8.9.2016 14:48

Σωρός κουβάρι πριν τη σύσκεψη με τον Μουζάλα

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ «ΚΟΙΝΗ» ΓΡΑΜΜΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΦΟΔΡΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο τόπος και το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της σύσκεψης που προκάλεσε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αύριο ο Γ. Μουζάλας και στην οποία αναμένεται να τεθούν τα άμεσα και αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, με αφορμή την έξαρση σε κάθε επίπεδο που παρουσιάζει το προσφυγικό στη Χίο.Η σύσκεψη προκάλεσε και πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, πρώτον για το ποιος είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίησή της και δεύτερον, για τον αποκλεισμό από αυτήν των τοπικών βουλευτών (με απόφαση του υπουργού) που οδήγησε εύλογα στην δημόσια κατάθεση της δυσφορία τους.

Η πρώτη σύγκρουση

Δήμος Χίου και Περιφέρεια επιδόθηκαν σε μία αντιπαράθεση μακριά από τη δημοσιότητα μέσω πηγών, με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη να τονίζει ότι η σύσκεψη προκλήθηκε κατόπιν δικής του παρέμβασης, που ήρθε ως αποτέλεσμα συνάντησης που είχε προ ημερών στο γραφείο του με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.. Κατά τη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε έκρυθμη και η ανάγκη για επανασχεδιασμό της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος άμεση και αναγκαία. «Εκείνοι που γνωρίζουν ποιος είχε την πρωτοβουλία επιμένουν να μη μιλούν», αναφέρουν πηγές από την Περιφέρεια, την ίδια ώρα που ο Δήμος Χίου με ανακοίνωσή του, υιοθετούσε εξίσου την ανάληψη της πρωτοβουλίας για την σύσκεψη, ως αποτέλεσμα της απότομης έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος και των μεταναστευτικών ροών.

 

Η δεύτερη σύγκρουση

Το δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε όταν οι δύο βουλευτές, Ανδρ. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης πληροφορήθηκαν ότι δεν θα προσκληθούν, παρά το ότι η συμμετοχή τους θεωρούνταν δεδομένη, όταν στα γραφεία τους δεν έφτασε ούτε τηλεφώνημα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε κάποια άλλη πρόσκληση. Μόλις το γεγονός επιβεβαιώθηκε, ο Νότης Μηταράκης ενημέρωσε ότι πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά του Γ. Μουζάλα. «Από τις 15 Οκτωβρίου του κατέστησα σαφές ότι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Είναι απαράδεκτο να εξαιρεί τους βουλευτές», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ και ο κυβερνητικός βουλευτής εξέφρασε τη δυσφορία του για το θέμα. « Με ενοχλεί το γεγονός της μη συμμετοχής μας και εκφράζω δημόσια την δυσφορία μου», υπογράμμισε από την πλευρά του.

 

Ήταν η ώρα της...

 

Η σύσκεψη έρχεται ως «κερασάκι στην τούρτα» του προσφυγικού ζητήματος, λίγες μόνο μέρες από την στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές ανέβηκαν κατακόρυφα και στο νησί μας βρίσκονται ήδη 3.339 μετανάστες, όταν η δυναμικότητα των υποδομών είναι 1.100.

Περισσότερο από δεδομένο ας θεωρηθεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία έδειχνε πέρα για πέρα αναγκαία καθώς το νησί δοκιμάζει επί μακρόν τις αντοχές του, οι συνοικίες πέριξ των δομών των προσφύγων αυτο-οργανώνονται κατά τρόπο παράνομο και η κρατική μέριμνα απέχει. Ας συνυπολογίσουμε δε και την αύξηση της παραβατικότητας που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, παγιώνοντας ένα κλίμα ανασφάλειας που δεν έχει προηγούμενο.

 

Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Συμμετέχοντες στην σύσκεψη όπως τελικά αποδεικνύεται θα είναι: ο Δήμος Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη των Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στο νησί.

Καθένας από τους συμμετέχοντες θα αναπτύξει τις δικές του προτάσεις, με την διαφορά ότι ενώ θα έπρεπε να έχουν κοινό χαρακτήρα, οι αντιπαραθέσεις και οι προστριβές που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις Δήμου- Περιφέρειας, αναγκάζει τον καθένα να κατέβει με δική του ατζέντα.

 

Οι θέσεις του Δήμου Χίου 

Η πάγια άποψη ότι οι δομές της πόλης πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο το συντομότερο δυνατό θα επαναληφθεί ενώπιον του Γ. Μουζάλα. Ο Μαν. Βουρνούς το τελευταίο διάστημα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ανάγκη να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης οι δομές είναι πλέον επιβεβλημένη. Εξάλλου ήδη τις τελευταίες μέρες ο Δήμος επεξεργάζεται σχέδιο εναλλακτικών λύσεων για το θέμα των δομών, χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε ποιους χώρους θα μπορέσουν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όμως το  ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και εκεί θα απαιτηθεί μία γενική συμμαχία που θα περιλαμβάνει τον Δήμο, το υπουργείο, την Περιφέρεια.

«Το προσφυγικό το έχει σηκώσει ο Δήμος Χίου μόνος του, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν να υπάρξει κάποια στήριξη ή κάποιου είδους αλληλεγγύη από όμορους φορείς. Αυτό θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει κανονικό, ωστόσο δεν είναι. Δεν υπάρχουν όρια στο νησί και είναι ξεκάθαρο ότι δεν δουλεύουν όλοι οι φορείς με το ίδιο αίσθημα ευθύνης», ξεκαθαρίζουν από τον Δήμο, θεωρώντας ότι η Περιφέρεια εσκεμμένα έχει διατηρήσει αποστάσεις από το προσφυγικό, όχι γιατί δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις, αλλά γιατί δεν αντέχει το πολιτικό κόστος για τους όποιους λόγους... 

 

Οι θέσεις της Περιφέρειας 

 

Με ατζέντα αδιαπραγμάτευτη και απόλυτη προσέρχεται στη σύσκεψη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η περιφερειακή Ενότητα Χίου. «Από την πρώτη στιγμή θεώρησαν ότι το προσφυγικό προσφέρεται για... ιδίαν προβολή. Έκαναν λάθος όσοι μπήκαν σε αυτή τη λογική αφήνοντας χώρο στις Μ.Κ.Ο. και τους προσφυγικούς φορείς να κάνουν ότι θέλουν. Τώρα πάμε να συζητήσουμε για τετελεσμένα», αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας για το θέμα, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι την ευθύνη την έχει ή την δημιούργησε ο Δήμος.

Ο Στ. Κάρμαντζης θα προσέλθει στο διάλογο με μόνο αίτημα να αδειάσει το νησί από μετανάστες, ζήτημα που ρεαλιστικά βρίσκει έδαφος σε τοπικό έδαφος όχι όμως και στην πολιτική, εκεί όπου αναμετράται η προσφορά του καθενός σε λύσεις και όχι σε τσιτάτα.

Η Περιφέρεια θα προτείνει την απομάκρυνση των προσφύγων για να ανακουφιστεί ό τόπος και την κατάργηση δομών όπως η ΒΙ.ΑΛ., η Σούδα και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που προσδίδουν μόνιμα χαρακτηριστικά στο ρόλο του νησιού στο μεταναστευτικό.

«Στη δίνη του προβλήματος δεν έφερε τον τόπο η Περιφέρεια. Την έφεραν όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θεώρησαν ότι το προσφυγικό ζήτημα θα ενισχύσει την πολιτικό τους υπόβαθρο. Σε αυτούς η κοινωνία να απευθυνθεί», διαμηνύουν, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέπει τις επιπτώσεις από την Περιφέρεια, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο ρόλος τους την Παρασκευή δεν είναι να παίξουν το «καλό» παιδί – σύμμαχο των Μ.Κ.Ο. και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.

 

 

Και στο βάθος Πολύδωρος! 

Τις δικές της επιφυλάξεις καταθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την συνάντηση της Παρασκευής. «Ο κ. Βουρνούς μετέτρεψε το Δήμο σε Μ.Κ.Ο. Έχει όλη την ευθύνη για την παραμονή των προσφύγων στην πόλη» αναφέρουν κατηγορηματικά υποστηρίζοντας ότι ο Δήμαρχος Χίου έφερε το Δήμο στη δίνη του προβλήματος υπαναχωρώντας συστηματικά στις απαιτήσεις των ξένων που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα. «Προσέφερε γη και ύδωρ σε Μ.Κ.Ο. και μετέτρεψε την Μονομετοχική Ακινήτων Α.Ε. σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που επιβάλλει ο ρόλος της. Η κοινωνία έχει ήδη αποδώσει στον κ. Βουρνού και στην Δημοτική Αρχή τις μεγαλύτερες των ευθυνών για την κορύφωση του προσφυγικού προβλήματος» , ανέφερε ο κ. Λαμπριοούδης στις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ακόμη και τώρα και παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ο ρόλος των Μ.Κ.Ο., ποιες είναι και πως λειτουργούν, η Δημοτική Αρχή το αρνήθηκε. «Ζητάμε να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ο δήμαρχος μεταβεί στην Αθήνα. Διαφορετικά, το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουμε παγχιακό συλλαλητήριο για να προσφέρει λύσεις σε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αδύναμη να προσφέρει», καταλήγει χαρακτηριστικά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ