26.3.2013 16:59

Στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» και το πορτρέτο του Κανάρη;

ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σε Χιώτικα χέρια και συγκεκριμένα σε εκείνα του Ταμείου Χιακής Συνεργασίας του Λονδίνου βρίσκεται πλέον το παλιότερο γνωστό πορτρέτο του πυρπολητή της Επανάστασης Κωνσταντίνου Κανάρη, το οποίο δημοπρατήθηκε από τον οίκο «Π. Βέργος» στις 20 Μαρτίου.

Όπως δήλωσε στον «π» ο Π. Βέργος, το ενδιαφέρον ήταν ήδη αυξημένο πριν από την έναρξη της δημοπρασίας με δυο προσφορές. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας υπήρχαν απανωτά χτυπήματα που ανέβασαν την τιμή και τελικά την υπερτριπλασίασαν από την υψηλή τιμή εκκίνησης  που ήταν (4.000-6.000 ευρώ). «αφού χτυπήθηκαν αρκετά, έφτασε με την προμήθεια του κ.λπ. στην τιμή των 18.880 ευρώ».

Ο κ. Βέργος σχολίασε το έντονο ενδιαφέρον που υπήρχε για τη συγκεκριμένη υδατογραφία που κατέληξε να είναι ο πρώτος λαχνός της δημοπρασίας. Το πορτρέτο του Κανάρη λόγω της μοναδικότητας του σε «διαφορετικές εποχές θα πήγαινε πολύ καλύτερα, θα πήγαινε πολύ παραπάνω».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε ότι πίσω από την αγορά βρίσκονται οι Χιώτες του Λονδίνου με απώτερο στόχο και σκοπό να γίνει δωρεά του έργου στη Βιβλιοθήκη «Κοραής».

Μάλιστα όπως ο ίδιος υποστήριξε «αν γίνει αυτό που υποψιάζομαι θα ακολουθήσει σύντομα κάποια ανακοίνωση».

Φιλοτεχνημένο τον Νοέμβριο του 1822

Το πορτρέτο του Κ. Κανάρη είναι μια υδατογραφία που φιλοτεχνήθηκε επί του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Rose» τον Νοέμβριο του 1822, λίγο μετά την ανατίναξη στην Τένεδο της αντιναυαρχίδας του τουρκικού στόλου. Εντυπωσιασμένοι από το κατόρθωμά του θρυλικού ήρωα οι Βρετανοί ναυτικοί έσπευσαν να τον καλέσουν στο πλοίο τους και με την ευκαιρία έκαναν το πορτρέτο του, το οποίο μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει.

Το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Κανάρη, φέρει στην πίσω πλευρά του χειρόγραφη σημείωση από το δημιουργό του, που ήταν μέλος του πληρώματος του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Rose». Η σημείωση, με τίτλο «Konstantino Kanaris, the hero of psara» περιγράφει τα κατορθώματα του ήρωα και αναφέρει  ότι σχεδίασε αυτή την εικόνα του κατά την επιστροφή του από την Τένεδο στα Ψαρά επί του πλοίου της Αυτού Μεγαλειότητας «Rose».

«Ο Κανάρης είναι φτωχός και η εξωτερική του εμφάνιση δεν προδιαθέτει καθόλου ευνοϊκά – αλλά εσωτερικά έχει μυαλό πολύ ανώτερο της κοινωνικής του θέσης και μολονότι γενικά είναι ήρεμος και σεμνός, έχει ασυνήθιστη ευστροφία και ζήλο, όταν ενεργοποιηθεί από τις περιστάσεις», περιγράφει ο ζωγράφος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ