8.2.2017 11:09

Σε εκδήλωση του Πάντειου Πανεπιστημίου μίλησε η Χρ. Καλογήρου

ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΘΑΛΛΑΣΑ ΝΕΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;"

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα: «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;» μίλησε η Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου.

«Το θέμα που μας φέρνει κοντά σήμερα αποτελεί ένα ζήτημα που διαχρονικά απασχόλησε λαούς και ηγεσίες χωρών που βρέχονται από θάλασσα. Όχι βέβαια μόνο αυτούς, αλλά κυρίως αυτούς. Δεν υπάρχει μόνο μια ματιά στη θάλασσα, δεν είναι μόνο η επιρροή που ασκεί στον ψυχισμό, στη σκέψη, στην αναζήτηση, αλλά είναι και μια φιλοσοφία ζωής, που αναπτύσσεται και ανθίζει γύρω της» ανέφερε κατά την τοποθέτησή της.

Η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η πολιτική της «γαλάζιας ανάπτυξης» παρά την υψηλή προτεραιότητα που δίνεται από την Ευρώπη, δεν έχει ακόμη αποκτήσει για τη χώρα μας σαφές περιεχόμενο.

«Όταν σήμερα βρισκόμαστε στην αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου -και ιδίως εμείς οι κάτοικοι των νησιωτικών περιφερειών που αναζητούμε  αναπτυξιακές διεξόδους- αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να μην βρίσκεται στο επίκεντρο μια συζήτηση για τους τρόπους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε και να προστατέψουμε τον μοναδικό μας πλούτο. Το θαλάσσιο περιβάλλον και  τα νησιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Καλογήρου σημείωσε ότι η γενικότερη έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα σημαντικό και σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα της αναπτυξιακής προσπάθειας και τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να θέσει αναπτυξιακούς στόχους για την αξιοποίηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι οποίοι θα είναι σαφείς, συμβατοί μεταξύ τους και θα οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα, επιδιώκοντας συνεχώς την συναίνεση, τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών ήπιας μορφής λαμβάνοντας υπόψη της τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την ευαισθησία του οικοσυστήματος του Αιγαίου πελάγους.

Όσον  αφορά στους στόχους, η Περιφερειάρχης είπε ότι εκτός από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πρέπει να περιλαμβάνονται η αειφόρος εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, η σύνδεση με ρυθμίσεις χωροταξικού σχεδιασμού στις παράκτιες περιοχές και η χρηματοδοτική στροφή στις πράσινες υποδομές.

Η κα. Καλογήρου σημείωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που προωθούν τη στρατηγική της «έξυπνης εξειδίκευσης», που σχεδιάζεται  με  βάση τις  διαφοροποιημένες ανάγκες και τα  ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα  του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίσει και να λάβει υπόψη στην πολιτική συνοχής τις ιδιαιτερότητες των νησιών, να αναγνωρίσει δηλαδή τη «νησιωτικότητα». Στο σημείο αυτό παρουσίασε τις ενέργειες που γίνονται στη πλαίσιο της CPMR προκειμένου  να επιβληθεί η λογική της νησιωτικότητας όχι μόνο στα χαρτιά  αλλά στην πράξη, παρότι το κλίμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε μια περίοδο αμφισβήτησης για την Ευρώπη, μείωσης των προϋπολογισμών και παγκόσμιας αβεβαιότητας, είναι αρνητικό.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα. Καλογήρου σημείωσε: «Εμείς οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και οι άλλες μεσογειακές περιφέρειες,  βλέπουμε αυτή την περίοδο τη θάλασσα ως την πλέον ανεμπόδιστη δίοδο προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να γίνει κατανοητή από όλα τα κράτη-μέλη η σημασία της αποτελεσματικής θωράκισης των συνόρων μέσα από νέες μορφές συνεργασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν.

Επιδίωξή μας είναι τα νησιά μας, οι θάλασσές μας, το Αιγαίο, η κοιτίδα του πολιτισμού, να αποκτήσουν  ξανά την ζωογόνο δύναμη που ανοίγει δρόμους στην επικοινωνία των λαών, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ