11.8.2015 13:00

«Το Σκυλί του Ωρίωνα» στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΤΣΑΡΔΑΚΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Το θεατρικό έργο «Το Σκυλί του Ωρίωνα» του Χιώτη συγγραφέα Τηλέμαχου Τσαρδάκα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου και ώρα 21.15 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας.

Το έργο ανέβηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία και τώρα παρουσιάζεται στη Χίο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μαστίχας με είσοδο ελέυθερη για το κοινό. 

Έξι άνθρωποι βρίσκονται τυχαία και συνθέτουν μια νέα ιστορία. Ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε πολύ και οι ζωές τους χωρίστηκαν, ένα ανδρόγυνο που επιβιώνει μέσα στις επιλογές του, μια τραγουδίστρια που πιστεύει στο απίθανο κι ένας νεαρός άντρας που ζει από κεκτημένη ταχύτητα. Όλοι τους αναρωτιούνται: «Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να τον μεταμορφώσει σε κάτι άλλο από αυτό που ήταν;».

Αυτό είναι το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, «Το σκυλί του Ωρίωνα», που θα ανέβει στον Καστρομηνά. Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης Ηλέκτρα Ελληνικιώτη: «Το σκυλί του Ωρίωνα είναι η στιγμή η τόσο συγκεκριμένη, που καθίσταται άχρονη. Είναι η ανθρώπινη ιστορία που προετοιμάζεται για να γίνει Μυθολογία. Είναι ο Έρως ο υπερπόντιος ο λυσιμελής που θα μας καταστερίσει. Είναι μια παρανοημένη λογική, ορισμένη να φοβάται την τρέλα. Στο σκυλί του Ωρίωνα, άνθρωποι, που είναι αυτό που είναι, περιμένουν να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι. Κάποιοι απ' αυτούς κρατιούνται απ' τη ζωή και πάνε. Κάποιοι άλλοι, όμως  αφήνονται στην ποίηση και ρέουν».

 

Δυο λόγια για το έργο από τον συγγραφέα:

«Είναι άγριο να περνάς μέσα από τους ανθρώπους

 καλύτερα από δίπλα τους

 γιατί το δίπλα μας είναι η ζωή

 Το δίπλα μας είναι η ζωή το μέσα μας

 ο θάνατος»

Βύρων Λεοντάρης

 «Τι είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει, που να μπορεί να τον κάνει κάτι άλλο από αυτό που ήταν...»

Μια γυναίκα απομακρύνεται, ένας άντρας εξαφανίζεται, ένα σκυλάδικο χωράει μέσα του ολόκληρο το ουράνιο στερέωμα.

Ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε πολύ και οι ζωές τους χωρίστηκαν, ένα αντρόγυνο που επιβιώνει μέσα στις επιλογές του, μια τραγουδίστρια που πιστεύει στο απίθανο κι ένας νεαρός άντρας που ζει από κεκτημένη ταχύτητα: φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες που τις παρέσυρε ο άνεμος και βρέθηκαν κατα λάθος κοντά η μια στην άλλη,για να συνθέσουν μια νέα ιστορία.

 Το σκυλί του Ωρίωνα είναι η στιγμή η τόσο συγκεκριμένη, που καθίσταται άχρονη.

Είναι η ανθρώπινη ιστορία που προετοιμάζεται για να γίνει Μυθολογία.

Είναι ο Έρως ο υπερπόντιος ο λυσιμελής που θα μας καταστερίσει.

Είναι μια παρανοημένη λογική, ορισμένη να φοβάται την τρέλα.

Στο σκυλί του Ωρίωνα, άνθρωποι, που είναι αυτό που είναι, περιμένουν να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι.

Κάποιοι απ' αυτούς κρατιούνται απ' τη ζωή και πάνε, κάποιοι άλλοι αφήνονται στην ποίηση και ρέουν.

 Άνθρωποι και οι «ασήμαντες μικρές αποκαλύψεις» τους. Αυτός που είδε το Σείριο να τραγουδάει σε μπουζουξίδικο, αυτή που χωρέσε μια αγάπη σε ένα κουτί παπουτσιών, αυτή που ήθελε και δεν μπορούσε, αυτός που ψιθυρίζεί "Cupresus sempervirens" σαν να προσεύχεται, αυτή που είδε και πίστεψε, ο Rigel, η Ελβίρα του Μοντιλιάνι, μια μάνα, ο Πύραμος και η Θίσβη, τα δέντρα,  ο Ωρίωνας, ένα ψύγειο κι ένας φούρνος, κι άλλα δέντρα, η ηχώ από φωνές που κάποτε μίλησαν, ο απόηχος από βλέμματα που κάποτε διασταυρώθηκαν: τελείες που αν τις ενώσεις, δείχνουν τη διαδρομή προς τα εκεί που όλα είναι πιθανά και αιώνια.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Μουσική: May Roosevelt

Κοστούμια: Νικολέτα Παναγιώτου

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες : Φαίδρα Χάρδα

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν (αλφαβητικά): Χρήστος Καπενής, Μαρία Μαμούρη, Ελένη Ορνεράκη, Στέφανος Παπατρέχας, Φάνης Παυλόπουλος, Μαίρη Χάγια

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Θέρος»

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 ΧΩΡΟΣ: Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Καστρομηνά

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015 και ώρα 21.15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’

Είσοδος ελεύθερη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ