1.8.2014 10:51

Σπρώχνει την Ένωση... στα άκρα

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Η παροιμία «σε σε τα λέω πεθερά για να τα ακούει η νύφη» ταιριάζει απόλυτα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο βουλευτής Λέσβου Π. Βογιατζής αναφορικά με το ζήτημα της αναγκαστικότητας των Συνεταιρισμών, ζήτημα που προκαλεί πολλά ερωτηματικά σε τοπικό επίπεδο, κυρίως στις τάξεις των μαστιχοπαραγωγών.

Ο κ. Βογιατζής απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη Ερώτηση, μέσα από την οποία αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα της αναγκαστικότητας που έχει προκύψει στον Συνεταιρισμό των Οινοπαραγωγών της Σάμου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Ε.Ε. ζητά να αρθεί η αναγκαστικότητα στους Συνεταιρισμούς και να μην είναι πλέον υποχρεωτική η συμμετοχή των παραγωγών στον εκάστοτε Συνεταιρισμό, όπως επίσης να μην είναι υποχρεωτική και η απόδοση της παραγόμενης ποσότητας προϊόντος.Ουσιαστικά οι μόνοι αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η ΕΟΣ Σάμου και ο Κρόκος Κοζάνης. Ο κ. Βογιατζής επισημαίνει ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συγκεκριμένη, δεσμευτική και η αποφυγή λήψης συκγκεκριμένης θέσης από το υπουργείο για το θέμα, ενδέχεται να επισύρει και κυρώσεις δυσβάσταχτες για την Ελλάδα.

Η πεθερά...

Κατά την παροιμία που αναφέραμε παραπάνω ο κ. Βογιατζής στην Ερώτησή του αναφέρετε εκτενώς στο ζήτημα της Ένωσης Οινοποιών Σάμου και στις δυσκολίες που έχουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους οι Σαμιώτες, καθώς η απόφαση του υπουργείου για το τι τελικά θα ισχύσει, τινάζει στον αέρα κάθε τους προσπάθεια.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο εκτός της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκαλεί στους ίδιους τους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις υπογραφείσες συμφωνίες με το εξωτερικό και να προχωρήσουν σε εξαγωγές των προϊόντων τους, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η εθνική οικονομία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ανάπτυξη της επιχειρηματικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, διασύρει τη χώρα διεθνώς αφού με τη στάση που τηρεί στο θέμα της αναγκαστικής συμμετοχής των παραγωγών στους κατά τόπους Συνεταιρισμούς και της παράδοσης του συνόλου της παραγωγής τους σε αυτούς έχει κατ’ επανάληψη κριθεί ότι παραβιάζει την Αρχή της Ανοικτής Αγοράς της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της, κινδυνεύοντας να της επιβληθούν πρόστιμα μέσω της παραπομπής της στο Ε.Δ. και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής στην Ερώτησή του.

Κι η νύφη...

Είναι παντελώς ευδιάκριτο ωστόσο ότι ο βουλευτής δεν μένει στο τι συμβαίνει στον Συνεταιρισμό Σάμου, αλλά μέσα από την Ερώτησή του, ζητά να πληροφορηθεί τι θα γίνει και με τους άλλους αναγκαστικού Συνεταιρισμούς, χωρίς να τους κατονομάζει (Ε.Μ.Χ. και Κρόκο Κοζάνης), προκαλώντας με αυτό τον τρόπο τις αντιδράσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών.

«Εάν ο κ. Βογιατζής έχει τέτοιο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει με την αναγκαστικότητα, χωρίς να προκύπτει κάπου θέμα για τη Λέσβο, θα μπορούσε να επικοινωνήσει και με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για να λάβει τις θέσεις της ή τον Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς προκαλεί να μάθει ή τι ακριβώς προκαλεί να συμβεί», αναφέρουν στον «π» πηγές της Ε.Μ. Χίου.  «Σε κάθε περίπτωση και επειδή μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εκείνο των ίδιων των μαστιχοπαραγωγών δεν υπάρχει, καλό θα ήταν να μην εγείρονται περισσότερα ζητήματα, εν είδι εντυπώσεων από όσα πραγματικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνουν.

Ζητούμενο η εξαίρεση

Ο Νόμος περί άρσης της αναγκαστικότητας είναι γεγονός ότι υπήρχε στη σκέψη κάθε Διοίκησης των Συνεταιρισμών τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, η «διάλυση» της αναγκαστικότητας μπορεί να προκληθεί σε οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση συνεταιριστών τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα, ακόμη κι αν η απόφαση δεν είναι ομόφωνη, αφού εύκολα κανείς καταλαβαίνει πως με το ζόρι... γάμος δεν γίνεται.

Η Ένωση Μαστιχοαπραγωγών Χίου πάντως ομόφωνα έχει ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των τριών αναγκαστικών Συνεταιρισμών από την οδηγία της Ε.Ε. Με σειρά πρωτοβουλιών έχει φέρει το ζήτημα στην επιφάνεια και ουδόλως πιάνεται εξαπίνης από τις αναφορές του κ. Βογιατζή που χαρακτηρίζονται «προβλεπόμενες», ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, μιας και ο ίδιος αποτελούσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που καλείται να παραδώσει σκυτάλη, θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Ενώσεων και των παραγωγών και όχι τις όποιες απλές αναφορές. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ