29.9.2012 10:59

"Σιωπή για τους ηθικούς αυτουργούς της πυρκαγιάς"

 
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β ΑΙΓΑΙΟΥ και ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ έχει να παρατηρήσει τα εξής  σχετικά με τη συζήτηση και τις αποφάσεις του Περιφ. Συμβουλίου Β. Αιγαίου που συνήλθε στις 24 Σεπτεμβρίου στη Χίο με θέμα   την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τα νησιά της Χίου και των Οινουσών:
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης , απέφυγαν, όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσουν για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των καταστροφικών πυρκαγιών, για τις τεράστιες  ευθύνες  των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που, εξ αιτίας των δικών τους δασοκτόνων πολιτικών (νόμων και πρακτικών)  έχουμε  τέτοιου μεγέθους καταστροφές.
Ο λόγος είναι προφανής: Περιφέρεια και Δήμος αποτελούν μέρος του προβλήματος, είναι συνυπεύθυνοι με τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δεξιά και αριστερά δεκανίκια, για τις ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας (πρόληψης και πυρόσβεσης).  Αυτό προσπάθησαν να κρύψουν οι κραυγές του Περιφερειάρχη και οι τσαμπουκάδες του αυταρχικού Προέδρου του περιφερειακού Συμβουλίου.
Τόσο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου και Περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας, όσο και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Χίου, δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, ανέδειξαν το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη καταστροφή, που θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχαν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, που έγκαιρα είχε ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου, αν δεν υπήρχε η δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η λογική που θέλει τη γη και τα δάση να είναι εμπόρευμα. Συγκεκριμένα κατήγγειλαν:

  • την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά πρώην καποδιστριακό δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.
  •  τη μη  δημιουργία και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών , δασικών και αγροτικών δρόμων,δξαμενών νερού, όπου δεν υπήρχαν, με εξασφάλιση της τροφοδοσίας τους με νερό κλπ.
  • την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
  • τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες-πυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.
  • τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε σύγχρονο εξοπλισμό.
  • την άρνηση του δήμου και της Περιφέρειας έγκαιρα να σκύψουν πάνω στο θέμα της πρόληψης.
  • την απουσία διεκδίκησης από τους τοπικούς άρχοντες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου Δήμου και Περιφέρειας των απαραίτητων κονδυλίων για να εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη προστασία του νησιού.
  • Τα  νομοθετήματα και πράξεις που παραδίδουν βορά στους επιχειρηματίες, στα μεγάλα συμφέροντα,  κατακερματί­ζοντας και αποχαρα­κτη­ρί­ζοντας τα δάση, τσιμεντοποιώντας και αξιοποιώντας για επιχειρηματικές δραστηριότητες καμένες εκτάσεις, όπως γίνεται με τις επενδύσεις για τα μεγάλα βιομηχανικά πάρκα ανεμογεννητριών που πλέον  ετοιμάζονται για τις καμένες περιοχές.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις τους ανέδειξαν τα προβλήματα των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και λοιπών αγροτών προτείνοντας και άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τις οποίες εισέπραξαν τις συνηθισμένες, σε τέτοιες περιπτώσεις, υποσχέσεις που στην πράξη μένει να αποδειχτούν αν ισχύουν και φυσικά αποτελούν διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να παλέψουν οι πληγέντες.
Παρ’ όλο που η απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για να κηρυχθεί πυρόπληκτο το νησί, κάτω και από την πίεση των μαζικών φορέων, όπως και για ένταξη στο Ταμείο Αλληλεγγύης, κινούνται σε θετική κατεύθυνση, εν τούτοις αυτές οι αποφάσεις υπονομεύονται από την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχτεί την πρόταση του Στρατή Κόρακα  για  δημιουργία ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας  της δασικής περιουσίας  και για κήρυξη ως δημόσιων εκτάσεων και δημόσιας περιουσίας  όλων των ιδιωτικών και μοναστηριακών δασών με παράλληλη σύνταξη του Δασικού κτηματολογίου. Μόνο έτσι υπογράμμισε  θα κοπεί το χέρι των εμπρηστών και η όρεξη των κάθε λογής αρπακτικών. Όσο αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται και δεν καταργείται το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τις πυρκαγιές και θα επιβεβαιώνεται η καταγγελία του ΚΚΕ για το ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων.
Ο Στρατής Κόρακας τόνισε επίσης την αγωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν  εξ αιτίας αυτής της κατάστασης και για τα εναπομείναντα δάση της Χίου και για τα άλλα νησιά. Γι αυτό σημείωσε  πρέπει να καταγραφούν οι ελλείψεις και στα υπόλοιπα νησιά και να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν θρηνήσουμε και άλλες μεγαφωτιές.
 
Τέλος  εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσε τους πληγέντες και όλο το λαό της Χίου και των Οινουσών  να παλέψουν για τα δικαιώματα τους και τις διεκδικήσεις τους και να μη ν επαναπαύονται στις υποσχέσεις και στις παρηγόριες που χαϊδεύουν αυτιά, πράγματα πολύ συνηθισμένα σε παρόμοιες περιπτώσεις, που λησμονούνται στην πορεία.
Μόνο με τη συσπείρωση και τον αγώνα τους μπορούν να ελπίζουν στην υλοποίηση των υποσχέσεων και στη δικαίωση τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Λαϊκή  Συσπείρωση Β  Αιγαίου και δήμου Χίου θα  δώσει όλες τις δυνάμεις της .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ