9.4.2012 9:40

Σήμερα κρίνεται η απεργία της ΠΝΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ- ΠΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤ ΣΤΙΣ 15.00

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΣΜΕΓΕΝ Γ. ΜΙΧΑΛΙΑΔΗ ΣΤΟΝ "Π":

Κρυφτούλι παίζουν οι ναυτεργάτες με την κυβέρνηση υπό τη σκιά της επιστράτευσης.  Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα όμως αυτό δεν είναι σίγουρο και περισσότερο κυκλοφορεί σαν φήμη επιτείνοντας την αβεβαιότητα σε χιλιάδες ταξιδιώτες.  Όλοι είναι σε επιφυλακή αφού ανά πάσα ώρα μπορεί να έχουμε εξελίξεις. 
Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι δεν φταίνε εκείνοι που  αποφάσισαν κινητοποιήσεις  μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά η κυβέρνηση που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τα επίμαχα νομοσχέδια. 
Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση με τον προερχόμενο από το ΚΚΕ  Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

"Δεν καταλαβαίνω Θεό. Έχω ζήσει τη βία του χώρου σας", επισήμανε η υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενη στον κ. Τσιμπόγλου.

"Η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν την πραγματικότητα. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση απ' την αρχή", συνέχισε η κυρία Διαμαντοπούλου και αναρωτήθηκε:"Πού ζούμε; Σε άλλο πλανήτη; Δεν ξέρουμε ότι οι εφοπλιστές θέλουν να γίνει η απεργία; Εμάς μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός. 220 χιλιάδες άνθρωποι της ναυτιλίας έχουν προβλήματα, όπως και άλλοι 2 εκατ.Έλληνες. Η αναμέτρηση είναι πολιτική".

Στους βαρείς υπαινιγμούς της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες των ναυτικών για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη είναι υποκινούμενες, απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
"Όλες οι αποφάσεις γα απεργία έγιναν με ψηφοφορία. Δεν είμαστε φερέφωνα κανενός. Υποφέρουμε κι εμείς όπως όλοι", επισήμανε ο κ. Χαλάς.
Στο μεταξύ, σε νέα συνάντηση έχει καλέσει τους ναυτεργάτες, τη Μεγάλη Δευτέρα για τον Οίκο Ναύτου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος .
Η ΠΝΟ υποστηρίζει για τον Οίκο Ναύτου ότι παύει υφιστάμενος, με τη γνωστή μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα και διχοτομείται με υπαγωγή μέρους αυτού στον νεοιδρυθέντα ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχομένης προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την κατάταλαιπώρησή τους. Απαίτηση της Διοίκησης της ΠΝΟ είναι η απόσυρση και αυτού του Σχεδίου Νόμου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι γίνεται σταδιακή μετάβαση εντός μεταβατικού διαστήματος τριμήνου μέσα από προτάσεις ειδικής ομάδας εργασίας.
• Υπαγωγή του Οίκου Ναύτου μόνο για την υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους.
• Διατήρηση του Οίκου Ναύτου για όλες τις άλλες παροχές σε χρήμα (ασφάλισης υγείας, επιδόματα) και των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του.
• • Διατήρηση της αυτοτέλειας των ταμείων και κλάδων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (οικογενειακά επιδόματα-ΕΛΟΕΝ κτλ)
Διατηρούνται για την εξυπηρέτηση των ναυτικών οι 3,500 γιατροί του ΝΑΤ και προστίθενται επιπλέον και 5,000 γιατροί του ΕΟΠΥ.

«Η εξαγγελθείσα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων που ανήκουν στην ΠΝΟ και η επιμονή να την πραγματοποιήσουν για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη.

Είναι άξιον απορίας πώς ένας κλάδος εργαζομένων κατέρχεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ ευρίσκεται ακόμα σε πολιτική επιστράτευση. Ποια είναι ακριβώς η σημασία ή η έννοια της πολιτικής επιστράτευσης όταν ο επιστρατευμένος κλάδος συμμετέχει σε απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τι ακριβώς σημαίνει η πολιτική επιστράτευση και τι περιορισμούς δραστηριοτήτων επιβάλει. Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι συναινούμε στην διατήρηση της πολιτικής επιστράτευσης όταν όμως υφίσταται πρέπει να ισχύει ανεξαιρέτως για όλους» επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος αντιπρόεδρος της  Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας.

«Ορισμένοι άλλοι κλάδοι εργαζομένων κατέρχονται σε απεργία διότι είδαν το εισόδημα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις ξηράς να μειώνεται αντί να αυξάνεται. Αντιθέτως το εισόδημα των ναυτικών όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά τα έτη 2010 σε ποσοστό 1,5% (στην κατηγορία των οχηματαγωγών και των κρουαζιεροπλοίων κατά 2%) και το 2011 σε ποσοστό 1% σε όλα τα πλοία της Ακτοπλοΐας.

Και όλα αυτά την στιγμή που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα οχηματαγωγά της γραμμής Ιταλίας υπέστησαν κατά τα έτη 2010 και 2011 τεράστιες ζημίες οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να υφίστανται και κατά το τρέχον έτος.

Παρά ταύτα όμως καλούνται Ακτοπλοΐα και οχηματαγωγά για άλλη μια φορά «να πληρώσουν το μάρμαρο» διότι η 48ωρη απεργία θα ζημιώσει εκτός των άλλων τις ακτοπλοϊκές εταιρείες πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ ενώ τα οχηματαγωγά της Αδριατικής θα χάσουν πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ. Και όλα αυτά σε πολύ κρίσιμες ώρες, όχι μόνο για αυτούς τους κλάδους αλλά και για την οικονομία της πατρίδας μας που αναμένει εναγωνίως την τονωτική ένεση από τον τουρισμό» και προσθέτει: 

«Θεωρούμε ότι αυτή η στάση της ΠΝΟ και τονίζομε για άλλη μια φορά για μια δικαιολογημένη διαμαρτυρία (με τους ναυτικούς πολιτικά επιστρατευμένους) η οποία δυστυχώς δεν εμποδίστηκε από κανένα υπεύθυνο κυβερνητικό φορέα, όπως όφειλαν να πράξουν σύμφωνα με το νόμο περί επιστράτευσης, είναι επιεικώς απαράδεκτη γιατί εκτός όλων των άλλων αρνητικών επιπτώσεων λαμβάνει χώρα μέσα στην πιο κρίσιμη περίοδο του Πάσχα, ακινητοποιεί τα πλοία και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νησιά μας τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης στους ξενοδόχους που αναζητούν πελάτες με το κερί στο χέρι στους αγρότες της Κρήτης και σε όλες τις παραγωγικές τάξεις των νησιών μας. Επιπλέον αυτό καθ’ αυτό το γεγονός που δημοσιοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τα ΜΜΕ εκθέτει αρνητικά για άλλη μια φορά την χώρα μας διεθνώς». 

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=189024

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ