13.7.2015 11:39

Σε περιδίνηση ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός της  συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί και πανελλαδικά στο κόμμα, μετά από το αποτέλεσμα της συζήτησης και  της ψηφοφορίας της περασμένη Παρασκευής στη Bουλή, για το πλαίσιο των Ελληνικών προτάσεων που εγκρίθηκε με μεγάλη υπερκομματική πλειοψηφία και κατατέθηκεστην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας που θα μας οδηγήσει  στο 3ο μνημόνιο με επαχθείς όρους.

Δέχονται ότι έχει δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα στο κόμμα, δηλώνουν ότι πρέπει να επιλυθεί από τον Πρωθυπουργό. Μόνο η Γραμματέας της Νομαρχιακής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Μιχαλοπούλου στοιχίζεται απόλυτα με την επίσημη θέση του κόμματος και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Β. Μιχαλοπούλου: Όλα στην ώρα τους

Η Γραμματέας της Νομαρχιακής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Μιχαλοπούλου εκφράζει την κομματική γραμμή, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι  τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες.

«Η προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός  είναι τιτάνια. Τα υπόλοιπα θέματα της πατρίδας και του κόμματος θα τα δούμε στην ώρα τους. Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που με παρρησία προσπαθεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα, να περισώσει την αξιοπρέπεια και την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας».

Στον κόσμο που ψήφισε ΟΧΙ απαντά ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε  και υπηρετεί το ΟΧΙ στα μέτρα που πρότεινε η Γερμανία δια στόματος Σόϊμπλε.

«Όμως δεν ψηφίσαμε έξοδο απ’ το Ευρώ. Υπηρετούμε παράλληλα  και αυτό το στόχο».

Ελλείμματα

Ο Τ. Τύμπας είναι απόλυτα ξεκάθαρος, εμμένει στο ΟΧΙ που έχει δημοσιοποιήσει πριν το δημοψήφισμα με το σκεπτικό ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν δημιουργήσει  μια τεράστια κοινωνική κρίση η οποία αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα και αυτό θα αποσταθεροποιεί κάθε πολιτική λύση που δεν θα το θεραπεύει. Όσο αυτό δεν γίνεται, τονίζει, θα δημιουργούνται τρομακτικά προβλήματα. Παράλληλα καταλογίζει σοβαρά ελλείμματα και στην επικοινωνιακή πολιτική.

«Τα μέτρα είναι εξαιρετικά προβληματικά, είναι υφεσιακά, συνεχίζουν στην ίδια πολιτική. Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλο το πλαίσιο για να έχουμε συνολική εκτίμηση, αν θα υπάρξουν πολιτική αφομοίωσης του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο, εποπτεία και με ποιους όρους, ποια είναι η προτεραιότητα διάθεσης των όποιων αναπτυξιακών κονδυλίων. Πάρα πολλά ζητήματα είναι ανοικτά.Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι η χώρα αν καταλήξει σε νόμο και συμφωνία με αυτό το πλαίσιο χάνει όλα τα μέσα παραγωγής στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν μέσω ΤΑΪΠΕΔ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμη  μεγαλύτερο πρόβλημα από κάποια ή από το σύνολο των μέτρων τη συμφωνίας που έρχεται να υπογραφεί».

Απαντώντας  ευθέως στον κόσμο που ψήφισε ΟΧΙ καλεί την κυβέρνηση να κάνει συλλογική αποτίμηση  όσων έγιναν, καταλογίζοντας της ότι σε μεγάλο βαθμό δεν δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη του κόμματος να συζητήσουν και να έχουν τη δική τους συμβολή.

«Ακριβώς γι’ αυτό υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες να δικαιολογηθεί σε πλειοψηφικά ρεύματα της Ελληνικής κοινωνίας γιατί δεν αναγνωρίσθηκε το ΟΧΙ που ψήφισε, γι’ αυτό  τοποθετήθηκα υπέρ του ΟΧΙ. Μπορεί να δημιουργούσε πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά τουλάχιστον θα αποτύπωνε με πιο άμεσο τρόπο  την πλειοψηφία της κοινωνίας».

Κακές επιλογές

Ο Δημήτρης Λαβατσής  κρίνει το αποτέλεσμα της διαδικασίας σαν μοιραία κατάληξη της πορείας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης που, με όλες τις καλές προθέσεις, θεώρησε δεδομένο ότι θα μπορούσε να συνεννοηθεί με  τους θεσμούς ενώ είχε βάλει ένα πολύ κακό  όριο  στον εαυτό της: Την πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη.

«Με βάση αυτή τη θέση  προχώρησε και στη λανθασμένη   συμφωνία της 20/2 με την οποία δεσμεύτηκε για μη μονομερείς ενέργειες. Έτσι έδωσε την δυνατότητα να συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες- συνέπειες των μνημονίων που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μετά από αυτό ο χρόνος λειτουργούσε εναντίον μας.

Η θέση της κυβέρνησης  «πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη» συνιστά βασική  μετατόπιση από την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των ενδιάμεσων οργάνων του   που συνοψιζόταν στο σύνθημα «Καμία θυσία για το ευρώ-καμιά αυταπάτη για την δραχμή»  αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική της δυνατότητα. Δεν προετοιμάσαμε την κοινωνία για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση. Οι νεοφιλελεύθεροι της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είχαν να φοβούνται τον απρόβλεπτο παράγοντα που λέγεται «κοινωνία σε κίνηση. Επομένως λειτούργησαν και λειτουργούν  αυτοί πλέον χωρίς κανένα όριο».

Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι δεν είναι το νόμισμα,είτε ευρώ είτε δραχμή είτε γεν, που καθορίζει την ευημερία των κοινωνιών αλλά η Δημοκρατία, τα Δικαιώματα των υποτελών τάξεων και ο τρόπος οργάνωσής της οικονομίας.

« Όταν φτάνεις στην ασφυξία των τελευταίων ημερών ο εκβιασμός του νομίσματος είναι πλέον βάσιμος και ισχυρός».

Ταυτιζόμενος με αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ συνειδητά, τους καλεί σε κοινωνικούς αγώνες απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική περιορίζει και ταπεινώνει και άλλο τον κόσμο της Εργασίας.

«Πρέπει να  δώσουμε στο ΟΧΙ την προοπτική που του αξίζει.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αστικό κόμμα- εκλογικός μηχανισμός.Είναι κόμμα των κοινωνικών αγώνων, αυτόνομο  από την κυβέρνηση. Είναι η παράταξη  που οφείλει  να  αγωνίζεται  για την χειραφέτηση του Κόσμου της Εργασίας. Αυτός είναι ο καταστατικός όρος της ύπαρξης του  ανεξαρτήτως  κυβερνήσεων».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ