27.8.2014 16:34

Σωστοί προϋπολογισμοί, αλλιώς χρεοκοπία

- ΠΗΓΕΣ... ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ

Σημαντικότατες αλλαγές αναμένονται στο σύνολο των Δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Χίου, από το νέο, αυστηρό σε κριτήρια, πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας που επιβάλλεται.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη το σκηνικό διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δεδομένα τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης αλλά και κατασπατάλησης των πολύτιμων πόρων, οι Δήμοι οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση παρουσίασης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και εφικτών προγραμμάτων καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με επιτήρηση της οικονομικής τους λειτουργίας. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από εφημερίδες της Αθήνας, έως τις 5 Σεπτεμβρίου οι νέοι δήμαρχοι καλούνται να έχουν έτοιμο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, κάτι που ωστόσο κρίνεται σχεδόν ανέφικτο μιας και οι περισσότεροι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι δεν έχουν ακόμη σχηματίσει εικόνα για τα οικονομικά τους.

Αντί για έργα θα πληρώνονται οφειλές

Με μειωμένη κατά 60% την κρατική επιχορήγηση και με αναγκαίους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, οι δήμαρχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και μια πιθανή χρεοκοπία, που θα θέσει εκτός στόχων κάθε προσπάθεια παραγωγής έργου. Εφόσον ένας Δήμος χρωστά στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, μπορεί να δεσμεύονται ακόμη και τα χρήματα που μπαίνουν στο λογαριασμό μέσω της Περιφέρειας για έργα που εκτελούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αναπόφευκτα τριγμούς με τους εργολάβους των έργων που αντί να πληρώνονται, τα χρήματά τους θα καταλήγουν για την εξόφληση οφειλών των Δήμων.

Πρόβλημα και με τον ΕΝΦΙΑ

Πέραν των παραπάνω, ο βραχνάς του ΕΝΦΙΑ χτυπάει και στους Δήμους που θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο για τα ακίνητα που ήδη ενοικιάζουν και εισπράττουν χρήματα. Ο ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνεται μόνο εφόσον το ακίνητο του στεγάζει δικές του ανάγκες.

Εναλλακτικά έσοδα

Ήδη πάντως σε αρκετές περιπτώσεις Δήμων αναζητούνται τρόποι πλήρους απορρόφησης πιστώσεων του ΕΣΠΑ για την δημιουργία έργων και την υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων. Με δεδομένη την αδυναμία της πολιτείας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι μετατρέπονται  σε... μελετητικά γραφεία προτάσεων για το ΕΣΠΑ αναζητώντας τρόπους ένταξης ακόμη και έργων καθημερινότητας, στις ευρωπαϊκές πιστώσεις. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το παράδειγμα της Γλυφάδας, όπου προκειμένου ο Δήμος να χρηματοδοτηθεί για την κατασκευή πεζοδρομίων, αποδέχθηκε να τα κάνει βιοκλιματιστικά πεζοδρόμια και έτσι το έργο πληρώθηκε από το ΕΣΠΑ.

Ορεξάτοι και άπειροι

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινή» της Κυριακής γίνεται εκτενής αναφορά για το προφίλ των εκλεγμένων δημάρχων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μόνο το 1/3 των παλαιών δημάρχων επανεξελέγησαν. Σε σύνολο 325 Δήμων, σε 118 θα βρεθούν νέα πρόσωπα στο δημαρχιακό θώκο εκ των οποίων πολλοί δεν είχαν προηγούμενη σχέση με το χώρο, επομένως απαιτείται ιδιαίτερο χρόνος για να καλύψουν το πεδίο της πληροφόρησής τους αναφορικά με τα των Δήμων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ