24.1.2013 12:32

"Στα όριά τους τα κρατητήρια σε Χίο, Λέσβο, Ηλεία και Αλεξανδρούπολη"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Το θέμα του ανύπαρκτου χώρου στα κρατητήρια των Α.Δ. Χίου, Λέσβου, Ηλείας και Αλεξανδρούπολης θίγουν με ερώτησή τους στον Υπουργό Δήμοσιας Τάξης, βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως τονίζουν οι συνθήκες κράτησης είναι εξοντωτικές ενώ οι χώροι υγιεινής μικρής επιφάνειας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

 

Στην ερώτηση το ΚΚΕ αναφέρει:

«Είναι διαπιστωμένο και κατά το παρελθόν ότι η κατάσταση γύρω από τις συνθήκες στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και των υποδομών των αστυνομικών κρατητηρίων είναι απαράδεκτη. Επίσης, οι επικρατούσες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Τα κρατητήρια αυτά με βάση τις προδιαγραφές τους προορίζονται για περιορισμένο αριθμό και ολιγοήμερη κράτηση ατόμων. Στην πράξη "στοιβάζεται" σε αυτά πολλαπλάσιος αριθμός από τη δυναμικότητά τους και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα διοικητικά κρατουμένων μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά και αιτούντων πολιτικό άσυλο. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και προσωρινά κρατουμένων ή καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα.

Τα κρατητήρια διαθέτουν περιορισμένη επιφάνεια, ανύπαρκτο αύλειο χώρο, καθώς και ανεπαρκείς χώρους υγιεινής. Εντοπίζονται εξάλλου σοβαρά προβλήματα υγιεινής, με τη μετάδοση μολυσματικών νόσων, ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και ζητήματα ασφαλείας.

Για την απαράδεκτη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των κρατητηρίων η κυβέρνηση μεταφέρει τα προβλήματα στους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους, ειδικότερα όταν συμβεί απόδραση κρατουμένων.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο την απαράδεκτη κατάσταση των συνθηκών λειτουργίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην εγκρίνονται κονδύλια για την αποκατάσταση των φθορών στα κρατητήρια, την αποσυμφόρηση αυτών και τη μη τήρηση και εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το ΠΔ 45/2008.

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και από αρκετές αστυνομικές ενώσεις των Νομών Ηλείας, Αλεξανδρούπολης, Αρτας, Χίου, Λέσβου κ.ά.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και να διαμορφώσει χώρους και συνθήκες κράτησης αξιοπρεπείς, υγιεινούς και ασφαλείς, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων σύμφωνα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
  • Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους».

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ