24.6.2016 15:59

Στη Βουλή το αίτημα της Χίου για αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναβάθμιση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου άνοιξαν μετά την παρέμβαση του Βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών η οποία συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης την αθλητική ανάπτυξη και τις υποδομές στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Στην εν λόγω συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Στ. Κοντονής και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Ι. Συναδινός. Ο κ. Μηταράκης στην παρέμβαση του υπογράμμισε την ανάγκη συντήρησης και βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου και ειδικά των υποδομών του κολυμβητηρίου, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος Χίου έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να εντάξει τα συγκεκριμένα έργα στο ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020 προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησης τους. Απαντώντας ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε τον κ. Μηταράκη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εντάξει τα συγκεκριμένα έργα στις προτεραιότητες του σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος θα πρέπει να αποστείλει τις απαραίτητες μελέτες. «Η συντήρηση των υπαρχουσών δομών είναι πρώτη προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Μηταράκης να επισκεφθεί το νησί.

 

Ακολουθεί απόσπασμα των πρακτικών της Επιτροπής:

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Καταρχήν, κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε για να ενημερώσετε την Επιτροπή. Σημειώνω αυτό που είπατε, ότι τα νησιά αδικήθηκαν διαχρονικά σε υποδομές και αυτό, ίσως καταδεικνύεται και από τον πίνακα που σήμερα καταθέσατε. Το θέμα είναι από δω και πέρα, ποιο είναι το προκείμενο. Ειδικά για τα νησιά του Β. Αιγαίου, γνωρίζετε ότι αντιμετωπίσαμε εντονότατα προβλήματα τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης έξαρσης του προσφυγικού προβλήματος. Ας μην επαναλάβω πράγματα, που όλοι γνωρίζουν. Θέλω να ρωτήσω, συγκεκριμένα. Έχει καταθέσει πριν από ένα χρόνο σε σας ο δήμος Χίου, ένα χαρτί με το οποίο αναφέρεται σε έργα προτεραιότητας τα οποία χρειαζόμαστε στη Χίο.

Ξεκινώντας από την ανάγκη της αποκατάστασης του κολυμβητηρίου της Χίου, του μοναδικού κολυμβητήριου, το οποίο χρησιμοποιείται και από τον ναυτικό όμιλο Χίου,  η οποία είναι ομάδα της Πρώτης Εθνικής, όπως γνωρίζετε, στο πόλο. Επίσης, έχει ζητηθεί συγκεκριμένη συμβολή, στην αποκατάσταση και ενεργοποίηση υπαρχουσών υποδομών.

Το θέμα στα νησιά, νομίζω ότι το αναφέρετε και εσείς στην ομιλία σας πριν, κύριε Υπουργέ και ο κ. Γενικός, είναι ότι φτιάχτηκαν και ξεκίνησαν πολλά έργα στο παρελθόν, τώρα είναι το θέμα, ότι μπαίνουν σε μια δεύτερη γενιά και απαιτείται η συντήρηση αυτών των έργων. Πιθανότατα δεν λείπουν έργα, λείπουν όμως αυτά τα έργα, που εκεί βρίσκονται να είναι λειτουργικά. Αναφέρατε ένα παράδειγμα της Σάμου, το οποίο δεν το γνωρίζω, συγκεκριμένα για τα δύο ημιτελή κολυμβητήρια, επίσης προκείμενο φαντάζομαι, ότι ο κ. Σεβαστάκης θα το ρωτήσει, συγκεκριμένα για την Σάμο. Αυτά τα έργα: Το κολυμβητήριο της Χίου, τα κολυμβητήρια της Σάμου, το 2017, το 2018, το 2019, στα πλαίσια αυτής της προγραμματικής περιόδου, συγκεκριμένα θα ενταχθούν; Θα μπουν στο ΠΔΕ ή στο ΕΣΠΑ 2016, 2017, 2018, 2019;

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Θα σας πούμε κ. Μηταράκη. Πράγματι είναι έτσι όπως τα λέτε. Υπήρξε ένα αίτημα από το Δήμο, ζητήσαμε, όμως περαιτέρω μελέτες, για την υλοποίηση αυτών των έργων. Όταν τις παραλάβουμε, θα είναι από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την συντήρηση και την ολοκλήρωση, όπου χρειάζεται. Αλλά πρέπει και οι Δήμαρχοι, όπως είπα και δεν αφορά μόνο το Δήμο Χίου, πρέπει λίγο περισσότερο, εκτός από το να υποβάλουν ένα αίτημα,  να υποβάλλεται ένα αίτημα, το οποίο να συνοδεύεται όμως και με μια μελέτη, για να έχουμε και εμείς ένα οδηγό και για το κόστος της χρηματοδότησης και για την πορεία του έργου.

Σας λέω πάντως, ότι αυτά που αναφέρατε, το τόνισα και στην ομιλία μου, είναι πρώτη προτεραιότητα, η συντήρηση των υπαρχουσών δομών.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το σημειώνω και θα επανέλθουμε με το Δήμο Χίου.

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Βεβαίως,  θα είμαι  στη διάθεσή σας.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ:  Γνωρίζετε βέβαια, γενικότερα  το θέμα των μελετών ότι είναι πάντα το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησής τους. Πολλές φορές οι πολλοί φορείς, που έχουν αναγκαία και ώριμα έργα, η χρηματοδότηση της μελέτης και δεν αφορά μόνο τα αθλητικά έργα, είναι μια βασική τροχοπέδη, για πολλά έργα, που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν βρίσκονται τα πρώτα κονδύλια αυτά που χρειάζονται για να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη. Θα το δούμε με το Δημαρχείο και θα επανέλθουμε σε αυτό. Ελπίζω να έλθετε και στη Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ