11.6.2013 17:01

Σταθερές κοινωνικές δομές, με εγγυημένη χρηματοδότηση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» πραγματοποίησαν χθες τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χίου.

«Η ενημερωτική συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την Πανελλαδική κινητοποίηση τους για να παύση της 10ετούς εργασιακής τους ομηρίας την πληρωμή των δεδουλευμένων και τη συνέχιση του προγράμματος», σημειώνει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

Στη Χίο με τη λήξη αυτής της τελευταίας παράτασης που δόθηκε, κινδυνεύουν όχι μόνο οι 49 εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα να χάσουν την εργασία τους αλλά και οι 700 ηλικιωμένοι και ΑμεΑ, που υπάγονται στη «Βοήθεια στο Σπίτι», να στερηθούν τις πολύτιμες αυτές παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης.
Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συμπυκνώνεται στη νομοθετική κατοχύρωση του Προγράμματος ως υπηρεσίας που παρέχεται  μέσω των Διευθύνσεων Κοινωνικής Πολιτικής  των Δήμων, μια λύση που και τη φροντίδα των ηλικιωμένων εξασφαλίζει  και τους εργαζόμενους κατοχυρώνει.
 

«Αντί μιας κοινωνικά βιώσιμης λύσης (για εργαζόμενους και ωφελούμενους)  η κυβέρνηση προχωρά στην ανάθεσης  ενός νέου Προγράμματος με πολύ λιγότερους ωφελούμενους (μείωση σχεδόν κατά τα 2/3) σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ) τις οποίες οφείλουν να δημιουργήσουν  οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν με όρους αγοράς τη χρηματοδότηση από τους ειδικούς  πόρους που έχουν δεσμευτεί μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων. Όμως ξέρουμε πολύ καλά πως όταν υπάρχει θεσμικά η δυνατότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, πολύ εύκολα οι υπόλοιπες επιλογές (κοινωνικοί συνεταιρισμοί, δημοτικές επιχειρήσεις) ναρκοθετούνται και ως plan B εμφανίζεται η αγορά  και η «εργολαβία» κοινωνικής φροντίδας.

Είναι ένας σχεδιασμός  που οδηγεί στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα και στην ιδιωτικοποίηση ενός τέτοιου  πολύ σημαντικού «εργαλείου κοινωνικής συνοχής» και αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων, ειδικά στη σημερινή περίοδο της φτωχοποίησης ευρύτατων στρωμάτων της κοινωνίας.
Το πολιτικό ερώτημα για μας  είναι αν χρειάζεται σήμερα ένα αναβαθμισμένο Κοινωνικό Κράτος που θα καλύπτει  με όρους ισοτιμίας,  διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, τις αυξανόμενες ανάγκες κοινωνικής προστασίας και  φροντίδας  των ανθρώπων στη  χώρα μας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού που υπηρετεί σε όλες τις κοινωνικές δομές.

Για εμάς η απάντηση είναι  ΝΑΙ. Και απαιτούνται σταθερές κοινωνικές δομές με εγγυημένη  χρηματοδότηση, οι οποίες  θα παρέχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη.  Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η αποδόμηση και των τελευταίων υπολειμμάτων αυτού του ατελούς και συχνά προβληματικού Κοινωνικού Κράτους που είχαμε στην πατρίδας μας.

Αυτή η πολιτική επιλογή όμως προϋποθέτει άλλες οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Απαιτεί αναπροσανατολισμό των αδιάθετων κονδυλίων  του ΕΣΠΑ στην κοινωνική προστασία, και έγκαιρη προετοιμασία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους από τους πόρους της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020.

Σε συνεργασία με το Δ.Σ του συλλόγου ο ΣΫΡΙΖΑ ΕΚΜ Χίου το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ακόμα και με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, για την εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ