή οι χιώτικες διαμαρτυρίες για το τέλος ακινήτων

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Το ζήτημα του αυξημένου ειδικού τέλους ακινήτων σε περιοχές της βόρειας και της νότιας Χίου επαναφέρει με ερώτησή του στον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο χιώτης Βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος.

Στο κείμενο που προηγείται της ερώτησης ο ίδιος σημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών στα χωριά του νησιού καθώς τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το ΕΕΤΑ είναι αρκετά αυξημένα.

«Στη Χίο ισχύει μεικτό σύστημα  προσδιορισμού αξίας ακινήτων, με τα χωριά να έχουν συντελεστή 3 και με βάση αυτόν, προσδιορίζεται το ποσό του ΕΕΤΑ που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Παρά ταύτα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα χωριά της Χίου, με έκπληξη είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ μεγαλύτερους συντελεστές, παρά το γεγονός ότι η τιμή εκκίνησης στις περιοχές αυτές έχει οριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Εφορίας, αυτό αναλογεί σε συντελεστή 3.

Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί ότι το ΕΕΤΑ θα ήταν περίπου 15% μειωμένο από το ΕΕΤΗΔΕ. Ωστόσο, για τη Χίο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και αντί για μείωση υπάρχει αύξηση σε ποσοστό περίπου 65%, αφού ο συντελεστής από 3 έγινε 5.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.       Έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής ζώνης για τη Χίο, στην οποία οφείλεται η αύξηση του συντελεστή, σύμφωνα με τον οποίο προσδιορίζεται ο ΕΕΤΑ; Εάν, ναι, υπάρχει σχετική εγκύκλιος;

2.       Για ποιους λόγους δεν εφαρμόζεται για το ΕΕΤΑ, η ίδια διαδικασία που ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ;

3.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ στη Χίο;», ερωτά ο Χιώτης Βουλευτής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ