11.3.2014 8:57

Σενάρια πολιτικής αστάθειας από τη ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου

Σενάρια πολιτικής αστάθειας πυροδοτούν η ανοικτή ρήξη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ και η εντεινόμενη φημολογία που θέλει τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να αμφισβητούν την ηγεσία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και τις πρωτοβουλίες του για την ενιαιοποίηση της Κεντροαριστεράς.

Το τεταμένο κλίμα που δημιούργησε η διαφωνία ανάμεσα στους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου, όπως αποτυπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την παραμονή της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του συμμαχικού σχήματος με την επωνυμία «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» και η ηχηρή απουσία του πρώην πρωθυπουργού και των υποστηρικτών του από τη διήμερη εκδήλωση του Σαββατοκύριακου, τροφοδότησε σεναριολογία για κυβερνητική αποσταθεροποίηση. 

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το «γυαλί έχει ραγίσει» και πιθανότατα την επομένη των ευρωεκλογών θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό του άλλοτε κραταιού κυβερνητικού κόμματος, το οποίο είναι αντιμέτωπο με το φάσμα της διάσπασης.

Τα ενδεχόμενα που συζητούνται είναι δύο: Το πρώτο θέλει την αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Βενιζέλου εφόσον, όπως δείχνουν οι μετρήσεις καταγράψει, ένα μέτριο ή κακό αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη του Μαΐου. Ενώ το δεύτερο κάνει λόγο για αποχώρηση των «παπανδρεϊκών» και δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Οι διαστάσεις, μάλιστα, που έλαβαν οι συζητήσεις αυτού του είδους, υποχρέωσαν το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου να εκδώσει ανακοίνωση για να διαβεβαιώσουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού να διαταράξει την πολιτική σταθερότητα, διατυπώνοντας, μάλιστα, αιχμές για τη στάση που τήρησε ο νυν πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ελενόπουλος σε δήλωσή του επεσήμανε, αναφερόμενος στη στάση του κ. Παπανδρέου στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ότι έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας, όταν οι άλλοι «με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής-, ήταν είτε απόντες, είτε απέναντι και πάντως τότε, μόνον για την σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν».

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον συνεργάτη του, δεν προχώρησε σε εκλογές τόσο πριν από την υπογραφή του Μνημονίου όσο και το καλοκαίρι του 2011, υπολογίζοντας τη ζημιά που έκανε μια τέτοια επιλογή στην πορεία της χώρας και όχι την προσωπική του πορεία. «Τότε που αντιμετώπιζε τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που κορυφωνόταν, μαζί και τα ΜΜΕ που μιλούσαν για κάθε τι άλλο εκτός από την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η σταθερότητα σήμερα διασφαλίζεται κάθε μέρα, από την αποφασιστικότητά μας να κατανοήσουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», κατέληξε ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ