1.10.2012 8:36

Σωσίβιο στο παρά πέντε για τους Δήμους

ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ

 
«Σωσίβιο» προκειμένου να μην βουλιάξουν περί τους 95 δήμους τον Οκτώβριο μετά τα σαφή μηνύματα που πήρε το Σεπτέμβριο, πετάει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμένα: α) Σε επικοινωνία του με την ΚΕΔΕ την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε, όπως αναφέρει και σε σχετική επιστολή του προς τους δημάρχους ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, ότι «τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου μαζί με το δωδεκατημόριο μηνός Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν και τα 35 εκατ. ευρώ της δεύτερης δόσης των παρακρατηθέντων».
 
Πρόκειται για το βασικό αίτημα των αιρετών μετά τη μείωση της μηνιαίας δόσης των ΚΑΠ στα 97 εκατ. ευρώ, στη λογική ότι «το όριο για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων είναι τα 130-135 εκατ. το μήνα».
 
Υπενθυμίζεται ότι η δόση των 35 εκατ. από τα ΠΟΕ είχε δοθεί το Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν είχε κλείσει οριστικά το αν θα καταβληθεί και τον Οκτώβριο. Ωστόσο, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους δήμους και τις σχετικές πιέσεις της ΚΕΔΕ η κυβέρνηση έπραξε, στην ουσία, το αυτονόητο, προκειμένου, να μην έχουμε μαζική χρεωκοπία δήμων που, εκτός των άλλων, θα σήμαινε και πιστωτικό γεγονός.
 
β) Παράλληλα, προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες δυσάρεστων εξελίξεων με αφετηρία τους δήμους, η κυβέρνηση πριν την ψήφιση της  ρύθμισης για τα δάνεια των δήμων (επιμήκυνση κατά 8 - 10 χρόνια, περίοδος χάριτος 2 ετών και μείωση επιτοκίου κατά 0,5% κατά την περίοδο χάριτος), διαδικασία για την οποία απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας, έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην παρακρατήσει τα τοκοχρεωλύσια (δόση) των δανείων όσων δήμων βρίσκονται στο «κόκκινο», τουλάχιστον για τον Οκτώβριο.
 
Για το λόγο αυτό συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να λάβει τη σχετική απόφαση.
 
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη λίστα του ταμείου βρίσκονται περίπου 40 από τους 95 δήμους της λίστας τηςaftodioikisi.gr, ενώ δεν αποκλείεται μετά τις σημερινή, πρωινή (στις 9) συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα κατά τη διάρκεια της οποίων θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δημάρχων την τελική ρύθμιση για τα δάνεια των δήμων, να διευρυνθεί και να φθάσει τους 65 με 70.Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς η «διευκόλυνση» προς του 65 - 70 δήμους για ένα μήνα θα έχει κόστος για το Ταμείο Παρακαταθηκών περί τα 6 με 7 εκατ. ευρώ.
 
Ασκούνης στην aftodioikisi.gr: Θετική εξέλιξη 35 εκατ., δάνεια
Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου και κάποιες, ελάχιστες, εξαιρέσεις όπως αυτή του Δήμου Αχαρνών που έχουν συνάψει μεγάλα δάνεια με ιδιωτικές τράπεζες, θα αντιμετωπιστούν με την ίδια μέθοδο που αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα των Αχαρνών, δηλαδή, με προκαταβολές από του ΚΑΠ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και στη συνάντηση που θα έχει το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη στις 9.30 το πρωί αλλά και στη συνεδρίαση του δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων παρουσία και των εργαζομένων στους δήμους, στις 2 το μεσημέρι.
 
Με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη τη δέσμευση της κυβέρνηση δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι θα δοθεί η δόση των 35 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα για τον Οκτώβριο αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωράει άμεσα στη ρύθμιση για τα δάνεια των δήμων».
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ