4.3.2014 12:28

Σε νευρική κρίση η τοπική Ν.Δ. απ’ το μετέωρο βήμα Μουσουρούλη

• ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

Από το αν του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών εξαρτά την τελική του απόφαση ο Κωστής Μουσουρούλης, επιτείνοντας την αστάθεια που επικρατεί στην τοπική Ν.Δ. σχετικά με τις διεργασίες σε δημοτικό και περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Το όνομα του βουλευτή Χίου από την πρώτη ώρα βρήκε θέση μεταξύ των προσώπων που ήταν πιθανή η μετακίνηση τους στο ευρωψηφοδέλτιο, η υπόθεση όμως πήρε άλλη τροπή από την ώρα που ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα κομματικού ασυμβίβαστου, ορίζοντας ότι όποιοι από τους βουλευτές επιθυμούν να διεκδικήσουν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει νωρίτερα να παραιτηθούν από το εθνικό τους αξίωμα. Όσοι γνωρίζουν εκτιμούν ότι ο Αν. Σαμαράς με την απόφαση του αυτή στοχεύει να εκτονώσει την πίεση που πιθανά θα προκαλούνταν από το κύμα διαθεσιμότητας βουλευτών να μετακινηθούν στις Βρυξέλες, εκεί όπου οι πολιτικές συνθήκες είναι σαφώς πιο εύκρατες από αυτές που επικρατούν στην πλατεία Συντάγματος.

Μέχρι πρότινος ο βουλευτής Χίου δεν άνοιγε τα χαρτιά του για τις προθέσεις του, οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι διέψευδε τη σεναριολογία ακόμα και σε πρόσωπα που είχαν άμεσο ενδιαφέρον για την υπόθεση, καθώς δημιουργείται ντόμινο επιπτώσεων ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Η δήλωση

Ωστόσο από την Παρασκευή υπάρχει μια πρόγευση των σκέψεων Μουσουρούλη, με δήλωση του στην εφημερίδα «παρασκήνιο», όπου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ..

«Εκτιμώ ότι η μακρά θητεία μου στις Βρυξέλλες διακινεί τα σενάρια περί ένταξης μου στο ευρωψηφοδελτίο. Προέχει να μιλήσω με τον Πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά και ασφαλώς σε περίπτωση που μου ζητηθεί επίσημα να κατέβω στις ευρωεκλογές, είμαι έτοιμος να δώσω τη μάχη και την βουλευτική μου έδρα επίσης, στη διάθεση του κόμματος», ανέφερε. Ως δεδομένη θεωρεί την υποψηφιότητα Μουσουρούλη στις ευρωεκλογές και η ιστοσελίδα parapolitika.gr η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «πήρε από νωρίς το πράσινο φως για μια από τις 42 θέσεις που οδηγούν στο ευρωκοινοβούλιο». Σημειώνει δε την προϋπηρεσία του σε διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 15 χρόνια (1987 – 2004).

Αντίστοιχα ο ιστότοπος antinews.gr κατατάσσει τον Κ. Μουσουρούλη μεταξύ των βουλευτών που εξετάζουν αυτή την πιθανότητα μαζί με τους Κατ. Παπακώστα, Άννα Μισέλ Ασημασκοπούλου και Βασίλη Υψηλάντη.

Η συνέπεια

Τυχόν μετακίνηση Μουσουρούλη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έχει αλυσιδωτές συνέπειες στους «γαλάζιους» τοπικούς σχεδιασμούς σε Περιφέρεια και Δήμο. Κοινό μυστικό είναι ότι η Χρ. Καλογήρου έχει κατασταλάξει ότι υποψήφιος τοπικός αντιπεριφερειάρχης Χίου θα τοποθετηθεί ο Στ. Κάρμαντζης, πρώτος επιλαχών για να αναπληρώσει τον Κ. Μουσουρούλη σε περίπτωση παραίτησης του από το βουλευτικό αξίωμα. Τι θα κάνει τότε ο κ. Κάρμαντζης; Θα πετάξει με τόση ευκολία στα σκουπίδια τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τη Χίο στη Βουλή; «Είναι απόφαση που θα τη λάβει σε συνεργασία με τον κόσμο που τον στήριξε», απαντά το περιβάλλον του.

Απλά σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο κ. Κάρμαντζης επιλέξει την οδό του περιφερειακού ψηφοδελτίου, στη Βουλή τη Ν.Δ. θα εκπροσωπήσει η δεύτερη επιλαχούσα, Μαρία Σταυρινούδη – Σόδη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμα κι αν ο κ. Κάρμαντζης επιλέξει τη Βουλή, δεν υφίσταται ανασταλτικός περιορισμός για να είναι υποψήφιος και ως αντιπεριφερειάρχης. Οι πάντες ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι θα είναι υποχρεωμένος προεκλογικά να ξεκαθαρίσει αν θα διατηρήσει το περιφερειακό αξίωμα σε περίπτωση εκλογής.

Το ντόμινο

Αυτονόητες συνέπειες καθυστέρησης μεταφέρονται και στο ψηφοδέλτιο του Παν. Βρουλή. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι όσο υπάρχει χρονοτριβή με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Χίου, δεν δημιουργείται σαφής εικόνα για το απόθεμα των «γαλάζιων» στελεχών που θα περισσέψουν για το δημοτικό ψηφοδέλτιο που ατύπως, πλην εμφανώς, στηρίζει η επίσημη Ν.Δ..

Για αυτό εύστοχα συνάγεται ότι το μετέωρο βήμα Μουσουρούλη δημιουργεί εύλογες αρρυθμίες και στη σύντομη ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων κι αν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση είναι πιθανόν να δημιουργήσει πολύ στενά περιθώρια ελιγμών.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ