1.2.2012 1:30

Στα μονοπάτια της Χίου

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΜΟΝΟΠAΤΙΑ

Απροσπέλαστα και ξεχασμένα μονοπάτια, ανακαλύπτει και καθαρίζει ομάδα συμπατριωτών μας με ενορχηστρωτή το Γ. Χαλάτση και τα παραδίδει προς χρήση, αξιοποίηση και αναψυχή προς όλους εμάς που ακόμη δεν έχουμε γνωρίσει από κοντά τις ομορφιές της χιώτικης φύσης.
Ο Γ. Χαλάτσης είναι γνωστός όπως και η δράση του. Άλλωστε για τον ίδιο μιλούν κυρίως τα έργα του και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη κι αξιοποίηση των περιπατητικών διαδρομών του νησιού μας.
Φαίνεται όμως ότι η εποχή που ήταν μοναχικός περιπατητής έχει περάσει ανεπιστρεπτί και σιγά – σιγά αλλά σταθερά βρίσκει κι άλλους συνοδοιπόρους για να μοιραστούν το όραμα του.
Ένας από αυτούς είναι και ο Δ. Γιανούμης επίσης γνωστός από την προσκοπική δράση του. Τους παραπάνω δυο πλαισιώνουν κι άλλοι οι οποίοι προβλέπουμε όσο περνά ο καιρός να γίνονται περισσότεροι. Έχουν δημιουργήσει εδώ κι ένα χρόνο άτυπα μια ομάδα φίλων κι επιδίδονται σε εξορμήσεις καθαρισμού ξεχασμένων μονοπατιών τα περισσότερα από τα οποία, από την εγκατάλειψη έχουν γίνει αδιάβατα.
Προχώρησαν στην έκδοση ενός φυλλαδίου με το οποίο ενημερώνουν για τις δράσεις τις οποίες έχουν προγραμματίσει μέχρι και το Πάσχα και… όσοι πιστοί προσέλθετε.
«Προχωράμε με αυτόν τον τρόπο έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί από κάποιον φορέα ο καθαρισμός των μονοπατιών. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, δεν είμαστε σταθεροί κάθε φορά, είμαστε ανοικτοί σε όλους και προχωρούμε βάση προγράμματος στις δράσεις που έχουμε στοχεύσει» είπε στον «π» ο Δ. Γιαννούμης.
Η πρώτη δράση
Ο πρώτος καθαρισμός έγινε στην περιοχή των Καρδαμύλων την Κυριακή που μας πέρασε. Καθαρίστηκε η παλιά διαδρομή  που  ξεκινούσε  από την πλατεία των Άνω  Καρδαμύλων  και  περνώντας  κάτω από  το Κάστρο της Γριάς συνέχιζε για  Πιτυός. «Η συμμετοχή ήταν πολύ ικανοποιητική και είχαμε και κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία από τα Καρδάμυλα που συνέδραμε στην προσπάθεια. Γενικά πριν πάμε οπουδήποτε ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία και συνήθως κάποιοι ανταποκρίνονται» , είπε ο κ. Γιαννούμης.
Οι επιλογές των περιοχών έγινα κυρίως με βάση κριτήρια προσβασιμότητας. αυτές που επιλέχθηκαν δηλαδή ήταν κι εκείνες που είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβασιμότητας. Η ομάδα συνεχίζει με έφεση την προσπάθεια. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη χρόνου. «Οι περισσότεροι δεν έχουμε χρόνο. Γι αυτό μας έχει μείνει μόνο η Κυριακή για αυτές τις δράσεις κι επίσης γι αυτό η σύσταση της ομάδας μπορεί να αλλάζει από Κυριακή σε Κυριακή, άλλοι έρχονται άλλοι φεύγουν ανάλογα με το πόσο επιβαρυμένο πρόγραμμα έχει ο καθένας». κατέληξε ο κ. Γιαννούμης.
.
Έπεται συνέχεια
Το πρόγραμμα της ομάδας συνεχίζεται ως εξής:
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 Νέα Μονή – Κτήμα  «Βασιλικά»
Ανοίγουν  την  ιστορική διαδρομή που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές από το Λιθί  και  τη  Βέσσα  για να πάνε στη  Νέα  Μονή  αλλά  και  στην  Παναγία  Κουρνά.
        
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 Μαλαγκιώτης (Βολισσός)
Καθαρισμός  του  παλιού  πετρόχτιστου  μονοπατιου που οδηγούσε από τον Άγ. Γεώργιο στα Βασιλικά στους Νερόμυλους του Μαλαγκιώτη και στην Παναγία στα Λουτρά.
        
Κυριακή 04 Μαρτίου 2012 Αγία Τριάδα – Αγ. Φανούριος 
Καθαρισμός και διάνοιξη του  παλιού  μονοπατιού από τον  Αγ. Φανούριο μέχρι την Αγ. Τριάδα ( περιοχή  Νέας  Μονής ), όπου έζησε ο  θρυλικός   χιώτης Ολυμπιονίκης Μάντικας  ( Βερολίνο  1936 ).
      
Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 Καμπιά – Αγρελωπό
Ανοίγουν την  ιστορική διαδρομή που οδηγούσε από  το χωριό των Καμπιών   στον  εγκαταλελειμμένο οικισμό του  Αγρελωπού,  περνώντας από ένα υπέροχο τοξωτό γεφύρι. 
            
   
Κυριακή 1 Απριλίου 2012 Δαφνώνας – Γεροντιό
Καθαρισμός στις  2 ιστορικές  διαδρομές   από  το   χωριό  του  Δαφνώνα μέχρι  την περιοχή  Γεροντιό.  Από  εκεί  μπορεί  κάποιος  να πάει  στη  Νέα  Μονή ( με μονοπάτι δίπλα στο  Κακοβάθι  ρέμα )  ή  στους  Άγ.  Πατέρες ( με  μονοπάτι και πετρόχτιστο δρόμο μέσα σε δάσος ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ