10.8.2015 21:51

Σεμινάρια χαρακτικής με τον Μπάμπη Κοιλιάρη στο ΑΡΤΙΟΝ

ΣΕ 16 ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η δημιουργική απασχόληση για τα μέλη, τους φίλους και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Αύγουστος ξεκινά με σεμινάρια χαρακτικής από τον εικαστικό Μπάμπη Κοιλιάρη, που ήδη είχε απασχολήσει τα παιδιά με εργαστήρια «χαρακτικής δρόμου» στα πλαίσια προηγούμενων δραστηριοτήτων του «ΑΡΤΙΟΝ».

Αυτή τη φορά τα σεμινάρια-εργαστήρια «φεύγουν από το δρόμο» και μπαίνουν σε μία πιο απαιτητική και καλλιτεχνική φάση, εξίσου ενδιαφέρουσα και δημιουργική, για αυτούς που θέλουν να μάθουν την τέχνη, την τεχνική και τα μυστικά της χαρακτικής.

Σύμφωνα με τον εικαστικό κ. Κοιλιάρη:

 «Η Χαρακτική αποτελεί την πρώτη μορφή μαζικής αναπαραγωγής της εικόνας. Χαρακτικό είναι το τυπωμένο έργο που σχεδιάζεται από τον καλλιτέχνη με αποκλειστικό σκοπό να χαραχθεί σε συγκεκριμένο υλικό, χαράζεται από τον ίδιο και εκτυπώνεται απ' αυτόν ή υπό την επίβλεψή του.

Με τη χαρακτική μπορείς να παράγεις σειρές όμοιων έργων, τα αντίτυπα. Κάθε καλλιτεχνικό αντίτυπο που δημιουργείται με τη μέθοδο αυτή είναι πρωτότυπο έργο, διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό και υπογράφεται από τον καλλιτέχνη.

Σήμερα, συνήθως με τον όρο χαρακτική αναφερόμαστε στην εγχάραξη σχεδίων και συμβόλων σε μια επιφάνεια, η οποία κατόπιν θα χρησιμεύσει ως πλάκα για την παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί. Το έργο (αντίτυπο σε χαρτί ή άλλο μέσο) που δημιουργείται κατ' αυτόν τον τρόπο αποκαλείται χαρακτικό.

Ανάλογα με το υλικό της πλάκας, γίνεται λόγος για ξυλογραφία (χαρακτική στο ξύλο), για χαλκογραφία (χαρακτική στον χαλκό), λιθογραφία (χαρακτική στην πέτρα), κ.λπ. Η γαλλικής προέλευσης λέξη γκραβούρα είναι ένας άλλος κοινός όρος για χαρακτικά έργα (συνήθως χαλκογραφίες).

Το μάθημα της χαρακτικής χωρίζεται σε δύο τετράμηνους σεμιναριακούς κύκλους, με προοπτική περαιτέρω εξέλιξης, δύο τετράμηνων κύκλων ακόμη.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 16 μαθήματα κατά την διάρκεια των οποίων οι μαθητές μας θα έρθουν σε επαφή, θα γνωριστούν και θα εξοικειωθούν με την τεχνική του linoleum. Ξεκινώντας από το μαλακό linoleum και συνεχίζοντας στο σκληρό, θα μάθουν τις βασικές αρχές της χαρακτικής και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους χαρακτικά, τυπωμένα από τους ίδιους, ενώ όσο θα προχωρούν τα μαθήματα θα έχουν την δυνατότητα, από το ασπρόμαυρο τύπωμα, να προχωρήσουν και στην δημιουργία έγχρωμων χαρακτικών.

Κατά την διάρκεια των πρώτων 16 μαθημάτων, θα υπάρξουν και δύο θεωρητικά μαθήματα, όπου μέσα από προβολές και συζητήσεις , θα γνωρίσουμε την ιστορία της τέχνης της χαρακτικής ανά τους αιώνες, καθώς και την ιστορία και εξέλιξη της τεχνοτροπίας και μεθοδολογίας της, από τον μεσαίωνα έως και στις μέρες μας.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, ο οποίος αποτελείται επίσης από 16 μαθήματα, οι προχωρημένοι πια μαθητές μας, θα γνωριστούν με την ξυλογραφία, την χαρακτική δηλαδή σε ξύλο, η οποία υπάρχει και εξελίσσεται εδώ και αιώνες! Πάλι, καθώς τα μαθήματα θα προχωρούν και οι μαθητές μας θα εξοικειώνονται με τις τεχνικές της ξυλογραφίας, θα περάσουμε από τα κλασικά ασπρόμαυρα τυπώματα-χαρακτικά έργα, στην δημιουργία πιο σύνθετων, έγχρωμων τυπωμάτων.

Όπως και στον πρώτο κύκλο, θα υπάρξουν και δύο θεωρητικά μαθήματα, τα οποία θα ολοκληρώσουν την θεωρητική κατάρτιση και γνωριμία με την ιστορία και την τεχνική της χαρακτικής τέχνης.

Για τους έμπειρους πλέον και ενθουσιώδεις μαθητές μας, δημιουργήσαμε και έναν περαιτέρω σεμιναριακό κύκλο, δύο τετραμήνων, όπου συνεχίζεται η εμβάθυνση στην πανέμορφη τέχνη της χαρακτικής, και όπου διδάσκονται οι τεχνικές των σύγχρονών, νέων και οικολογικών τρόπων χαρακτικής, καθώς και η μαγική τέχνη της βαθυτυπίας και οξυγραφίας.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε αρχάριους ενήλικες, αλλά και σε μαθητές που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, σε φοιτητές που ως στόχο έχουν τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στην χαρακτική τέχνη».

 

*Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον στα ακόλουθα τηλέφωνα

Βάσω Κριτάκη, Πρόεδρος «ΑΡΤΙΟΝ» τηλ.:6937214208

Μπάμπης Κοιλιάρης τηλ.:2271042537

Ε-mail: artion.chios2013@gmail.com

            

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ