21.11.2017 12:21

Το σκηνικό αναταραχής είναι ήδη στημένο και περιμένει την ευκαιρία εκδήλωσης του

Τα μηνύματα φτάνουν ολοένα και πιο απειλητικά. Καθημερινά πια ο «π» δέχεται οχλήσεις από Χαλκούσους η υπομονή των οποίων δείχνει ήδη εξαντλημένη. Στη ΒΙΑΛ σήμερα είναι τοποθετημένη μια υποδομή – ξέφραγο αμπέλι τρεις φορές στο αριθμητικό μέγεθος της Σούδας, για να έχουμε και το μέγεθος σύγκρισης. Σχεδόν τριπλάσιος πληθυσμός μεταναστών από τη δυναμικότητα ενός αραιοκατοικημένου μεγάλου χωριού. Η ανασφάλεια απ’ τα καταγεγραμμένα πια περιστατικά παραβατικότητας ανεβαίνει με τη φόρα του υδραργύρου στο θερμόμετρο στη μασχάλη ενός αρρώστου. Οι αρχές το γνωρίζουν κι απλά επιλέγουν να παρακολουθούν με απάθεια το φαινόμενο.

Κι απ’ την άλλη όψη του νομίσματος οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες. Οι βροχές είναι πια στην ημερήσια διάταξη, όπου να ‘ναι πλακώνει και το κρύο. Η τοποθέτηση των κοντέινερς δεν έλυσε την ανάγκη παράλληλης διαμόρφωσης των κατάλληλων κοινόχρηστων υποδομών κι η συνάθροιση χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος ακόμα και για ανθρώπους που δεν ήρθαν με την πρόθεση να βλάψουν, κυνηγούν το οικογενειακό όνειρο μιας ζωής χωρίς τους κινδύνους του πολέμου.

Στο χάραμα του χειμώνα του 2017, με ακέραιη την κυβερνητική ευθύνη, οι συνθήκες του προσφυγικού στη Χίο έχουν έντονες ομοιότητες με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016. Για την ακρίβεια είναι πολύ χειρότερες, έχει μεσολαβήσει η υπομονή ενός χρόνου από την πλευρά των Χαλκούσων, έχει τριπλασιαστεί το φορτίο τους κι έχει εξασθενίσει η αντοχή τους.

Η Αστυνομία αντιλαμβάνεται ότι το σκηνικό της αναταραχής έχει ήδη στηθεί και χειρίζεται τα πρώτα του ανέφελα επεισόδια. Υποθετικά έχει καταθέσει και τις αντίστοιχες εισηγήσεις. Προχθές μια καραμπίνα εκπυρσοκρότησε στον αέρα, γιατί κανείς μας δεν πιστεύει ότι οι κάτοικοι του φιλήσυχου χωριού των Καμποχώρων διαθέτουν άλλα ένστικτα. Οι έμπειροι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται πλήρως πως δεν είμαστε πολύ μακριά από το χειρισμό ακόμα δυσκολότερων καταστάσεων. Το σενάριο μιας γενικευμένες σύρραξης οι πάντες το απεύχονται, κανείς δεν κάνει όσα πρέπει προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αποτραπεί.

Η κυβέρνηση απούσα, η αντιπολίτευση μισόλογα, οι τοπικές αρχές θέλουν το χρόνο τους να αποφασίσουν αν θα πρέπει να … αναζητήσουν τρόπους κατάδειξης του προβλήματος πέρα από τα δικά μας μάτια. Η Λέσβος των 8.500 εγκλωβισμένων στέλνει μηνύματα, η Χίος δυσκολεύεται ακόμα να τα συλλάβει. Κι όλα κυλούν ομαλά στο πιο ανώμαλο έδαφος των τελευταίων χρόνων. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ