29.3.2012 8:46

Σφήνα Πανεπιστημίου για το «Ξενία»

• ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΩΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ»

Νέος μνηστήρας για το ΞΕΝΙΑ Χίου προέκυψε ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Με το Δήμο Χίου να έχει ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στα πρότυπα ανάλογων παραχωρήσεων που έκανε η Εταιρεία για ακίνητα του ΕΟΤ, μεταξύ των οποίων και τα ξενοδοχεία «Ξενία» Σπάρτης, Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου και Άρτας και εν αναμονή της τελικής απόφασης, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Πανεπιστημίου για το συγκεκριμένο κτίριο βάζει φρένο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ανάλογα όμως ξάφνιασε και ο χαρακτηρισμός του «Ξενία» ως μνημείο και μάλιστα «αξιόλογου δείγματος της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα».
 
Το Πανεπιστήμιο
Ήδη από το Πανεπιστήμιο έχει γίνει η σχετική προετοιμασία, όπως και οι πρώτες επαφές. Η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου έχει σχηματίσει «εικόνα» για το θέμα, έχει επισκεφτεί το κτίριο κι έχει διαμορφώσει πρόταση για την αξιοποίηση των 1.655 τ.μ. του κι έχει εκφράσει την άποψη ότι είναι δυνατό να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί.
 
Οι χώροι
Το ισόγειο και κυρίως ο χώρος του εστιατορίου, το Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον μελλοντικό χώρο για τη Φοιτητική Λέσχη, λύνοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, αφού ο χώρος που σήμερα φιλοξενείται παρουσίαζε από την αρχή διάφορα προβλήματα.
Ο επάνω όροφος υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί για τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, αποσυμφορίζοντας τα υπάρχοντα κτίρια.
Οι επαφές βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο, αν και ήδη πανεπιστημιακές πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το πιθανότερο είναι ότι δε θα παραχωρήσει αλλά θα δεχτεί να ενοικιάσει το κτίριο του «Ξενία» στην Μπέλα Βίστα.
 
Και δείγμα αρχιτεκτονικής
Με ταυτότητα είναι πλέον το «Ξενία» Χίου, που μόλις πρόσφατα απόκτησε και το χαρακτηρισμό του «αξιόλογου δείγματος της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα».  Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί αξιόλογο δείγμα της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αιτήθηκε τον χαρακτηρισμό, ζητώντας ωστόσο να έχει την ευχέρεια στις παρεμβάσεις, στο εσωτερικό του κτιρίου, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί τουριστικά και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τουριστικές ανάγκες.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε, ομόφωνα, υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείου του «Ξενία» Χίου, διότι αποτελεί σημαντικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και αποτέλεσμα της πρώτης κρατικής προσπάθειας ανάπτυξης τουριστικών υποδομών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ