11.7.2016 14:45

Σχέδιο διάσωσης… 4+2

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΠΥΡΑΚΗ

Η έλλειψη η εθνικού συντονιστή  για το προσφυγικό  στο νησί, η μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων -   εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει αποσυμφόρηση από τους τόπους αρχικής κατάληξης των προσφύγων και διαχείριση της κρίσης την ώρα που συμβαίνει και έλλειψη σχεδιασμού και παροχής ασφάλειας  των κατοίκων της Χίου και των ίδιων των προσφύγων, είναι οι κορυφές του παγόβουνου  των λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών που έχουν οδηγήσει  την υπόθεση των προσφύγων σε αδιέξοδο.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος  και Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκαν στα σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τον πολιτικό διάλογο σε κεντρικό επίπεδο.

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες

Στο διάλογο που έγινε εντόπισαν τα προβλήματα με πρώτο και βασικό την έλλειψη  εθνικού συντονιστή  για το προσφυγικό  στη Χίο, όπως έχει  διαπιστώσει και ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στο νησί. Ακόμη διαπίστωσαν ότι  δεν  έχουν αξιοποιηθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει μια αποσυμφόρηση από τους τόπους αρχικής κατάληξης των προσφύγων και μια διαχείριση της κρίσης την ώρα που συμβαίνει.  

«Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει αίτημα να εξαιρεθούν από το έλλειμμα του 2015 τα 300 περίπου εκατομμύρια που χρησιμοποιήθηκαν από εθνικούς πόρους για τη διευθέτηση του προσφυγικού και δεν έχει χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Χρηματοδοτική Τράπεζα Επενδύσεων για τη  δημιουργία βασικών υποδομών για το προσφυγικό», τονίζει η Ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη.

«Η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει στο σύνολο τους τα  474 εκ. που της αντιστοιχούν από τον τομέα έκτακτης ανάγκης και τα επιπλέον 150 εκ. από την έκτακτη βοήθεια, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας  που φαίνεται ότι δημιουργείται από την αρχική τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που έγινε χάρις στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στην οποία συμμετείχα», συμπληρώνει.

Σχέδιο 4+2

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να διανέμει τη μιζέρια και να αρχίσει να μοιράζει  πλούτο, που πρέπει πρώτα να παράγει.

«Εμείς έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο 4+2  που βασίζεται σε μια δυναμική ανάπτυξης  που θα μας επιτρέψει  να κάνουμε μια ρύθμιση που θα αφορά την ανάγκη παραγωγής  πρωτογενών πλεονασμάτων στο  εφικτό ποσοστό του 2%».

Απόδραση

Αναφερόμενος στο θέμα της κατάθεσης πρότασης για εκλογές με σύστημα απλής αναλογικής τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχειρούν να δραπετεύσουν  από τις χειρότερες μέρες που έρχονται, με  στόχο να παραπλανήσουν, να αποπροσανατολίσουν  την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα  της  οικονομικής ανέχειας που  έχουν  καταδικάσει τους πολίτες, αλλά και να διασωθούν αδιαφορώντας για τις συνέπειες του μέτρου στην Ελλάδα.

Οικοτεχνία

Αναφερόμενοι στις επαφές που προηγήθηκαν με τους παραγωγούς χαρακτήρισαν δημιουργική την πρόταση των μαστιχοπαραγωγών  να δουλέψουν σε εθνικό πλαίσιο το ενδεχόμενο ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την οικοτεχνία, το οποίο θα μειώσει τη φορολόγηση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη μαστίχα. Η Μ. Σπυράκη επισήμανε υπάρχει ένα καλό  πακέτο προτάσεων , το οποίο θα προσπαθήσει να προωθήσει:

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  1. Ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα μέσω της μαστίχας.
  2. Δυνατότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να δημιουργήσει στη Χίο ξενόγλωσσα προπτυχιακά τμήματα  για να προσελκύσει κόσμο υψηλού επιπέδου και να πολλαπλασιάσει την επισκεψιμότητα στο νησί.
  3. Ανακαίνιση με κοινοτικούς πόρους των παλιών παραδοσιακών κτιρίων για να δημιουργηθεί ένα κίνημα επισκεπτών  το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο  έλξης για τη Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ