18.1.2013 12:32

Σκληρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης

Μία πρώτη αποτίμηση της θυελλώδους σύγκρουσης στη βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου συνεδριάζει η 36μελής Πολιτική Γραμματεία στην Κουμουνδούρου. Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εξαπολύουν πάντως σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα έγιναν στο κοινοβούλιο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι «στη Βουλή χθες, κέρδισε η κυβερνητική πλειοψηφία και η συγκάλυψη της σκανδαλώδους διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ, αλλά στην κοινωνία έχασε και μάλιστα συντριπτικά».
Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «ήταν αναμενόμενο να επικρατήσει η κυβερνητική πλειοψηφία σε μια γραμμή συγκάλυψης. Η θεαματική ψήφος του απόντος από τη συζήτηση κ. Σαμαρά μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου δε νοθεύει απλά με «εντολή Σαμαρά» τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά πιστοποιεί και συμβολίζει το κυβερνητικό deal της συγκάλυψης και της πλήρους κάλυψης των μεγάλων ευθυνών του κ. Βενιζέλου. Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είχαν πάρει άλλωστε όλα τα αναγκαία μέτρα, οργανωτικά και άλλα, τα οποία είδε σε ζωντανή σύνδεση όλος ο ελληνικός λαός, για να την διασφαλίσουν».
Αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για «κορύφωση των προσπαθειών εκ μέρους των δυνάμεων που συναποτελούν την κυβέρνηση να συγκαλύψουν αυτή την υπόθεση, να την περιορίσουν μόνο στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, να πέσει δηλαδή στα μαλακά αυτή η ιστορία».
Χαρακτήρισε δε «αρχιστράτηγο της συγκάλυψης» τον Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος εξόφλησε τα γραμμάτιά του προς τον κ. Βενιζέλο. Τον κ. Βενιζέλο που τον έκανε Πρωθυπουργό».
Κατά τον κ. Σκουρλέτη «προκύπτουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες σε όλους εκείνους που θέλησαν τελικά να περιορίσουν, να εκτονώσουν αυτήν την υπόθεση στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου», ενώ χαρακτήρισε κομπάρσο τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος «προσπάθησε να κρυφτεί», όπως είπε και πρόσθεσε για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ: «Θα περίμενε κανείς να έχει μια πιο δυναμική παρουσία σε αυτό το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού συστήματος το οποίο δεν το υπηρέτησε ο κ. Κουβέλης. Εν πάση περιπτώσει, τώρα προς το τέλος έχει αποφασίσει να κρατήσει αυτή τη στάση που δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε τη ΔΗΜΑΡ».
Επιτιθέμενος στον κ. Βενιζέλο είπε ότι «έχει υποκαταστήσει τον πολιτικό του λόγο με ψεύδη, παραληρήματα και έναν πλεονάζοντα βερμπαλισμό και αλαζονεία, αλλά που δεν ταιριάζει για το σημερινό κατάντημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι από τα παλιά που του έχει μείνει».
Απαντώντας στα περί στροφής του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρώπη διευκρίνισε «δεν ανακαλύψαμε λοιπόν καμία γοητεία της Ευρώπης τώρα. Αντίθετα ήμασταν αυτοί οι οποίοι μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρχει μια νέα στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξόδου από την κρίση, λέγοντας ότι, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, εκείνος πρώτος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την στασιμότητα και τον εγκλωβισμό σε νεοφιλελεύθερες ακαμψίες, όπως ακολουθούνται αυτή τη στιγμή, θα είναι η ίδια η Ευρώπη και θα βρεθεί πολύ κοντά στο ενδεχόμενο της αποδόμησής της. Άρα, νομίζω, ότι με συνέπεια υπηρετούμε όλα αυτά τα οποία έχουμε παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία και τα οποία μας οδήγησαν και σ΄ αυτά τα ποσοστά».
 
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ