11.3.2013 16:02

Σπουδαίο απόκτημα

ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΔ. ΚΟΡΑΗ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ

«Μεγάλη πνευματική περιουσία από ένα σοφό δάσκαλο του γένους, πλούτο που επέστρεψε στον τόπο που ανήκει και ένα πρόσθετο κίνητρο προσέλκυσης του κόσμου», αποκάλεσε ο Χρ. Μπελλές τα χειρόγραφα του Αδαμάντιου Κοραή που απόκτησε και παρουσίασε επίσημα την Παρασκευή η Βιβλιοθήκη.
Η ενότητα των 65 χειρογράφων σε 160 σελίδες που έχουν σχέση με τη διαθήκη του Κοραή, όπως αποτυπώνονται σε επιστολές προς επιφανείς Χιώτες της περιόδου 1800 – 1830, αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Βιβλιοθήκης και της Χίου.
Η απόκτηση τους ήταν πολύ δύσκολη,  ακολούθησε μια δαιδαλώδη διαδρομή που ξεκίνησε από ιδιώτη ο οποίος τα πούλησε σε Οίκο Πλειστηριασμών και από εκεί κατέληξαν στον Α. Παπαδημητρίου, διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση, ο οποίος, με τη σειρά του, ανταποκρίθηκε στην έκκληση και τα «παραχώρησε» στη Βιβλιοθήκη στο κόστος των 23.000 ευρώ που τα είχε αγοράσει. Η πίστωση καλύφθηκε με τη διάθεση  12.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 11.000 ευρώ από Χιώτες χορηγούς.

Σε καλή κατάσταση

Υπερήφανοι για την αγορά δήλωσαν ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Χρ. Μπελλές, ο αντιπρόεδρος Αντ. Γκιούλης, η γενική γραμματέας Ειρ. Καλαμάρη, ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Τάσος Σαρρής και ο συντηρητής βιβλίων Ανδρέας Πετράς, που διευκρίνισε ότι τα χειρόγραφα είναι σε καλή κατάσταση και δε θα απαιτηθούν πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης τους. Θα ακολουθήσει η καταλογογράφηση, η ένταξη στο υπόλοιπο αρχείο Κοραή και η έκθεση τους στο κοινό με την τοποθέτηση σε ειδικές βιτρίνες.

Τα έργα

Οι Χρ. Μπελλές και Αντ. Γκιούλης παρουσίασαν περιληπτικά τα κυριότερα έργα του δεκάμηνου της θητείας του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι έχουν γίνει και θα γίνουν πολύ περισσότερα, με κύριους  στόχους το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης στην κοινωνία, την επίλυση των προβλημάτων της, την κατάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας για να μην επαιτεί, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, αλλά και την επίσημη ένταξη της στη δεύτερη θέση των βιβλιοθηκών πανελλαδικά μετά από αυτή των Αθηνών, γεγονός που θα της εξασφαλίσει νέες χρηματοδοτικές ροές.
«Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Η αγάπη και ο σεβασμός σε αυτά που κάνεις είναι τα βασικά συστατικά που σε βοηθούν να πετύχεις», τόνισε ο Χρ. Μπελλές, αναφερόμενος στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, τα οποία έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε πρόσφατες αναφορές μας, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί.Από τα συνεχιζόμενα και τα υπό προγραμματισμό έργα ιδιαίτερη θέση κατέχουν η συγγραφή της ιστορίας της Χίου,  ο πανελλήνιος διαγωνισμός ποίησης και λογοτεχνίας και τα εφαρμοζόμενα προγράμματα για τους μαθητές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ